• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.09.2022

19:21

NE NERVIRAJTE MEZIMICE! Ove situacije živciraju mačke!

pexels.com

Zanimljivosti

NE NERVIRAJTE MEZIMICE! Ove situacije živciraju mačke!

Podeli vest

Mačke imaju specifičan karakter, pa ih mnoge stvari mogu iznervirati. Potrudite se da sačuvate svoje mezimice

Ostavljate je predugo samu

Mačke jesu nezavisnije od pasa ali to nikako ne znači da vole da su same. Dok ste na poslu one će najverovatnije dremati, ali potrudite se da im ostavite omiljene igračke na raspolaganju dok niste tu, sakrijte im granule i poslastice po kući pre nego krenete na posao kako bi se zabavljale, a po povratku s posla posvetite im pažnju, igrajte se i mazite. Ako je maci dosadno, ako je tužna ili pod stresom ispoljiće neželjena ponašanja poput uriniranja van posipa, grebaće i gristi nameštaj… Ako imate zahtevan posao razmislite o tome da u domu imate dve mace koje će jedna drugoj praviti društvo, ali kada ste tu – posvetite im pažnju.

Ne dozvoljavate mezimici da oštri kandže

Grebanje nije bezobrazluk već mačja prirodna potreba da ostavi svoj miris u domu i da skrati i naoštri kandže. Ovo je takođe i svojevrsni vid vežbe istezanja koji je dobar za njihovo zdravlje. Naravno, nećete mački dozvoliti da grebe nameštaj, ali morate joj obezbediti grebalice.

Foto: pexels.com

Mačka

Mačke ne vole da se grle i nose

To im jednostavno nije prirodno stanje pa se potrudite da ovo ne činite, i tome naučite mališane. Maca će rado sedeti u vašem krilu i maziti se kada želi, ali nemojte je sputavati i terati na nežnost kada joj nije do toga. Inače, ni psi ovo ne vole ali su naučili da nas tolerišu.

Ne čistite redovno posip

Mačke su veoma uredne životinje i budite sigurni da neće koristiti posip ako nije čist. Zato je važno da ga redovno čistite i redovno menjate pesak.

Ne umete da čitate govor njihovog tela

Sigurno svi znate za situaciju kada mazite mačku, a onda vas ona odjednom ugrize, ogrebe ili iznenada ode. To znači da je preterano stimulisana, ili da joj se ne dopada način na koji je mazite (imajte na umu da stomak i šape, ma koliko nam bili neodoljivi, macama nisu mesta za diranje). Mačke najviše vole da se češkaju po glavi, obrazima, oko ušiju i blizu repa. Gledajte njen govor tela i ako primetite da joj nije prijatno, prekinite kontakt.

Oblačite ih

Da, fotografije mezimaca u kostimima jesu preslatke, ali garderoba i aksesoari su im najčešće veoma neudobni i deluju ograničavajuće, a ko voli da mu je tesno, da je sputan i da ga nešto žulja. Pokušajte da obuzdavate poriv da oblačite svoje mezimce, jer oni to zaista ne vole niti im je to prirodno.

Foto: pexels.com

Predug kontakt očima

U životinjskom svetu, kada se dve jedinke dugo gledaju u oči to je jasna poruka pretnje i agresije, želje da se dominira. Kada gledate u oči svojoj mački neka to bude blag pogled, blago trepćite i sklanjajte pogled s vremena na vreme.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija