• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

24.04.2022

15:22

Kad je SEĆA kod žena VEĆA? Četrdesete su NOVE DVADESETE, tvrdi psihijatar Jovan Marić!

Freepik.com

Zanimljivosti

Kad je SEĆA kod žena VEĆA? Četrdesete su NOVE DVADESETE, tvrdi psihijatar Jovan Marić!

Podeli vest

Statistike tvrde da se u petoj deceniji žene osećaju bolje nego ikada - ostvarene su, iskusne i poželjne, a sebi u 20-im bi poručile – imaj više samopouzdanja...

Četrdesete se više ne proglašavaju novim tridesetim, već novim dvadesetim, a razlog tako smo pristupa je činjenica da se žene u tim godinama osećaju ubedljivo najbolje u životu, što potvrđuju psihijatar Jovan Marić i psiholog Radmila Gruičić.

Istraživanja kažu da čak 56 odsto žena starijih od 40 godina veruje da izgledaju mlađe u odnosu na svoje godine, a neverovatnih 88 odsto tvrdi da se nikad u životu nisu bolje osećale. Na ovu činjenicu najviše utiču tri stvari - težina, veza s partnerom i samopouzdanje. Dve trećine žena tvrdi da na njihovo samopouzdanje utiče stav o izgledu tela, dok manje od polovine dodaje i odnos s partnerom kao važnu stavku. Međutim, životno iskustvo koje su stekle mogu da sažmu u samo jednoj reči - samopouzdanje, i kad bi dobile vremensku mašinu pomoću koje bi mogle sebi u dvadesetim da pošalju poruku, ona bi bila upravo takva - imaj više samopouzdanja.

Foto: Shutterstock

Četrdesetogodišnjakinja je ostvarila svoje ciljeve iz mladosti

Hedonizam

- Žena u četrdesetim je najverovatnije do tih godina završila sve važne biološke poslove, udaju i rađanje dece, te je u tom smislu spokojna. Što se tiče uživanja u telesnim zadovoljstvima, dovoljno je iskusna, upoznala je svoje telo, zna koje poze joj najviše odgovaraju, ali je isto tako svesna da joj vreme ističe (bliži se menopauza), te se trudi da se što više nauživa - kaže psihijatar Jovan Marić.

Foto: Novak Đurović

Psihijatar Jovan Marić

Od lepe do zaboravljene

Profesor Jovan Marić je u svom šaljivom maniru sastavio pregled lepšeg pola prema godinama. Prema njegovim rečima žena je…

od 20. do 25. najlepša

od 25. do 30. najbolja

od 30. do 35. najzanimljivija

od 35. do 40. najkomplikovanija

od 40. do 45. najzahtevnija

od 45. do 50. najželjnija

od 50. do 55. najnervoznija

od 55. do 60. najdepresivnija

posle 60. – žena, ko to beše?

Realizacija i afirmacija

Sličnog razmišljanja je i psiholog Radmila Gruičić. Prema njenim rečima četrdesetogodišnjakinja je ostvarila svoje ciljeve iz mladosti (deca, porodica, fakultet, karijera…) i afirmisala se na svim poljima, te sada može da uživa u plodovima svog rada.

- Kako su joj deca donekle odrasla i mogu da se staraju o sebi, ženi u četrdesetim ostaje vremena da se u psihološkom smislu vrati sebi i svojim potrebama – kaže Radmila i dodaje da se kod nas u odnosu na zapad u razvojnom smislu kaska za desetak godina. U bogatijim društvima se ranije zapošljavju i venčavaju, te su ostvareni još u tridesetim.    

Paralela

Na pitanje šta to nema dvadesetogodišnjakinja, a krasi dvostruko starije žene, Jovan Marić odgovara… 

- Ono što im nedostaje je iskustvo, naročito sa suprotnim polom, jer su ti kontakti površni i kratkotrajni. Nemaju dovoljno intelektualne i emotivne zrelosti da adekvatno procene druge ljude, odnosno muškarce – objašnjava doktor i nastavlja da su s druge strane četrdesetogodišnjakinje iskusile život, imaju iskustva sa suprotnim polom, znaju šta vole, a šta ne vole.

Foto: pexels.com

Kako su svesne da im "vreme ističe" trude se da što više uživaju

- Uz pomoć kozmetike i gimnastike još uvek mogu da izgledaju vitko i maldoliko, što je nama muškarcima vrlo važno jer se uzbuđujemo iz pomoć čula vida. Ako brine o svom telu, žena u četrdesetim je još uvek poželjna – konstatuje Marić.  

Svako vreme nosi svoje 

- Svako vreme nosi svoja zadovoljsta, odnosno ima svoje prednosti i mane. Najvažnije je biti u kontaktu sa sobom i svojim osećanjima, bilo pozitivnim ili negativnim, jer nam i one negativne pokazuju put kuda (ne)treba da idemo - kaže Radnimila.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 1 godinu

Кад већ помињете Јована Марића, што нам не јавите шта се догађа са њим, да ли га је син избацио из стана и где сада станује?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija