• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

24.10.2022

07:55

SMEJTE SE I NA SILU! Istraživanja pokazuju da lažiranje osmeha zaista čini da budete SREĆNIJI!

pexels.com

Zanimljivosti

SMEJTE SE I NA SILU! Istraživanja pokazuju da lažiranje osmeha zaista čini da budete SREĆNIJI!

Podeli vest

Studije su otkrile da namerna mimikrija lica, dovodi do osećaja sreće

Kada se osećate malo loše, osmeh vam može biti poslednja stvar na umu. Ali da li vam lažiranje osmeha može pomoći da se osećate bolje?

Pitanje je bilo deo dugogodišnje debate među istraživačima psihologije o tome da li nameštanje izraza lica može uticati na naše emocije - ideja poznata kao hipoteza povratne informacije lica.
Globalni tim istraživača, predvođen naučnikom sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji, prikupio je podatke od 3.878 učesnika iz 19 zemalja.

Trećini učesnika je naređeno da drži olovku u ustima, od trećine je zatraženo da imitira izraze lica koje se vide na fotografijama nasmejanih glumaca, a poslednjoj trećini su data uputstva da pomeri uglove usana prema ušima i podigne obraze, koristeći samo mišiće na svom licu.

U svakoj grupi polovina učesnika je obavila zadatak gledajući vesele slike štenaca, mačića, cveća i vatrometa, a druga polovina je jednostavno videla prazan ekran.

Takođe su videli te iste vrste slika dok su ih uputili da koriste neutralan izraz lica.

Da bi prikrili cilj istraživanje, pomešali su nekoliko drugih malih fizičkih zadataka i tražili od učesnika da reše jednostavne matematičke probleme.

Nakon svakog zadatka, učesnici su ocenili koliko su srećni.

Foto: Shutterstock

smejanje

Analiza podataka otkrila je primetan porast sreće kod učesnika koji oponašaju nasmejane fotografije ili povlače usta prema ušima.

Iako je efekat bio relativno mali, bio je sličan povećanju sreće koji su učesnici osetili kada su posmatrali vesele slike sa neutralnim izrazom lica.

Međutim, nije došlo do jake promene raspoloženja kod učesnika koji su koristili tehniku olovka u ustima – verovatno zato što ovo možda zapravo ne stvara izraz koji liči na osmeh, rekli su istraživači.

Vodeći autor Nikolas Kols rekao je:

- Toliko često doživljavamo emocije, da zaboravimo da se začudimo koliko je ta sposobnost neverovatna. Ali bez emocija, nema bola ili zadovoljstva, nema patnje ili blaženstva, i nema tragedije i slave u ljudskom stanju. Ovo istraživanje nam govori nešto fundamentalno važno o tome kako ovo emocionalno iskustvo funkcioniše. Osmeh može učiniti da se ljudi osećaju srećnim, a namrštene obrve mogu izazvati ljutnju, dakle, svesno iskustvo emocija mora biti barem delimično zasnovano na telesnim senzacijama.

Pišući u časopisu Nature Human Behaviour, tim je rekao:

- Podaci od 3.878 učesnika iz 19 zemalja ukazuju da bi mimikrija lica i dobrovoljna akcija lica mogli da pojačaju i pokrenu osećaj sreće, prenosi DailyMail.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija