• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

27.07.2022

15:58

HIT OTKRIĆE! Mačke povećavaju rizik od DEPRESIJE u trudnoći, dok psi SMANJUJU STRES!

Pexels

Zanimljivosti

HIT OTKRIĆE! Mačke povećavaju rizik od DEPRESIJE u trudnoći, dok psi SMANJUJU STRES!

Podeli vest

Nova istraživanja su otkrila da posedovanje mačke tokom trudnoće povećava rizik od postporođajne depresije.

Međutim, utvrđeno je da psi smanjuju taj rizik, kao i druge probleme mentalnog zdravlja poput anksioznosti i psihičkog stresa nakon porođaja.

Trudne vlasnice mačaka, takođe su izložene riziku od parazitske toksoplazmoze, koja izaziva zaraznu bolest i može dovesti do pobačaja, anomalije kod novorođenčadi ili poremećaja mozga.

Vodeći autor Kenta Makumura je rekao:

- Otkrili smo da vrsta kućnog ljubimca može uticati na mentalno zdravlje majke, kako u perinatalnom, tako i u postporođajnom periodu. Naši nalazi sugerišu da se posebna pažnja mora posvetiti vlasnicima mačaka, koji imaju veći rizik od razvoja komplikacija mentalnog zdravlja, kao i toksoplazmoze.

Prethodne studije su proučavale odnos između posedovanja kućnih ljubimaca i mentalnog zdravlja različitih demografija. Međutim, nije mnogo ciljano na žene koje su blizu porođaja, kada imaju povećanu ranjivost na poremećaje mentalnog zdravlja.

Makumurin tim je osmislio upitnik, kako bi ispitao kako vlasništvo kućnih ljubimaca utiče na mentalno zdravlje trudnica.

Prikupljene su razne informacije o uključujući demografski i socioekonomski status, medicinsku i akušersku istoriju, fizičko i mentalno zdravlje i način života.

Foto: Pixabay

mačka

Upitnik je popunilo 80.814 majki u urbanim i ruralnim područjima Japana, koje su posedovale pse ili mačke tokom trudnoće.

Ljubimce su uzimali u pet navrata - u prvom tromesečju, u drugom ili trećem tromesečju i mesec, šest meseci i godinu dana posle porođaja.

Nalazi, objavljeni ovog meseca u "Social Science & Medicine", otkrili su da je posedovanje psa tokom trudnoće povezano sa smanjenim simptomima depresije i anksioznosti, nakon mesec dana i šest meseci nakon porođaja.

Nove majke sa psima su takođe pokazale znake smanjenog psihičkog stresa, 12 meseci nakon porođaja.

Nasuprot tome, vlasništvo mačke je bilo povezano sa povećanim rizikom od simptoma depresije, šest meseci nakon porođaja.

Simptomi psihičkog stresa u drugom ili trećem tromesečju trudnoće, takođe su zabeleženi i kod trudnica koje poseduju mačake i kod onih koje poseduju pse.

Međutim, ovo je u velikoj meri bilo slično referentnoj grupi majki bez kućnih ljubimaca.
Autori studije zaključuju da vrsta kućnog ljubimca, tokom trudnoće, igra ulogu u mentalnom zdravlju majki pre i posle porođaja.

Foto: freepik.com

pas

Oni takođe sugerišu da bi duža istorija pripitomljavanja pasa, mogla biti razlog zašto oni imaju blagotvorno dejstvo na raspoloženje.

- Psi i ljudi su možda zajedno evoluirali da donesu koristi za obe vrste, uključujući mentalno zdravlje ljudi. Dok su neki istraživači pokazali da je privrženost čoveka i mačke jednako visoka kao i vezanost čoveka i psa, drugi su pokazali da je samopoštovanje vlasnika mačaka, niže nego kod vlasnika pasa. Za razliku od pasa, mačke imaju kraću istoriju života sa ljudima.

Studija nije uzimala u obzir koliko brojčano je kućnih ljubimaca u vlasništvu trudnica, koliko je opterećujuća briga o njima i da li bi volele da imaju kućne ljubimce.

Kako je nemoguće kontrolisati sve varijable, autori tvrde da nisu u stanju da daju definitivan odgovor za svoje rezultate.

Oni su zaključili:

- Uočene veze ne znače nužno da će nabavka psa sprečiti majke da razviju postporođajnu depresiju ili psihički stres. Na primer, ne možemo isključiti mogućnost da buduće majke, sa lošim mentalnim zdravljem obično nemaju pse, ali imaju tendenciju da imaju mačke, prenosi DailyMail.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija