• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.05.2022

20:49

Šta se dešava kada odlučite da napravite PAUZU od društvenih mreža?

Pixabay

Zanimljivosti

Šta se dešava kada odlučite da napravite PAUZU od društvenih mreža?

Podeli vest

Društvene mreže su toliko postale deo svakodnevice, da je prosto nezamislivo da ne uđemo na svakih sat vremena. Međutim, šta ako rešimo da napravimo pauzu od njih? Stručnjaci su došli došli do zanimljivog saznanja

Novim istraživanjem otkriveno je kako je sedmodnevni prekid korišćenja društvenih mreža kod ispitanika prouzrokovao značajno poboljšanje simptoma anksioznosti i depresije i opšteg mentalnog blagostanja.

Stručnjaci kažu da je vrlo lako upasti u obrazac propadanja ili opsesivnog “skeniranja” društvenih mreža u potrazi za lošim vestima, pogotovo kada nam algoritmi društvenih mreža sam po sebi daje sve više onoga što već gledamo.

Međutim, naučnici kažu da je dobar način da se oslobodite lošeg raspoloženja i zaštitite mentalno zdravlje - odmor od društvenih mreža.

Kažu da čak odmor od nedelju dana od mreža poput Fejsbuka, Tvitera i Instagrama može smanjiti vaše simptome i uopšteno poboljšati vaš osećaj psihičkog balansa i blagostanja.

Ovo takođe može osloboditi nekoliko sati vremena koje možete iskoristiti za druge aktivnosti. Zapravo, neki učesnici ove studije izvestili su da su "dobili" čak devet sati nedeljno.

Foto: Reuters

Logo fejsbuka

Kako bi proučili učinak prekida korišćenja društvenih mreža na mentalno zdravlje, dr Džef Lambert i njegov tim nasumično su smestili 154 svakodnevnih korisnika društvenih mreža starosti od 18 do 72 godine u jednu od dve grupe. Od prve grupe zatraženo je da se sedam dana suzdrže od korišćenja društvenih mreža. Drugoj je dopušteno da nastavi normalno.

Polazne ocene dobijene su za depresiju, anksioznost I opštu dobrobit. Pre pauze, ljudi su izvestili da su u proseku na društvenim mrežama provodili oko osam sati nedeljno.

Tokom studije, naučnici su prikupili statističke podatke o vremenu koje su učesnici istraživanja proveli pred ekranom kako bi potvrdili da su zaista napravili pauzu. Otkrili su da su oni na pauzi provodili prosečno 21 minut ispred ekrana tokom cele sedmice, dok je druga grupa koristila mreže oko sedam sati.

Nakon sedam dana, osobe koje su napravile pauzu primetile su značajno poboljšanje simptoma anksioznosti i depresije, kao i bolje osećanje dobrobiti u poređenju sa onima koji nisu.

Lambertov tim piše da bi u budućnosti želeo da istraži mogu li prekidi korišćenja društvenih mreža pružiti trajne prednosti, što bi ih možda učinilo delimično krivim za kontrolisanje mentalnog zdravlja ljudi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 1 godinu

Pre 1,5 godina u jednom danu Sam izbrisao Facebook, Instagram, tviter, vkontakte, bado, odnoklasnike, tiktok u opste sve sto Sam imao I osecam se fenomenalno

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija