• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.07.2022

11:06

SJUARDESA KOJA IMA 86 GODINA, A POSEDUJE CRNI POJAS U KARATEU! Amerikanka iz Bostona upisana u Ginisovu knjigu rekorda (FOTO/VIDEO)

Printscreen You Tube CNN

Zanimljivosti

SJUARDESA KOJA IMA 86 GODINA, A POSEDUJE CRNI POJAS U KARATEU! Amerikanka iz Bostona upisana u Ginisovu knjigu rekorda (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Bet Neš iz Bostona, stjuardesa "Amerikan erlajnsa", sa 86 godina najstarija je stjuardesa na svetu i sa najdužim radnim stažom!

Zbog toga je nedavno i upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Nešova je počela da leti 1957, a ove jeseni će proslaviti 65 godina u letu i bez prekida u radu.

Veći deo svoje karijere, iako je mogla da bira rute, provela je na relaciji Njujork-Boston-Vašington jer joj to omogućuje da se noću vrati kući i brine o svom sinu, koji je invalid.

Odlučila je da bude stjuardesa sa 16 godina, kada je prvi put letela avionom i videla kakve manire imaju članovi posade i šta im je posao.

 

 

- Rekla sam sebi ovo je za mene i počela sam sa 21 godinom - ispričala je Neš za bostonsku televiziju.

Ona i dalje pohađa redovnu obuku stjuardesa u skladu s pravilima američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo, a kako prenose američki mediji, prisetila se kako je pre više od pola veka njen posao bio drugačiji.

Foto: unsplash.com

Najstariji stjuard radio sa 90 godina

Bet Neš, inače, nije najstarija stjuardesa Amerike u istoriji civilnog vazduhoplovstva. Robert Bob Reardon, stjuard kompanije "Delta erlajns", penzionisan je 2014. godine, u 90. godini. Preminuo je dve godine posle toga. 

- Nekada su stjuardese morale da ispunjavaju i neke uslove vezane za fizički izgled. Bila je potrebna određena visina i težina, a ako se na merenju pre smene utvrdi da se neka od nas ugojila, sledila je suspenzija. Ugojiš se nekoliko kilograma i moraš da nastaviš da se meriš, a ako ne smršaš, skidaju te s plate - ispričala je Nešova za bostonsku televiziju.

Seća se da su putnici kupovali životno osiguranje na automatu pre ukrcavanja, a avio-kompanija je proveravala kod kuće da li živi s muškarcem jer su stjuardese morale biti same.

 

 

U prvim danima karijere kada je letela avionima kompanije "Istern erlajns", kaže da je let između Njujorka i Vašingtona koštao svega 12 dolara i da su putnici znali da ih časte.

- Raznosili smo cigarete i šibice na letu. Posle obroka, a služili smo nekada i jastoga na tanjirima, išla bih okolo s "kentom" i "marlborom"... Prošla su vremena rukom pisanih karata, nalepnica za raspoređivanje sedišta i tabli s kredom. Mnogo toga se promenilo, ali jedna stvar je ostala ista - ljudi. Imaju iste potrebe, žele samo malo ljubavi i pažnje - rekla je Bet.

Ona ima crni pojas u karateu i još je dovoljno jaka da smesti bolesnog putnika u prolaz i započne reanimaciju, što je jedna od provera za godišnji test stjuardesa.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija