• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.11.2022

07:44

ISPOD PODA KUĆE OTKRILI NEVEROVATNE STVARI! Arheolozi pronašli nešto što je viđeno samo na crtežima! (FOTO)

Pixabay

Zanimljivosti

ISPOD PODA KUĆE OTKRILI NEVEROVATNE STVARI! Arheolozi pronašli nešto što je viđeno samo na crtežima! (FOTO)

Podeli vest

Stručnjaci iz Švedske otkrili su ostavu punu vikinškog blaga ispod poda u jednoj kući, a kako tvrde, ona sadrži fantastično očuvane predmete

Prilikom iskopavanja naselja u Vigbiholmu u Švedskoj arheolozi su pronašli ostatke 20 kuća i građevina koje potiču iz 400. godine, kao i nalaze koji upućuju da su one opet korišćene tokom vikinškog doba u periodu između 800. do 1050. godine. Do ovog zaključka naučnici su došli kada su iskopali pod u jednoj od zgrada, u kom je nađen keramički lonac sa torbicom prepunom blaga. Ali i nalaza poput vrhova strela, nakita i amajlija u drugim delovima naselja. 

Jedan od istraživača, Marija Lingstrem, kaže da je u ostavi nađeno osam srebrnih visokokvalitetnih okovratnika, prstenje, dva bisera i modifikovani novčići, i dodala da su nalazi "izvanredno očuvani" s obzirom da su zakopani pre skoro hiljadu godina. Zašto su stanovnici odlučili da sakriju ove vredne predmete ispod drvenog poda, još uvek nije jasno. Međutim, dokazi sugerišu da je ova ostava zakopana u žurbi kada je selo verovatno bilo ugroženo, i da se vlasnici nikada nisu vratili nazad po svoje blago.

 

 

Dokaz o procvatu trgovine

Arheolozi kažu da su slični vikinški predmeti i ranije otkrivani u ovoj oblasti, međutim neki od novčića ukazuju da su kovani u kovnicama u Bohemiji, Bavarskoj, Engleskoj i Francuskoj, a posebno je zanimljiv jedan iz 10. veka koji potiče iz Ruana u Normandiji. Profesor Jens Kristijan Moesgard sa Univerziteta u Stokholmu tvrdi da on predstavlja izuzetno redak nalaz, koji je ranije bio poznat samo na osnovu crteža iz knjiga. 

Pored njega ustanovljeno je da je u ostavi pohranjeno i pet arapskih srebrnih dirhema, koji su tokom vikinškog doba kovani u muslimanskim provincijama u centralnoj Aziji. A danas je poznato da su ih kovali i masovno koristili muslimanski trgovci duž reka Volge i Dona, koji su u Skandinaviju stigli sa prostora današnjih ruskih teritorija. Istraživači tvrde da ovi novčići predstavljaju savršen dokaz o procvatu trgovine u Skandinaviji tokom vikinškog doba, kada su Vikinzi uspostavili široku trgovačku mrežu po Evropi, na istoku do Centralne Azije i Severne Amerike. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija