• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.06.2022

07:48

OVO JE NAJMANJI JELEN NA SVETU! Veličine je PSA, a kada budete videli kako izgleda... (VIDEO)

Zanimljivosti

OVO JE NAJMANJI JELEN NA SVETU! Veličine je PSA, a kada budete videli kako izgleda... (VIDEO)

Podeli vest

Najmanji jelen na svetu oduševio je korisnike društvenih mreža svojom neobičnom pojavom

Jelen je otprilike veliki koliko i domaći pas, a dolazi iz porodice takozvanih pudua.

Postoje dve vrste pudua i žive u Južnoj Americi. Južni pudu poreklom je iz Argentine i Čilea, a severni pudu iz Perua, Venecuele, Ekvadora i Kolumbije.

Pudui su biljojedi i žive od lišća, trave, semenki i opalog voća.

 
Da bi dohvatili lišće, moraju da se usprave na zadnjim nogama ili, za razliku od svojih većih rođaka jelena, mogu čak i da se popnu na drveće kada je to potrebno.
 
Pudui su oprezne životinje i često su u stanju pripravnosti. Kad ih grabljivice progone, trče u cik-cak liniji, zbog čega ih je teže uhvatiti.
 
Njihov životni vek obično je između osam i 10 godina iako su ugroženi zbog mnogih faktora poput gubitka staništa, bolesti i parazita.

Teški su od 10 do 14 kg kada su potpuno odrasli, a mužjaci su veći od ženki. Imaju crvenkasto braon boju na telu, glavima im ima nešto jače boje od ostatka tela. Njihovo krzno je dugo i grubo, što se razlikuje od onoga što nudi većina vrsta jelena.

Interesantno je što laju kada su uplašeni, drhte kada su ljuti i ne stupaju u društvenu interakciju osim da se pare.

Pudu jelen se pari u jesen i potrebno je oko 210 dana da se mladi potomci rode. Samo jedno mladunče se rađa. Polna zrelost kod ženki nastupa oko šest meseci. To je tri puta više za mužjake.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija