• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: greekreporter.com/informer.rs

17.09.2022

09:38

ŠOK OTKRIĆE VEKA! Naučnici rekonstruisali lice devojke koja je živela pre 7.000 godina! (VIDEO)

Zanimljivosti

ŠOK OTKRIĆE VEKA! Naučnici rekonstruisali lice devojke koja je živela pre 7.000 godina! (VIDEO)

Podeli vest

Naučnici su uspeli da rekonstruišu lice tinejdžerke Avgi koja je živela u mezolitskoj Grčkoj pre oko 7.000 godina pre nove ere

Kroz rekonstrukciju lica mlade devojke, naučnici su dozvolili javnosti da pogleda u oči osobe koja je hodala zemljom pre više od 7.000 godina. 

Rekonstrukcija Avginog lica izložena je u Muzeju Akropolja, gde su vodeći stručnjaci iz perioda mezolita, uključujući arheologe i antropologe, držali predavanja o svakodnevnom životu u mezolitskom periodu.

Period mezolita u Grčkoj

Mezolitsko doba je u Evropi trajalo od 15.000 pre nove ere do oko 5.000 godina pre nove ere i obeleženo je okretanjem ka lovačko-sakupljačkom načinu života i upotrebom kamenog oruđa.

U nekim oblastima postoje ostaci grnčarije, keramike i tekstila u mezolitskoj kulturi, što ukazuje na nadolazeći neolit, kada su ljudi počeli da stvaraju naselja i obrađuju zemlju.

Avgini ostaci pronađeni su 1993. godine na jednom od najvažnijih antičkih lokaliteta u Grčkoj, pećini Teopetra. Dobila je ime Avgi, što na grčkom znači zora, jer označava zoru civilizacije u Grčkoj.

Pećina Teopetra u Tesaliji, u centralnoj Grčkoj, nastala je u periodu rane krede, oko 137.000.000 do 65.000.000 godina pre današnjeg vremena.

Prema arheolozima, pećina je verovatno mesto najstarije ljudske građevine na zemlji, jer nalazi ukazuju da je sklonište bilo naseljeno još pre 130.000 godina.

Iskopavanja u Teopetri su počela 1987. godine pod rukovodstvom arheologa dr Katarine Kiparisi-Apostolike, počasnog šefa Eforata za paleoantropologiju i speleografiju.

Pećina Teopetra je dom jedne od najdužih arheoloških sekvenci u celoj zemlji, jer su tamo pronađeni ostaci paleolitskih, mezolitskih i neolitskih kultura.

 

 

Rekonstrukcija Avginog lica

Kada su arheolozi pronašli njene kosti, one su podvrgnute opsežnom testiranju i analizi. 
Prema rezultatima analize, mislilo se da je Avgi imala oko petnaest godina, ali su stomatološki testovi pokazali da je možda imala osamnaest godina.

Uzorci kostiju pokazali su da je Avgi tokom svog života verovatno bila anemična i da je možda patila od nekoliko nedostataka vitamina.

Avgi je druga kreacija ortodonta Manolisa Papagrigorakisa, vanrednog profesora Atinskog univerziteta, nakon rekonstrukcije lica Mirtis 2010, jedanaestogodišnje devojčice koja je živela i umrla od tifusne groznice u Atini u 5. veku pre nove ere. 
Radio je sa međunarodnim timom forenzičkih antropologa i drugih stručnjaka za rekonstrukciju ljudskog lica u laboratoriji u Švedskoj kako bi ponovo kreirao Avgino lice. 
Čak su i radiolozi, endokrinolozi, ortopedi i neurolozi bili uključeni u tim za rekonstrukciju kako bi dobili najtačniji rezultat.

Tim stručnjaka je pomogao u nastojanju da rekonstruiše vekovima staro lice tinejdžerke, jer su joj lobanja i zubi bili izuzetno očuvani i skoro potpuno netaknuti.

Nakon opsežnih skeniranja i rendgenskih snimaka njene lobanje, stručnjaci su polako gradili njeno lice koristeći glinu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lila

pre 1 godinu

I onda su po ugledu na nju krenule sve starlete da rade usne, obrve i noseve! Sjajno!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija