• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2022

08:00

Planirate odmor sa decom? Ovo su tri saveta kako da izbegnete glavobolje!

Zanimljivosti

Planirate odmor sa decom? Ovo su tri saveta kako da izbegnete glavobolje!

Podeli vest

Svaki roditelj zna koliko je odlazak na letovanje komplikovan ukoliko imate malu decu. Pripreme za more traju i po mesec dana, a često se čini da se nešto obavezno mora zaboraviti. Čak i samo letovanje, koje bi trebalo da predstavlja odmor, sa malom decom se najčešće pretvara u umor za roditelje

Pripreme za odlazak na plažu traju mnogo dugo jer treba svu decu namazati kremom sa zaštitnim faktorom, obući im kupaće kostime, spakovati užinu, peškire, sve dodatke za plivanje (gume, mišiće, dušeke, čamce, bazene na naduvavanje...), još kreme i sve sitnice za koje smatrate da će Vam trebati. Ovaj posao obično rade mame, dok se tate žale na sam odlazak do plaže, jer su upravo oni ti koji nose sve dečije rekvizite, dok mame imaju zaduženje da čuvaju decu. Da odlazak na plažu ne bi predstavljao toliko opterećenje, i da biste naučili decu da sami vode računa o svojim stvarima, anatomski rančevi i pumpe za bazene treba da se nađu na spisku za kupovinu pred letovanje.

Anatomski rančevi će sačuvati leđa Vaših mališana

Da biste naučili decu da sama vode računa o svojim stvarima trebalo bi da im još u najranijem periodu date neku odgovornost. Tako su za letovanje anatomski rančevi odlično rešenje za odlazak na plažu, jer deca samostalno mogu da nose svoje peškire, gume, i ostale igračke. Možete ih pred odlazak na plažu angažovati da sami u ranac spakuju svoj peškir i igračke i da ih na povratku ponovo slože. Za ovu vrstu nošenja stvari, pošto su peškiri za plažu malo teži, pogotovo kada se nakvase, anatomski rančevi su izrazito praktčni. Imajte na umu da obični rančevi nemaju odgovarajuću potporu za kičmu i ramena, pa zbog težine stvari dete može biti u nepravilnom položaju, što kasnije uzrokuje deformitet kičme. Dakle, da biste sačuvali pravilno držanje Vaše dece, na letovanju, ali i u toku školovanja, anatomski rančevi treba da budu vaš izbor.

Pumpe za bazene će tate spasiti od nošenja naduvanih dušeka, guma i igračaka za plažu

Pri odlasku na plažu uglavnom su tate te koji se ne vide od količine stvari na naduvavanje kojima se natovare. Deca na moru insistiraju na tome da im se kupe dušeci, čamci, oni koji ne znaju da plivaju moraju da nose gume i mišiće, a najmlađi se uglavnom kupaju u bazenčićima, a ne u moru. Još kada se uzme u obzir da se na plažu sa malom decom uglavnom ide „dvokratno“, dakle rano ujutru i popodne, ovo može da predstavlja pravi problem. Da ovo ne bi bio Vaš slučaj i da biste što rasterećeniji krenuli na plažu, rešenje su pumpe za bazene . Ako na letovanje ponesete pumpe za bazene, nećete više morati da natovareni idete od auta do plaže (još je gore ako od smeštaja idete peške), već ćete sve dečije rekvizite i igračke moći da naduvate na plaži. Čak i ako imate sasvim malu decu, pumpe za bazene će Vam trebati za naduvavanje bazenčića u kojima će se bebe uglavnom kupati.

Grčevi kod beba ili temperatura Vam mogu upropastiti celo letovanje

Grčevi kod beba su neizostavni deo razvoja i ne postoji roditelj koji je kroz taj proces prošao mirno spavajući. Mnogim roditeljima grčevi kod beba mogu upropastiti čitavo letovanje, jer njih može izazvati promena klime, dugačak put, promena vode... Kada se pojave grčevi kod beba roditelji uglavnom provode dane bez sna, a to je nešto što na letovanju sigurno želite da izbegnete. Ako imate sasvim malu bebu, pre letovanja bi trebalo da nabavite čajeve za grčeve kod beba, sirupe, obloge i kesice sa gelovima koji se stavljaju na bebin stomak, kako bi ga ugrejale.

Za stariju decu sastavni deo apoteke koju nosite na letovanje treba da budu sirupi protiv temperature, povidon jod, flasteri, melemi protiv opekotina, nešto protiv alergije i sprej protiv ujeda insekata.

Na kraju, najvažniji savet za mame i tate je da ne zaborave da daju sebi oduška dok su na letovanju. Popijte čašu vina u toku večere ili kada uspavate mališane i pokušajte da se opustite. Znajte da će deca brzo porasti i da će vam jednog dana nedostajati sav haos u kom ste živeli kada su bili mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija