• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

25.09.2020

22:51

HAOS U HRVATSKOJ ZBOG CRVENE ZVEZDE! Zastave u plamenu, gomila srče i teških uvreda! (VIDEO)

Balkan

HAOS U HRVATSKOJ ZBOG CRVENE ZVEZDE! Zastave u plamenu, gomila srče i teških uvreda! (VIDEO)

Podeli vest

Velika crvena zvezda koja je u nedelju postavljena na neboder u Rijeci podstakla je mnoge, kojima smeta sve što simbol petokrake u sebi nosi, da burno reaguju

Iako je reč o umetničkoj instalaciji, koja je deo projekta Evropske prestonice kulture, nije bilo potrebno mnogo vremena da izazove negodovanje i agresivne ispade pojedinaca u Hrvatskoj.

Pošto nisu uspeli višemesečni napori da se spreči postavljanje petokrake tačno na 77. godišnjicu otkako su Rijeka, Kvarner, Istra i Zadar oslobođeni, krenulo se u nove akcije.

Najpre je organizovan protest sa kog je poručeno da su se okupili zbog „tog rugla, zvezde petokrake, simbola najvećeg zla u Hrvatskoj od 1945. do sada”.

Videćete kako petokraka lepo gori

Potom su članovi Udruženja dobrovoljaca „Vinkovci Slavija“ zapali beli zastavu na kojoj je bila velika crvena zvezda petokraka.

- Svesni smo da smo ovakvim razmišljanjem za neke glupavi, ali to je naš izbor. Rastužuje nas što su neki rodoljubivi simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu. Znam samo da ćemo progledati tek kad nam dođu vile u oči. Bez obzira na sve, videćete kako petokraka lepo gori - poručili su oni.

Zbog skulpture u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bitci za Rijeku zameniku gradonačelnika tog grada Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj klinici.

U Hrvatskoj se već godinama raspravlja o simbolici koju crvena petokraka u sebi nosi. Dok je jedni smatraju da označava borbu protiv fašizma i simbolizuje sindikalizam, za druge predstavlja simbol totalitarnog režima, simbol zla i okupacije Hrvatske i obeležje pod kojim je, kako tvrde sprovođena velikosrpska agresija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbo

pre 3 godine

Okupirana mržnjom koju su im usadili klerofašisti instalirani da bi pljačkali i proterali srbe. Smisao mržnje i zločina je sprečavanje stvaranja jake države srpskog naroda i pravoslavnog saveza na Balkanu. Geopolitika igra genocidne ideologije utemeljene rasizmom i morbidnom politikom isključivosti i laži sa makijavelističkih teorijama društva je oslikana u svesti zadojenih hrvata ustaštvom, dakle ovo nije za podcenjivanja jer kao takvi su idealni za manipulaciju i destabilizaciju zbog svoje agresivnosti, a koliko vidimo i dalje imaju naklonost svojih mecena.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija