• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/M. J.

11.04.2022

18:19

PESME koje su OSVOJILE SVET! Ovo je najpopularnija FILMSKA muzika!

Shutterstock

Zanimljivosti

PESME koje su OSVOJILE SVET! Ovo je najpopularnija FILMSKA muzika!

Podeli vest

Toliko veliku ulogu ima muzika da je u savremenoj kinematografiji prevazišla film i postala podžanr za sebe. Neke od numera uspele su da se slušaju i decenijama nakon premijere

Pri stvaranju filmova svaka komponenta je podjednako važna i utiče na finalni utisak kod gledalaca. O tome svedoči i dodela Oskara, na kojoj se posebna priznanja dodeljuju za animaciju, kostime, muziku. Govoreći upravo o muzici, sve je jasnije koliko je ona bitna. Neke od numera uspele su da dožive ogromnu popularnost, te se slušaju i decenijama nakon premijere. Toliko veliku ulogu ima muzika da je u savremenoj kinematografiji prevazišla film i postala podžanr za sebe.

Uostalom, koliko puta vam je pogledani film koji je na vas ostavio osrednji utisak, a muzika odlična, pa ste nastavili sa slušanjem i kada je film odavno zaboravljen? Još od 1961. godine, pa do danas filmska muzika funkcioniše ne samo kao zvučna pratnja slike već kao segment za sebe. Ove muzičke numere nadživele su filmove za koje su rađene i postale planetarni hitovi.

"Misirlou" ("Petparačke priče")

Film "Petparačke priče" Kventina Tarantina snimljen je davne 1994. godine. Okupio je mnoga velika glumačka imena kao što su: Džon Travolta, Uma Turman, Samjuel L. Džekson i Brus Vilis, te je stekao veliku popularnost odmah nakon premijere. Ipak, radnja filma pala je u senku zbog fantastične muzike. Reč je o uvodnoj špici i pesmi "Misirlou", koju je izveo Dik Dejl. Ovu numeru obradila je i grupa "Black Eyed Peas" u pesmi "Pump it", a takođe je bila zastupljena i u popularnom francuskom filmu "Taksi".

"I will always love you" ("Bodigard")

Numera "I will always love you" i danas je jedna od najpopularnijih pesama svih vremena. Snimljena je za film "Bodigard" još 1974. godine. Muzička diva Vitni Hjuston svojim raskošnim glasom dala je poseban pečat ovoj numeri, ali mnogi i ne znaju da joj nije bila namenjena. Doli Parton ju je otpevala u prvobitnoj verziji, a skoro dve decenije kasnije Vitni je izvela čuvenu pesmu i otad je sve istorija. Na zvaničnom Jutjub kanalu pokojne pevačice pesma "I will always love you" ima više od milijardu pregleda. Maraja Keri, Arijana Grande i brojne druge pevačice tokom godina izvodile su obrade ove pesme, međutim, jedini sinonim za nju bila je i ostala Vitni Hjuston.

"I believe I can fly" ("Svemirski basket")

Film "Svemirski basket" obradovao je mališane širom sveta davne 1996. godine. Junaci Duško Dugouško, Patak Dača, Silvester, Tviti i ostali, zajedno sa legendarnim košarkašem Majklom Džordanom, udružili su se kako bi pobedili zle protivnike u košarkaškom meču. Iako se filma danas retko ko seća, a mlađim generacijama je gotovo totalna nepoznanica, muzika iz filma nema rok trajanja. Pesma "I belive I can fly" R. Kelija i danas se rado sluša, koristi u brojnim reklamama... Autor numere dobio je i Gremi nagradu za najbolju pesmu napisanu za animirani film.

"I don't want to miss a thing" ("Armagedon")

Film "Armagedon" snimljen je 1998. godine i za kratko vreme stekao popularnost, mnogi bi rekli neopravdano. Iako u glavnoj ulozi ima fantastičnog Brusa Vilisa, van američkog područja, ovaj film je ocenjen kao još jedan u nizu ostvarenja u kojem Amerikanci spasavaju svet. Ono oko čega se svi ipak slažu jeste da je bend "Aerosmit" uradio fantastičnu stvar izvedbom pesme "I don't want to miss a thing". Ova pesma i danas se pušta u klubovima, na slavljima i definitivno je opčinila ceo svet.

"Happy" ("Grozan ja")

Kada neko pomene numeru "Happy" Farela Vilijamsa, informaciju da je napisana za drugi deo animiranog filma "Despicable me" ("Grozan ja"), većina i ne zna. Ovaj animirani film je postao omiljen među decom i odraslima, ali pesma je preplavila sve radio-stanice, televizije, klubove, društvene mreže širom sveta. Pesma koja je nastala pre devet godina i danas je rado slušana širom sveta i Farelu Vilijamsu donela je popularnost o kojoj nije mogao ni da sanja.

"Đurđevdan" ("Dom za vešanje")

Govoreći o domaćim filmskim numerama, jedna od prvih asocijacija je pesma "Đurđevdan". Muzika Gorana Bregovića za film "Dom za vešanje" Emira Kusturice, koji mu je doneo nagradu za najbolju režiju u Kanu, predstavlja najuspešniji "soundtrack" sa ovih prostora. "Dom za vešanje" snimljen je pre 33 godine, a pesma "Đurđevdan" popularna je kao da je snimljena danas. Neizostavna je na svim slavljima u Srbiji, ali i na saborima trubača, koji bez nje ne završavaju nijedan nastup.

"Flojd" (Nacionalna klasa)

Film "Nacionalna klasa" sa lakoćom je osvojio gledaoce širom Balkana davne 1979. godine, kada je snimljen. Osim fantastičnog Dragana Gage Nikolića, koji igra naslovnu ulogu, film je obeležila i čuvena pesma "Flojd". Numeru u izvođenju Dade Topića prate drugi izvođači poput Slađane Milošević i Olivera Mandića, kao i eksperimentalna grupa braće Vranešević. Ovu numeru komponovao je Zoran Simjanović, koji je radio muziku i za druge popularne domaće filmove "Specijalno vaspitanje", "Ko to tamo peva", "Otac na službenom putu"...

"Moji su drugovi" ("Ni na nebu, ni na zemlji")

"Ni na nebu ni na zemlji" je srpski film snimljen 1994. godine, a koji je režirao Miloš Miša Radivojević, prema scenariju Dušana Jelića. Pesma "Moji su drugovi", koja je rađena za ovo ostvarenje, i danas je jedna od naslušanijih "Bajage i Instruktora". Iako su Svetozar Cvetković, Bojana Maljević i Branislav Lečić pokazali svoj raskošni talenat, činjenica je da je muzika nadživela film i stekla mnogo veću popularnost.

"Zaboravljeni" ("Zaboravljeni")

Gordan Mihić napisao je scenario za film "Zaboravljeni", koji je snimljen 1988. godine. Ova drama privukla je veliku pažnju gledalaca, a mnogi će se složiti da je u pitanju jedna od potresnijih priča koja je ekranizovana na ovim prostorima. Numeru "Zaboravljen", koja prati ovaj istoimeni film, uradili su Kiki Lesendrić i "Piloti". Iako je snimljena pre više od trideset godina, pesma je i danas veoma popularna i često izvođena.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija