• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

08.05.2022

17:05

GREŠKE U 'URADI SAM' FARBANJU! Loša boja dodaje godine!

pexels.com

Zanimljivosti

GREŠKE U 'URADI SAM' FARBANJU! Loša boja dodaje godine!

Podeli vest

Zbog previše tamne nijanse lice deluje ispijeno, presvetli sivo-plavi tonovi deluju veštački, poručuju frizeri...

Nova boja kose može u trenu da skine nekoliko godina s vašeg lica, ali pritom treba paziti na izbor nijanse. Najčešća greška je izbor previse tamnog ili svetlog tona koji se ne uklapa sa bojom tena. Evo još nekoliko najčešćih grešaka prilikom “uradi sam” farbanja… 

Izrastak

Kod farbanja treba pripaziti na liniju vlasišta koja prva potamni pa je izrastak jako vidljiv. Tu liniju, od uveta do uveta, treba obojiti nijansu do dve, svetlije nego ostatak kose. Frizura će tako s ispiranjem izgledati prirodnije, tvrde stručnjaci. 

Foto: pexels.com

Zbog izbora suviše tamne nijanse koža lica deluje ispijeno i sivo

Ode vreme

Zbog izbora suviše tamne nijanse koža lica deluje ispijeno i sivo. Frizeri tvrde kako žene koje same boje kosu često greše i boju ostave duže nego što treba, pa ona deluje još tamnije od željenog. Stoga se preporučuje da se kupi nijansa svetlije od prirodne, te i ako boja ostane predugo neće biti previše tamna.

Idealno svetlo

Previše svetla nijansa može vam dodati godine jednako kao i tamna, naročito ako je hladna i sivo-plava. Boja koja je nijansu do dve svetlija od prirodne boje kose je najbolji izbor. Sve svetlije od toga će delovati veštački. Ako nova boja kose iziskuje previše intenzivan makeup da bi uopšte došla do izražaja, nijansa je verovatno pogrešna, tvrde frizeri.

Pogrešni preparati

Obojenoj kosi potrebna je posebna nega jer je farba isušuje. Treba izbegavati preparate na bazi alkohola koji dehidriraju vlasi zbog čega one lakše pucaju i pospešuju izbleđivanje boje. Preporučuje se da se kosa nahrani regeneratorom koji se ne ispire; on će prodreti dublje u vlasi i sprečiti daljnje oštećivanje.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se da se kosa nahrani regeneratorom koji se ne ispire

Mlako pa hladno

Sa svakim pranjem s vlasišta se skidaju prirodna ulja koja podmazuju vlasi i čine ih zdravim. Ako kosu perete svaki dan, pokušajte da to radite svaki drugi dan. Ona će se s vremenom naviknuti na novu rutinu, a zbog toga će i boja trajati duže, tvrde frizeri. Kod pranja treba pripaziti na i temperaturu vode. Kosu treba prati mlakom vodom i na kraju isprati hladnom, to će zagladiti površinski sloj dlake i vlasima vratiti sjaj.

Osim toga, s godinama kosa postaje sve slabija, gubi elastičnost i lakše puca. Sve teže podnosi farbanje pa joj je između svake posete frizeru potreban proteinski tretman kako bi se oporavila. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija