• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: daily mail/informer.rs

25.06.2022

17:30

ŠOK OTKRIĆE KOJE JE UZBURKALO JAVNOST! Istraživači su pronašli mladunče mamuta u netaknutom stanju! (FOTO)

Zanimljivosti

ŠOK OTKRIĆE KOJE JE UZBURKALO JAVNOST! Istraživači su pronašli mladunče mamuta u netaknutom stanju! (FOTO)

Podeli vest

Očuvano mladunče mamuta staro više od 30.000 godina pronađeno je u rudniku zlata u Jukonu u Kanadi

Stručnjaci ističu da je u savršenom izdanju. 

Mladunče, nazvano Nun čo ga, što na jeziku starosedelaca znači "velika beba životinja*, zamrznuto je u permafrostu, što je rezultiralo mumificiranjem njegovih ostataka.

Bebu mamuta su pronašli rudari koji su radili na zlatnim poljima Klondajk u okviru tradicionalne teritorije Trondek Hvechin, a slike ostataka pokazuju da je koža još netaknuta sa komadićima dlake koji su još uvek na telu.

 

 

Dalja analiza je otkrila da je mladunče ženskog pola i da je živelo pored divljih konja, pećinskih lavova i džinovskih stepskih bizona koji su nekada lutali Jukonom.

Nun čo ga je pronađena sa prekrštenim ekstremitetima i zatvorenim očima.

Stručnjaci su oduševljeni koliko je ovaj primerak netaknut – kopita i dalje imaju žljebove od hodanja. Brzo su utvrdili da je ovo mladunče bilo približno iste veličine kao 42.000 godina stara mumija vunastog mamuta Ljuba koje je otkriveno u Sibiru 2007 godine.

Poznato je da su vunasti mamuti lutali Jukonom, ali istraživanja iz 2021. pokazuju da su to područje nazivali domom još pre 5.000 godina.

Vunasti mamuti i savremeni slonovi su blisko povezani i dele 99,4 odsto svojih gena. 
Dve vrste su krenule odvojenim evolucionim putevima pre šest miliona godina, otprilike u isto vreme kada su ljudi i šimpanze krenuli svojim putem.

Vunasti mamuti koegzistirali su sa pračovekom, koji su ih lovili za hranu i koristili njihove kosti i kljove za pravljenje, prenosi dailymail.co.uk.
 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordije Cvarkov

pre 1 godinu

Moj bivsi direktor Marijanovic jos samo mamuta nije ulovio. De ga klonirajte, bar jedan primerak, pa i njega da zvekne. Inace, licno je ulovio poslednjeg zivog belog ocelota.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija