• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

11.02.2020

17:58

U BIH IZVRŠEN DRŽAVNI UDAR, DODIK JASAN - PREĐENA JE  'CRVENA LINIJA'! Republika Srpska će žestoko uzvratiti!

Balkan

U BIH IZVRŠEN DRŽAVNI UDAR, DODIK JASAN - PREĐENA JE 'CRVENA LINIJA'! Republika Srpska će žestoko uzvratiti!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni "državni udar", jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije

-U članu I/1 Ustava BiH navodi se da BiH sada funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da "državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu.

- Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zamljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za poslednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske,ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

OGLASILA SE MINISTARKA TURKOVIĆ, "KRIVAC" ZA LAŽNU VEST O SMRTI RATKA MLADIĆA: Ništa nije tačno, ja nemam nalog na Tviteru!

On je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

- Ovo je naša 'crvena linija' za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rešenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike pa sve do teritorije -konstatovao je Dodik.

Konstatujući da se Ustavni sud BiH ne ponaša kao sud, Dodik je rekao da njegove odluke sugerišu da je Ustavni sud BiH postratna jedinica muslimana koja treba u sudnici da završi ono što muslimani nisu mogli u ratu.

UBIO BRATA, DA BI SE OŽENIO SESTROM! Evo ko je prokleti car Dukljanin koga Amfilohije poredi sa Milom!

- Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava, kao što smo se borili za Republiku Srpsku -poručio je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nenad

pre 4 godine

Lazni referendum o nezavisnosti lazni referendum o ustavnom sudu lazna deklaracija o vojnoj neutralnosti.Ponozio NS Republike Srpske poslije rezolucije o vojnoj neutralnosti potpisao Anp uveo akcize na gorivo i to sve sa Bakirom Izetbegovicem i Draganom Covicem.Citajte malo stampu u federacijo Dodika hvale isto kao i Bakira

MilosObilic1389

pre 4 godine

Имају својих 51% земљишта о Дејтону и то им - МАЛО...!! А пре рата по земљишно-поседним књигама СРБИ су у Босни и Херцеговини били укњижени власници на преко 75% земљишта... Дејтон је био КОМПРОМИС на штету Срба... Јер су Муслимани углавном били занатлије по градовима а не ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ по селима... А Сада би и тих 49% који су припали СРПСКОЈ да отму СРБИМА... Па зашто смо онда имали Дејтон...?

Milan

pre 4 godine

Dodik kod nas u Republici Srpskoj i Vucic u Srbiji se bore za bolji zivot Srpskog naroda u RS i Srbiji, svi ostali od Djilasa pa do opozicije u RS su NULA.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Republika Srpska će žestoko uzvratiti! Interesuje me kada će i na koji način uzvratititi; naročito me interesuje pridev: žestoko, tojest: kakav to ŽESTOK uzvraćaj Republika Srpska može i sme da učini.

zoran

pre 4 godine

Ovako je isto govorio da nikad nece potpisati MAP plan za Nato pa potpisa . I ovo je uradio u dogovoru sa svojim jaranom Bakirom

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija