• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2022

14:45

ZAGRLJAJ LEČI I SMIRUJE! Proverite kako na vas deluje kad vas neko zagrli kad ste loše volje

Zanimljivosti

ZAGRLJAJ LEČI I SMIRUJE! Proverite kako na vas deluje kad vas neko zagrli kad ste loše volje

Podeli vest

Zagrljaj je najbrži lek da ojačate imunitet, zaštitite se od infekcija i rešite napetosti posle svađa

Istraživači univerziteta Karnegi Melon u Pensilvaniji tvrde da osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije i pomažu im da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama.

- Grljenje može da smanji broj otkucaja srca, pri čemu se smanjuje i krvni pritisak, napetosti nestaju a to automatski utiče na lučenje hormona oksitocina, koji dovodi do osećaja poverenja i povezanosti - objašnjava psiholog Majkl Marfi, koji je vodio istraživanje.

Prema procenama istraživača, dovoljno je da u zagrljaju ili srdačnom kontaktu s nekim provedete šest minuta na dan.

- Ljudski dodir deluje smirujuće, pa su zagrljaj i držanje za ruke odlični u borbi protiv stresa jer podstiču i proizvodnju serotonina, koji je inače prirodni antidepresiv - dodao je Marfi.

Ovom studijom otkrili su da je zagrljaj efikasno rešenje i za verbalne konflikte ne samo parova već i u poslovnom okruženju.

Foto: Freepik

Zagrljaj

U studiji su dve nedelje posmatrali stotine ljudi posle neprijatnih situacija, a pošto su se zagrlili bili su boljeg raspoloženja i vidno opušteniji.

- Svađa sa nekim iz okruženja uznemirava i emocionalno i fizički, a taj nagomilani stres može izazvati anksioznost, paranoju, osećaj usamljenosti i depresiju. Dodir ublažava sve te efekte i vraća osećaj sigurnosti i spremnost da prevaziđemo neslaganje koje je dovelo do rasprave - zaključio je Marfi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Viki

pre 2 godine

Zagrljaji su nepozeljni,nezdravi,opasni. Zar to nije zdravstvena preporuka?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija