• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

17.05.2022

16:50

PRIMETILI STE DA VAŠ LJUBIMAC IMA RETKU STOLICU? Veterinarka otkriva uzroke dijareje kod pasa i mačaka!

Pexes

Zanimljivosti

PRIMETILI STE DA VAŠ LJUBIMAC IMA RETKU STOLICU? Veterinarka otkriva uzroke dijareje kod pasa i mačaka!

Podeli vest

Proliv ili dijareja kod pasa poznata je stvar svakom vlasniku životinje. Definiše se kao promena osnovnih karakteristika fecesa u volumenu, fluidnosti i frekvenciji

Međutim, koji su uzroci dijareje, kako ona nastaje, i koliko dugo može da traje? 

Zavisno od dužine trajanja, dijareja se može podeliti na :

- Akutnu- ukoliko traje manje od 14 dana i

- Hroničnu- ukoliko traje više od 14 dana

Veterinarka Ana Alba otkriva osnovna četiri mehanizma nastanka dijareje kod pasa i mačaka.

1.Osmotska dijareja: Ona se javlja kod mnogih poremećaja, kada se svarene hranljive materije slabo apsorbuju i ostaju unutar digestivnog trakta gde privlače vodu. Ovaj tip dijareje nastaje usled prejedanja i unošenja hranljivih materija koje se slabo vare. Karakteristika osmotske dijareje je da se povlači kada pacijent prestane da jede određenu hranu.

Foto: Pexels

Šetlandski ovčar

2. Sekretorna dijareja: U crevima dolazi do lučenja velike količine tečnosti koja creva ne mogu da apsorbuju. Ovo se najčešće dešava kod nekih zaraznih bolesti, kao što su ešerihija koli i salmoneloza, ali je takođe povezana i sa bolestima zapaljenja creva (IBD). Jedna od karakteristika sekretorne dijareje je njena upornost uprkos određenom režimu ishrane.

3. Povećana propustljivost sluzokože creva: Ovaj mehanizam izaziva gubitak tečnosti, elektrolita, proteina i krvi u lumen creva. Ovakve dijareje obično prate erozivne, ulcerativne, neoplastične i inflamatorne procese.

4. Abnormalna pokretljivost: Poremećena pokretljivost često predstavlja posledicu nekog drugog oboljenja.

Ogroman gubitak tečnosti može nastati kada tanko i/ili debelo crevo ne funkcionišu normalno. Blaga dijareja izaziva malo promena u metaboličkim procesima; međutim, umerena ili teška dijareja može dovesti do gubitka tečnosti pa time i do dehidratacije i drugih poremećaja u organizmu.

No, da se vratimo na prvo pitanje. Zašto dolazi do pojave dijareje kod ljubimaca? Veterinarka navodi neke od sledećih faktora:

- Paraziti- Ovo je najčešći uzrok dijareje kod mladih pasa i kod odraslih pasa koji imaju oslabljeni imunitet.

- Nepravilna ishrana- Ishrana spada u čest uzrok akutne dijareje.

Foto: Pexels

- Promena u ishrani: Može proći nekoliko dana da se digestivni sistem životinja prilagodi proteinima iz nove hrane. Zbog toga je preporuka da se prelazak sa jedne na drugu hranu vrši postepeno.

- Otrovne supstance ili biljke

- Gutanje stranog tela, poput igračke ili čarapa

- Infekcije uobičajenim virusima kao što su:

Parvovirus

Virus korona

- Bakterijske infekcije (salmonella)

- Bolesti, kao što su bolesti bubrega i jetre, kolitis, inflamatorna bolest creva i neoplazije

- Antibiotici i drugi lekovi

- Stres ili emocionalna uznemirenost

Konzistencija i boja dijareje otkrivaju mnogo o uzroku problema i onome što se dešava kod Vašeg ljubimca. Potreno je da obratite pažnju na boju, konzistenciju i bilo šta drugo što bi moglo pomoći veterinaru da dođe do dijagnoze.

Ako Vaš ljubimac pokazuje simptome koji Vas zabrinjavaju, obratite se svom veterinaru. Vaš veterinar će zajedno sa Vama doći do toga da li simptomi Vašeg ljubimca zahtevaju pregled I lečenje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija