• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2020

14:43

OGLASIO SE MILANOVIĆEV KABINET! Evo šta su rekli o Dodikovoj poseti Zagrebu!

Balkan

OGLASIO SE MILANOVIĆEV KABINET! Evo šta su rekli o Dodikovoj poseti Zagrebu!

Podeli vest

Milorad Dodik dolazi u posetu Zagrebu kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsedništva BiH, saopštio je danas Kabinet hrvatskog predsednika i ističe da je reč o široj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH, prenela je Hina


Sa Dodikom će popodne razgovarati odvojeno predsednik i premijer Hrvatske Milanović i Andrej Plenković. Agencija podseća da su hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva BiH kritikovali Zagreb što primaju Dodika, za kojeg kažu da dovodi u pitanje opstanak BiH.


Iz Kabineta Milanovića ističu da su im dva glavna cilja stabilnost susedne države i zaštita prava Hrvata.

"Dodik nekoga predstavlja... Sagovornici su svi od kojih zavisi dogovor", rekao je novinarima izvor sa Pantovčaka i dodao:

"Vreme na naki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vreme je da se počne što pre."

Visoki hrvatski zvaničnik je rekao da za susret sa Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će takođe biti pozvani u Zagreb. Ističe se i da Zagreb stoji iza Dejtonskog sporazuma i istrajaće na tome da Hrvati sami biraju svoje predstavnike.

Milanovićev Kabinet je odbacio kritike upućene iz Sarajeva i ističe da je susret s Dodikom samo početak politčkih konsultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susedne države.

"Ukupna stabilost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo... To je hrvatski interes i predsednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari", rekao je visoki hrvatski zvaničnik, prenosi Hina.

Ponavlja da će Zagreb istrajati na tome da malobrojni Hrvati u BiH sami biraju svoje političke predstavnike, umesto da ih preglasavaju brojniji Bošnjaci sa kojim čine Federaciju BiH.

Drugi, većinski srpski entitet je Republika Srpska.

Hrvatska, navodi se, očekuje da se vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA uoči izbora 2022. dogovoriti o izmenama izbornog zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata, kao što je bio slučaj kod kontroverznog izbora Željka Komšića 2018. za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Nedavna izjava predsednika SDA Bakira Izetbegovića da će Bošnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima, više hrvatskih zvaničnika nazvalo je "državnim udarom i agresijom na Hrvate".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija