• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2020

10:19

OVO SU TRI HRIŠĆANSKE RELIKVIJE KOJIH MILO ŽELI DA SE DOČEPA! Imaju nemerljivu vrednost i čuva ih SPC u Crnoj Gori! (FOTO/VIDEO)

Balkan

OVO SU TRI HRIŠĆANSKE RELIKVIJE KOJIH MILO ŽELI DA SE DOČEPA! Imaju nemerljivu vrednost i čuva ih SPC u Crnoj Gori! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Na Cetinju se nalaze tri velike hrišćanske svetinje, a upravo su one jedan od ključnih razloga zašto Milo Đukanović sramnim Zakonom o slobodi veroispovesti želi da preotme imovinu i svetinje SPC. Relikvije imaju nemerljivu vrednost, o čemu je svojevremeno govorio i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, navodeći da su Malteški vitezovi samo za jednu od njih nudili čak 150 miliona dolara

U Cetinjskom manastiru, naime, čuvaju se ruka Sv. Jovana Krstitelja, ruka koja je krstila Isusa Hrista i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, odnosno deo krsta na kojem je razapet Isus Hrist, a u zgradi Vladinog doma u Plavoj kapeli je ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Tri velike hrišćanske relikvije prešle su dug istorijski put do Cetinja. Od Jerusalima, preko Carigrada stigle su u posed krstaških vitezova Sv. Jovana Krstitelja koji su ih prilikom svojih pohoda zaplenili. U početku su se nalazile na Rodosu, a zatim od sredine 16. veka na Malti. 

Foto: www.spc.rs

U vreme Napoleonovih ratova general Malteškog reda predao je svetinje na čuvanje ruskom caru Pavlu I Romanovu 1799. godine. Svetinje su čuvane na dvoru Romanovih u Petrogradu sve do revolucije 1918. godine, kada ih je iz Rusije iznela Marija Fjodorovna, majka imperatora Nikolaja II i odnela ih u Kopenhagen.

Pred kraj života predala ih je ruskom mitropolitu Antoniju Hrapovickom, koji je svetinje preko Berlina doneo u Beograd. Tada su predate na dar kralju Aleksandru Karađorđeviću u znak zahvalnosti ruskog naroda i ruske crkve za prijem velikog broja izbeglica iz Rusije.

Svetinje su čuvane u kraljevskom dvoru u Beogradu do 1941. godine, kada ih je kralj Petar II s patrijarhom Gavrilom Dožićem ostavio upravi manastira Ostrog na čuvanje.

Foto: www.spc.rs

Iz Ostroga svetinje su 1952. godine prenete u državni trezor. Iz trezora ruka Sv. Jovana Krstitelja i deo Časnog Krsta predate su tadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Danilu Dajkoviću u Cetinjski manastir, a ikona Presvete Bogorodice Filerimose 1978. godine predata je Narodnom muzeju na Cetinju gde se i danas nalazi.

Ove svetinje se ubrajaju među najveće hrišćanske relikvije i nalaze se u zlatnim ramovima, ukrašenim dijamantima, brilijantima, rubinima i safirima.

Protojerej Velibor Džomić izjavio je ne tako davno da vlasnici tri hrišćanske svetinje koje se čuvaju na Cetinju nisu ni država Crna Gora, niti hrišćanski svet, već Mitropolija crnogorsko primorska. 

Foto: www.spc.rs

Džomić je potvrdio da je svetinje u Crnu Goru 1941. godine doneo kralj Petar II Karađorđević i poklonio ih Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u manastiru Ostrogu.

- Primio ih je iguman ostroški Leontije u prisustvu patrijarha srpskog Gavrila. Čuvane su u Ostrogu sve do 1952. godine kada su izuzete u jednom krivičnom postupku. U depou Sekretarijata unutrašnjih poslova su držane do 1978. godine kada su čestica Časnog Krsta i desnica Svetog Jovana vraćene Mitropoliji, a ikona Bogorodice Filermose je tada privremeno, tako je navedeno u aktu, poverena Narodnom muzeju.

U Crnoj Gori godinama unazad traje kamanja vlasti i takozvane Crnogorske pravoslavne crkve da se tri hrišćanske relikvije predaju u trajno vlasništvo države Crne Gore.

Sve o situaciji u Crnoj Gori posle usvajanja sramnog Zakona o slobodi veroispovesti čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ili ili

pre 4 godine

Cekajte, jel jedna relikvija za 150 miliona dolara ili sve tri? Dogovorite se sa samim sobom. Za pocetak.

Rade

pre 4 godine

Ili ili, čudno ti je ime. Zar ti je u celom ovom slučaju, to najvažnije. Možda si jedan od kupaca ??????

Rade

pre 4 godine

Aaaaauuuuuuu, eto do čega hoće Milo da se dočepa, pa bež. Pa on je gori od našeg Đikija ! ! ! !

Redar

pre 4 godine

Koga zanima,preporučujem knjigu "Tajne Ostroškog blaga" Buda Simonovića, gde ima sve o ikoni presvete Bogorodice Filermose i njenom skrnavljenju posle 45te godine.Knjiga je faktografska,novinarskim stilom pisana,nije sf. Pozdrav za braću u CG, uz molitvu da se to(ako su planirani) ne desi nikada.

laki

pre 4 godine

Vratiti ih onome kome pripadaju a čini mi se da su prenete iz Rusije

mihailo

pre 4 godine

Nisu prenete iz Rusije. Ruska carica iz Danske je predala ove relikvije Kralju Aleksandru kao znak zahvalnosti za human prijem ruskih izbeglica posle Oktobarske revolucije. Nije jasno da li je to bio lični poklon kralju od carice ili zahvalnost carice državi Kraljevini Jugoslaviji. Problem je što se mnogi kraljevi a i predsednici republike ponašaju kao Lui XIV koji je rekao DRŽAVA TO SAM JA. Relikvije su do rata bile u dvoru na Dedinju. Nikad nisu ustupane SPC prilikom nekih proslava. Relikvije je predao manastiru na čuvanje Kralj Petar II u toku rata. Samo na čuvanje a nije ih poklonio. Ni Mitropolija a ni država Crna Gora nisu vlasnici relikvija. Oni su ih samo OTELI i još OPLJČKALI ikonu. Fali drago kamenje sa ikone...

laki

pre 4 godine

milo je navikao da otima. tako je oteo aerodrome tivat i podgorica, koji su bili jat-ovo. crna gora nije dala ni dinar za njihovu izgradnju.

ROKI

pre 4 godine

Zasto Srbija i Kraljevska kuca ne potraze da se vrati SPC ..Sto pripada SPC treba da bude u dvoru Karadjordhevica.

Ja Klaudije

pre 4 godine

Pa sad je svaki dolar vazan kad su Milu zaplenili brod pun kokaina....

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija