• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

01.11.2020

19:47

PRED KUPATILOM LEŽI MRTAV ČOVEK, NEMA LEKOVA, A NI HRANE! Korona KATAKLIZMA  u komšiluku, BOLNICE KAO FILMOVIMA KATASTROFE!

Balkan

PRED KUPATILOM LEŽI MRTAV ČOVEK, NEMA LEKOVA, A NI HRANE! Korona KATAKLIZMA u komšiluku, BOLNICE KAO FILMOVIMA KATASTROFE!

Podeli vest

Hrvatsku ove nedelje potresa slučaj pisama doktorke u KC Dubrava koja je otkrila da kovid pacijenti nisu adekvatno smešteni, da ne dobijaju sve obroke, kao i da nema lekova za terapiju. Inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila propuste u radu te medicinske ustanove, a vlada Hrvatske smenila je njen Upravni odbor

Podsetimo, onu su ove nedelje imali rekordnih gotovo 2.800 novih slučajeva zaraze za samo 24 časa, a zdravstveni sistem je, glago rečeno, pred pucanjem.

Sve je počelo kada je jedna anonimna doktorka "Jutarnjem listu" prosledila pismo upućeno njenim nadređenima u KC Dubrava u kojem upozorava na haos u bolnici i ugrožavanje prava pacijenata. Klupko je počelo da se odmotava, pa usledila jeziva svedočenja pacijenata respriratornog odeljenja te ustanove. Ovo su neki od najšokantnijih detalja.

Žena iz Zagreba, čiji se član porodice dve nedelje lečio od korone u KC Dubravi, objavila je fejsbuk status u kojem je istakla da se doktori i medicinske sestre maksimalno trude, ali da je sistem zakazao.

Foto: AP PHOTO

- U bolnici nema lekova i nema hrane, u danima kad ima hrane ona dolazi u raznim intervalima, ponekad doručak u 8, ponekad u podne, ali događa se da ne dođe ni doručak ni ručak. U jednom mom pokušaju da se obratim direktoru bolnice, njegova sekretarica mi, objašnjavajući da oni ne mogu nikako pomoći, govori da ona ne zna ni gde se kovid odeljenje nalazi - napisala je Zagrepčanka, a zatim opisala užasne prizore unutar bolnice koje je član njene porodice zatekao.

Kako kaže, odeljenje je teško izolovano, informacije o pacijentima se ne mogu dobiti.

- Sa plafona padaju bube, a po podu trče bubašvabe i pacovi i to nije nikakvo preuveličavanje nego stvarno stanje. Pacijenti imaju različite oblike kovida, a niko ne nosi masku jer maski nema. Da li će neko razviti teži oblik bolesti sam od sebe ili će ga zaraziti sused na krevetu pored, to se niko ne pita - napisala je.

Dodaje da na stotinak pacijenata u bolnici imaju dva wc-a, od kojih jedan nije u funkciji.

- I onda jedno jutro krenete u wc, a pred vratima na podu, umotan u najlon leži mrtav čovjek.. nasred odeljenja.. u kovid bolnici.. u KB Dubrava! - piše Zagrepčanka.

Domagoj Kovač, pacijent na kovid-odeljenju u KB-u Dubrava, inače advokat koji zastupa medicinsko osoblje u tužbama za ostvarivanje prava iz radnog odnosa, kaže da su u sobi ostala još njih trojica. Smrt cimera bila je kap u moru užasa koji je diživeo u ovoj bolnici.

- Istina je to što je napisala doktorka. Donedavno je nedostajalo lekova. Ljudi se jako trude, ali je zbrka, nema reda. Vidi se da fali osoblja. Svi se trude, ali više ne mogu - ispričao je.

Kada su ga smestili u bolnicu, na doktorski pregled čekao je dan i po.

- Ležim u krevetu, loše mi je, ne mogu da dišem, a ne dobijam ništa što bi mi pomoglo. Doktor me nije obišao sve dok nisam izgubio strpljenje i povikao. Tek su nakon toga reagovali, pogledao me lekar i dali su mi terapiju. U sobu su smestili čoveka a da uopšte nisu znali gde je, nisu evidentirali gde su ga smestili. Tražili su ga na drugim odeljnjima, a on je za to vreme ležao u teškom stanju, bez ikakve terapije. Medicinske sestre su preopterećene, padaju s nogu, premorene su, lako mogu da vam pogreše terapiju - ispričao je Kovač.

Kako kaže, kupatila su katastrofalno lošem stanju i stalno dolazi do poplava. Posteljina od sintetičkih materijala ne greje, pa se pacijenti pod groznicom trese od hladnoće.

ZA DVA DANA PREMINULO SKORO 50 LJUDI! Korona KOSI u Sloveniji!

Nakon što je vlada smenila Upravni odbor KB Dubrava i sastanka lekara koji je sazvao šef dela bolnice koji je u kovid sistemu, Ivica Lukšić, otkriva se da su nedostaci u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom, ali i onih koji boluju od drugih bolesti u toj bolnici, mnogo veći nego što su to vlada i ministar zdravlja Vili Beroš predstavili.

Hrvatski portal Telegram objavio je juče snimak sa sastanka dobijen od neimenovanog učesnika, koji je tok rasprave samoinicijativno snimio. Na audio-snimku koji je preneo Telegram jasno je da u KB Dubrava nedostaju respiratori, a da se vrhunac epidemije, prema rečima samog Lukšića, očekuje tek 20. novembra.

Lekari su istakli da je bilo opšte poznato da KB Dubrava već pola godine nema dovoljan broj respiratora.

- Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo da čekam da se neko mesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše - rekla je jedna lekarka.

A onda je Lukšić, čuje se na snimku, upitao jednog je sudionika razgovora koliko uopšte ima respiratora u KB Dubrava. S obziom na veiki priliv obolelih poslednjih dana, jedan od učesnika sastanka je rekako da će u vrhuncu epidemije možda biti potrebno i 140 respiratora.

Foto: AP PHOTO

Jedna doktorka je naglasila da su zdravstveni radnici svim obolelima dužni da omoguće jednaku zdravstvenu zaštitu, dok je druga zapitala:

- Šta ćemo napisati? Da je čovek preminuo jer nije dobio šansu da se leči?

Lukšić je na to odgovorio da su sve bolnice pod velikim pritiskom, da su respiratori ozbiljan problem te da treba naći balans između broja respiratora koji će bolnici biti potrebni i svih ostalih.

Na to mu je jedan lekar odgovorio da je "ta struktura debelo narušena, dok je drugi kazao da je osnovni problem PRIC-a organizacija".

- Nemamo prostora, ni opreme, ni lekara. I ko će nam to rešiti? - zapitao je, dok je drugi kolega Lukšiću rekao da je on dužan da probleme reši, a ako ne može, treba, kazao je, raspustiti Nacionalni štab civilne zaštite.

Naredni učesnik sastanka je Lukšiću uputio kritiku da je ovo prvi njegov sastanak sa lekarima, a da kriza traje od marta.

- Sestre su bačene na odeljenja i prepuštene same sebi. Imamo jedan kompjuter. Bolnica je pukla. Mi smo pukli. Jedan lekar na 80 kreveta. Šta da kažemo pacijentima kad pitaju mogu li negde da se okupaju? Zašto nas niko ništa ne pita? - rekao je takođe jedan od učesnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija