• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

30.01.2020

12:18

HRVATSKI BANKAR DANIMA PRIČAO DA ĆE BITI UBIJEN! Kada se to zaista i desilo, policiji su dve decenije bile vezane ruke. SVE DO DANAS

Balkan

HRVATSKI BANKAR DANIMA PRIČAO DA ĆE BITI UBIJEN! Kada se to zaista i desilo, policiji su dve decenije bile vezane ruke. SVE DO DANAS

Podeli vest

Više od dve decenije nakon ubistva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, ubijenog u klasičnoj sačekuši 1999., policija je privela nekoliko ljudi koje dovode u vezu sa ubistvom. Jedan od njih je i Tomislav Viktor Basa (49) koji je državljanin Hrvatske, Holandije i Švajcarske .. On nema dosije od ranije.

Dedić, koji je bio jedna od medijski eksponiranih osoba u devedesetima, vlasnik propale Promdei banke, ubijen je na svom kućnom pragu u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon što je već preživeo nekoliko pokušaja atentata. Nepoznate osobe na njega su otvorile vatru iz nekoliko pravaca, a zatim pobegli u crnom BMW-u.

Upravo zbog činjenice da se više puta nalazio na meti atentatora, Dedić je pre svoje smrti u nekoliko navrata istupao u medije, tražeći pomoć države i javno govoreći da zna da će biti ubijen. Usprkos njegovim pozivima u pomoć, ubice, najverovatnije profesionalci, u svom naumu uspeli su 3. jula 1999.

Slučaj da se nakon više od 20 godina policija približi rešavanju naručene likvidacije, neviđen je u hrvatskoj kriminalističkoj praksi, pa se otvaraju pitanja na koji način je sada, nakon toliko vremena, policija uspela da prikupi dokaze o takvom zločinu. Kako je kriminalistička istraga u ovom slučaju obavijena velom tajne, tokom godina pojavljivale su se informacije kako inspektori tu i tamo obavljaju obaveštajne razgovore s osobama iz krim-miljea u vezi s Dedićevim ubistvom. Takođe, pojavila se i informacija kako je policija na mestu Dedićevog ubistva pronašla DNK ubice koga je navodno ranio jedan od odbijenih metaka.

Treba reći da je u vreme kada je Dedićevo ubistvo počinjeno metoda DNK identifikacije bila tek u povojima i koristila se samo kod vrlo važnih slučajeva. Isto tako, policija tada nije imala gotovo nikakvu banku podataka tzv. nespornih uzoraka, odnosno ukoliko bi i imali DNK trag, nisu mogli ni s čim da ga uporede. U međuvremenu, naravno, tehonologija se razvijala pa je i hrvatska policija imala sve veću i veću arhivu DNK uzoraka, a vremenom je putem međunarodne saradnje dobila pristup i u međunarodne datoteke DNK uzoraka.

Da li se u jednom trenutku jedan od tragova u nekoj datoteci poklopio s onim pronađenim na mestu ubistva može se samo nagađati, ali izvesno je da je policija pronašla nakon dve decenije neki važan dokaz, kada su se odlučili na hapšenje.

Što se tiče identiteta uhapšenih, radi se o prilično 'low-profile' ljudima, koji do sada nisu nikada spominjani u crnim hronikama. Takođe, navodno se radi o ljudima koji su prošli vojnu obuku.

Kako Jutarnji nezvanično saznaje, policija za sada nije pronašla oružje kojim je ubistvo počinjeno, tako da sasvim sigurno do osumnjičenika nisu došli putem oružja. Dvojica osumnjičenika najverojatnije su prenoćila u sedištu kriminalističke policije, gde bi danas trebalo da bude nastavljeno kriminalističko istraživanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija