• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

15.04.2020

09:49

SRAMNI MILOGORSKI PROGON! Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Amfilohija i sveštenstva!

Balkan

SRAMNI MILOGORSKI PROGON! Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Amfilohija i sveštenstva!

Podeli vest

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da je pokrenulo istragu radi utvrđivanja odgovornosti sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, među kojima su mitropolit Amfilohije i protojerej Velibor Džomić, kao i nekoliko građana, koji su privedeni u nedelju nakon liturgije ispred crkve na Zlatici

Sramno privođenje dogodilo se na velliki hrišćanski i pravoslavni praznik Cvijeti. Saslušanje  Amfilohija trajalo je tri sata, a mitropolit crnogorsko-primorski morao je da objasni policiji i zbog čega su mu tokom službe na ostacima manastira Zlatica, sveštenici, pojci, đakoni i monahinje celivali ruku.

Tužilaštvo je saopštilo da je istraga pokrenuta nakon „pažljive analize do sada prikupljenih podataka, dokaza i video-snimaka“.

Navodi se da će svi oni biti pozvani na saslušanje u najkraćem mogućem roku.


Tržavni tužilac je, kažu, zatražio od Uprave policije preduzimanje mera u cilju identifikacije osoba koja su prisustvoval tom događaju da bi ih tužilac saslušo u, kako se navodi, “odgovarajućem procesnom svojstvu".

U saopštenju, koje je potpisala državna tužiteljka i portparol te institucije Milica Mandić, se navodi da će nakon ocene dokaza prikupljenih u istrazi, biti doneta odluka o „eventualnom postojanju elemenata bića krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“.

POSLE TRI SATA SASLUŠAVANJA, MILOVA POLICIJA PUSTILA MITROPOLITA AMFILOHIJA i sveštenstvo na slobodu! (VIDEO)

Portal RTCG piše da se na snimku medijske kuće TV Ostrog vidi da je liturgija trajala skoro dva sata, da mitropolit Amfilohije, ostali sveštenici Srpske crkve, kao i civilna lica - krše mere o obaveznom držanju socijalne distance i zabrani organizovanja okupljanja.

Vidi se, kažu, da prisutni piju iz jedne čaše, putira, a da kasnije pojedini prilaze Amfilohiju i sveštenicima SPC i ljube im ruke...

Navodi se da je policija identifikovala sve sveštenike i deo građana koji su prisustvovali verskom obredu kod crkve na Zlatici, a istog dana su u Centru bezbednosti uzete izjave i dostavljene Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

RTCG primećuje da iz sinoćnjeg saopštenja proizilazi da je istraga pokrenuta I da će biti saslušane osobe sa snimka radi utvrđivanj krivične odgovornosti.

"U saopštenju koje se čekalo dva dana i duže od 50 sati ne navodi se protiv koga je pokrenuta istraga, niti za koje krivično delo”, piše ovaj medij.

Navode da, iako postoje tri tužilačka tima, u šturom saopštenju se nijednom rečenicom ne pominje okupljanje na verskom obredu u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija