• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.12.2022

22:15

VIŠE OD MODE! Tašne od svile japanskih careva (FOTO/VIDEO)

Reuters

Zanimljivosti

VIŠE OD MODE! Tašne od svile japanskih careva (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Modni dizajner Alesandro Mikele posle 20 godina rada napustio je kuću "Guči", ali će se ovaj brend dugo oslanjati na njegov rad. Prva revija muške kolekcije, koju je pripremao sa svojim timom, već je najavljena za januar 2023, a ovih dana u odabrane "Guči" radnje stigle su unikatne, luksuzne tašne izrađene u saradnji sa najstarijim proizvođačem svile iz Kjota

Reč je o dva modela koja je upravo Mikele početkom ove godine osvežio i ponovo vinuo u modni vrh - "guči bambu 1947", prvi model koji je nastao posle Drugog svetskog rata, kada je osnivač kuće "Guči", Gučio, u nedostatku materijala počeo da koristi bambus za izradu ručki za tašne, i "guči dajana", iz '90-ih godina, inspirisana stilom i životom britanske princeze.

Oba modela u kombinaciji sa čuvenom nišiđin svilom kompanije "Hoso", koja je nastavila viševekovnu tradiciju proizvodnje, izgledaju više kao umetnička dela nego kao aksesoari.

 

 

Tašne su zajedno radili japanski umetnici i zanatlije "Gučija" u Firenci, i to ručno uz pomoć tradicionalnih tehnika koje se prenose sa generacije na generaciju. Najfinija svila protkana je zlatnim i srebrnim listićima, po kojima je inače prepoznatljiva tkanina iz okruga Nišiđin.
Model "bambu 1947" ima dršku od bambusa i diskretno tkani cvetni nišiđin svileni brokat sa roze kožnim ivicama, dok "guči dajana" ima utkan logo u neutralnoj boji.

 

Ako niste znali...

Jajoi Kusama više od četiri decenije živi u Psihijatrijskoj bolnici za duševno obolele u Tokiju, na nekoliko minuta hoda od njenog ateljea, u kome svakodnevno radi od 9 do 16 sati. Traume iz detinjstva i kasnije životne nevolje sa pokušajem karijere u Njujorku dovele su do toga da se 80-ih vratila u Japan kao psihijatrijski slučaj, ali joj je slikanje pomoglo ne samo da preživi nego i da postane svetski poznata umetnica.

Masataka Hoso, 12. generacija porodice osnivača i kreativni direktor brenda, rekao je da sa "Gučijem" počinje nova era njihovog razvoja. Njegovi preci su i pre 1.200 godina proizvodili tkaninu za izradu kimona za japansku carsku porodicu, zvaničnike i samuraje... Od početne obrade svile do gotove tkanine potrebno je 20 procesa, a 1976. godine ovaj materijal je proglašen za japansku narodnu rukotvorinu.

I "Gučijev" najveći konkurent "Luj Viton" novu kolekciju tašni koju će predstaviti početkom godine radio je zajedno sa japanskom multimedijalnom umetnicom Jajoi Kusamom (93), koju u modnom svetu zovu Kraljicom tufni, njenim dominantnim motivom u radu. Jednu od tašni, pre premijerne revije, pre nekoliko dana nosila je jordanska kraljica Ranija u zvaničnoj poseti Rimu.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija