• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.07.2022

18:37

KAKO PAS BIRA OMILJENU OSOBU? Ovako možete da proverite!

Shutterstock

Zanimljivosti

KAKO PAS BIRA OMILJENU OSOBU? Ovako možete da proverite!

Podeli vest

Evidentno je da psi uvek u porodici imaju jednu omiljenu osobu, a to ne mora uvek da bude vlasnik. Oni imaju tačne kriterijume na osnovu kojih određuju ko im se najviše sviđa i sa kim vole da provode vreme

Evo kako da proverite da li ste vi omiljena osoba svom psu.

1. Socijalizacija je važna

Mnogi psi se najviše vezuju za onoga ko brine o njima tokom njihovog ključnog perioda socijalizacije, koji se dešava između rođenja i 6 meseci. U ovom uzrastu, mozak štenaca je neverovatno prijemčiv, a njihova rana društvena iskustva utiču na njih do kraja života. Zato je toliko važno osigurati da vaše štene ima pozitivne interakcije sa širokim spektrom ljudi, mesta i stvari, ali i drugih životinja.

Na primer, psi koji nisu izloženi ljudima koji nose šešire mogu kasnije u životu da se plaše šešira. Ako je vaš pas već bio odrastao kad ste ga usvojili, još nije kasno da postanete njegov miljenik. Iako su rana iskustva važna, nastavak socijalizacije kroz iskustva kao što su dnevni boravak za pse, sastanci za igru i svakodnevne šetnje je veoma važan.

Foto: pexels.com

Mnogi psi se najviše vezuju za onoga ko brine o njima tokom njihovog ključnog perioda

2. Pažnja i naklonost povećavaju vezu

Većina pasa ima tendenciju da se veže za osobu koja im posvećuje najviše pažnje. Na primer, u porodici sa dva roditelja i dvoje dece, pas može da favorizuje roditelja koji svakog jutra puni njegovu činiju i vodi ga u šetnju.

Pored toga, fizička naklonost učvršćuje vezu između psa i osobe. Ako je osoba nežna prema psu, pas će biti nežan prema njoj.

3. Pozitivna asocijacija je ključna

Osim pažnje svojih omiljenih ljudi, psi biraju miljenike i u zavisnosti od asocijacija. Drugim rečima, kada je osoba izvor dobrih stvari, pas formira vezu s njom. Na primer, kada god neko novi dođe u kuću, upoznajte ga sa psom i neka mu da poslasticu. Ovo uspostavlja trenutnu pozitivnu asocijaciju koja pomaže da upoznavanje prođe lakše.

4. Gde god da krenete, tamo ide i vaš pas

Da li je vaš pas vaša lična senka? Zar ne možete da stignete od tačke A do tačke B u svom domu, a da on nije iza vas? Onda je definitivno moguće da ste visoko rangirani na listi omiljenih ljudi vašeg psa-

Baš kao što pozitivna pažnja i druženje povećavaju vezu između psa i roditelja kućnog ljubimca, praćenje može da odražava slična osećanja.

Foto: pexels.com

Kako da postanete miljenik svog psa?

Ako imate osećaj da niste omiljena osoba svog psa, možete da poboljšate vezu između vas. Najlakši način je da provedete najmanje 30 minuta fokusiranog vremena svaki dan. Ovo ne uključuje šetnje, vreme u dvorištu ili zajedničko gledanje televizije. Vaše vreme vezivanja treba da bude aktivno i foksuirano.

Evo nekoliko aktivnosti povezivanja sa psom:

1. Igrajte igru donošenja, povlačenja konopca ili frizbija.

2. Odradite trening. Rad na novim veštinama ili jačanje starih je odličan način da se povežete.

3. Hrana (u zdravim ograničenim količinama) je ljubav. Ciljajte na zdrave izvore proteina sa ograničenim punilima i probajte neke domaće obroke za svog psa.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija