• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S/Informer

10.03.2020

13:33

NEKA ME UBIJU, ČAST JE DATI ŽIVOT ZA ODBRANU SVETINJA! Mitropolit Amfilohije: Milo nema pravo da UBIJA BOGA U NARODU!

Balkan

NEKA ME UBIJU, ČAST JE DATI ŽIVOT ZA ODBRANU SVETINJA! Mitropolit Amfilohije: Milo nema pravo da UBIJA BOGA U NARODU!

Podeli vest

Neka me proteraju, gonili su i moje prethodnike i to bi mi bila čast, čak i neka me ubiju poput Mitropolita Joanikija – čast je poginuti radi odbrane svetinja!, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsednik Skupštine Ivan Brajović, "koji su ateisti, nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu i oduzimaju im svetinje".

- Kome da daju Cetinjski manastir, Ostroški manastir? Svojoj autofekalnoj crkvi? To nije crkva, to je partija - istakao je mitropolit.

On je na konferenciji za medije, čiji je povod upis pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u katastar nepokretnosti, kazao da sve što je crkva gradila vekovima "nije za njega ili drugog", nego za "Hrista, crkvu i narod Božji".

Istakao je da se nastavlja progon crkve, koji je započeo četrdesetih godina prošlog vijeka.

Amfilohije je kazao da od 1913. godine država ništa nije sagradila.

- Šta ćemo sa severom i hramovima, Crna Gora ništa nije uložila u to - naglasio je mitropolit.

Zakon o slobodi veroispovijesti je, kako je istakao, diskriminatorski jer Islamskoj zajednici "ostaju džamije, a pravoslavnoj crkvi će da oduzimaju svetinje“.

- Obmanjuju muslimane i katolike, jer Zakon mora da važi za sve, ne samo za jednu zajednicu - kazao je Amfilohije, prenose Vijesti.

Istakao je da crnogorska "ateistička vlast" hoće da stvara svoju pravoslavnu crkvu: "Da bi bila autokefalna, prvo mora da bude crkva".

Amfilohije je kazao da se trude da sav novac od priloga naroda ide u hram i obnovu svetinja.

- Priča se da manastir Ostrog prihoduje milione svake godine… Postoji tačna evidencija koliko se prihoduje i troši. Pomažemo porodice, dajemo stipendije, imamo narodne kuhinje - objasnio je mitropolit Amfilohije.

- Velike narodne litije su beg naroda od političkih manipulacija na miran, hrišćanski način - rekao je Amfilohije na pres konferenciji koja je danas upriličena na temu "Upisi pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u Katastar nepokretnisti“ u podgoričkom Pres centru.

On je naglasio da naše litije predstavljaju lek za bratoubilačke rane koje su dubok trag ostavile na telu naroda koji želi da povrati sopstveno dostojanstvo.

- Tri najvažnije ličnosti u državi su ateisti i to je njihovo pravo, ali oni nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu čime bi se nastavio kontinuitet politike podela i bratoubilaštva - kazao je Mitropolit i dodao da je suština Zakona o slobodi veroispovijesti spoj fašizma i boljševizma.

Komentarišući pitanje zakonske formulacije o otimanju crkvene imovine koje su izgrađene pre 1918. godine, Mitropolit Amfilohije je zapitao kako će se to odnositi na značajne delove sadašnje Crne Gore, koji u tom periodu nisu bili dio novovekovne crnogorske države.

- Vlast želi da podržavi imovinu iz tog perioda, a svetinje iz Metohije koje su tada pripadale Crnoj Gori bez dileme predali su u ruke UČK teroristima - rekao je Mitropolit Amfilohije. Posebno se osvrnuo na činjenicu da je Zakon o slobodi veroispovjesti diskriminatorski jer se odnosi samo na Pravoslavnu crkvu, prenosi sajt Mitropolije.

- Sa svima drugima sklopljen je ugovor koji štiti njihova prava i to je dobro, ali šta je sa pravoslavcima - upitao je mitropolit Amfilohije dodavši da se plaši da je reč o obmani naše braće rimokatolika i muslimana.

Vladika je podsetio na primere kršenja verskih prava crnogorskih građana, posebno se osvrnuvši na primer advokata Boška Čarmaka kome je ugroženo pravo da, u znak protesta učini podvig krenuvši iz Bara peške prema Cetinju.

- On je nosio krst koji je problem za naše vlasti, a taj duh se projavio i u primeru oskrnavljenja pravoslavnog krsta na mestu gdje su stradali turisti iz Rumunije u kanjonu Platije - istakao je mitropolit Amfilohije. Naročito je istakao primjer podoficira vojske Crne Gore Darka Mrvaljevića, koji udaljen sa dužnosti jer je aktivan učesnik litija, rekavši da to polako postaje praksa obračinavanja sa ljudima u državnoj službi koji su branioci svetinja a kojih ima na hiljade.

Mitropolit se osvrnuo i na problem registracije SPC u Crnoj Gori. Naglasio je da je notorna neistina da Mitropolija crnogorsko-primorska neće da se registruje, te da je ona poštovala sve zakonske norme koje su bile na snazi u našoj zemlji.

- To se čak odnosi i na Zakon koji je nastao u vreme komunizma koji nije zahtevao ponovnu registraciju - rekao je Amfilohije. Primećuje da sadašnji Zakon želi da natera Crkvu koja postoji preko 800 godina na ovom području da se ponovo registruje.

- Time žele da je stave u isti položaj sa novom crkvom koju želi da uspostavi vladajući DPS i predsednik Đukanović - naglasio je mitropolit Amfilohije.

Amfilohije je prokomentarisao glasove koji predlažu da on bude proteran iz Crne Gore.

- Neka me proteraju, gonili su i moje prethodnike i to bi mi bila čast, čak i neka me ubiju poput Mitropolita Joanikija – čast je poginuti radi odbrane svetinja! - zaključio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jovan

pre 4 godine

jednostavno resenje Mila i par njih oko njega javno proglasiti JERETICIMA izbaciti ih iz pravoslavlja i na njih i njihove porodice baciti javnu ANATEMU da su prokleti i ukleti.........to je sasvim javni obred koji crkva moze treba i mnogo puta dosada je i uradila.... sva ta govna javno prozvati uz snimak na rts u pokazati narodu a na kraju i iz hriscanstva napolje pa neka se obrate papi ili znate vec....... jednostavnije nemoze biti....

OVAKVOG KAMELEONA SVET NIJE VIDEO! Milo je stigao da bude sve: ATEISTA, KRSTOLJUBITELJ, PROGONITELJ SPC I OSNIVAČ NOVE CRKVE!
Balkan

OVAKVOG KAMELEONA SVET NIJE VIDEO! Milo je stigao da bude sve: ATEISTA, KRSTOLJUBITELJ, PROGONITELJ SPC I OSNIVAČ NOVE CRKVE!

Nije zapamćeno da je jedan balkanski političar i "državnik" u dve decenije stigao da bude istrument srpskog, bošnjačkog, crnogorskog i albanskog nacionalizma. Predsednik "svih građana" Crne Gore, Milo Đukanović, nije propustio novu priliku da ogovora, blati i negira deo sopstvenog naroda, kao i jedinu kanonsku i tradicionalnu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu

01.03.2020

08:37

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija