• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

08.11.2020

10:02

NOVA VLADA CRNE GORE JE PRAVLJENA U AMBASADAMA, A NE NA IZBORIMA! Mandić otvoreno o svemu: NEĆEMO KOZMETIKU ZA OČUVANJE MILA ĐUKANOVIĆA!

Balkan

NOVA VLADA CRNE GORE JE PRAVLJENA U AMBASADAMA, A NE NA IZBORIMA! Mandić otvoreno o svemu: NEĆEMO KOZMETIKU ZA OČUVANJE MILA ĐUKANOVIĆA!

Podeli vest

Trideset godina problema koje nam je ostavila vladavina Mila Đukanovića ne mogu se rešiti u dvesta dana vlade Zdravka Krivokapića. Zato treba precizno prepoznati ugaoni kamen nepočinstava odlazećeg režima čijim bi rušenjem popustila i naglo se oborila ta nakaradna i nedemokratska konstrukcija. Demokratski front je u svom programu poređao niz odluka koje bi trebalo da donese nova vlada ako želi diskontinutit sa dosadašnjim načinom vladanja. Mi tražimo ono zbog čega smo dobili podršku građana, tj. da dođe do korenitih promena i nismo zainteresovani za kozmetiku kojom se čuvaju tekovine Mila Đukanovića.

 

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, članice pobedničke liste "Za budućnost Crne Gore", čiji nosilac je bio aktuelni mandatar Zdravko Krivokapić. U protekla dva meseca mnogo toga se desilo na političkoj sceni Crne Gore, a oni koji su izneli teret promena ostali su bez ministarskih mesta u novoj izvršnoj vlasti. Došli su eksperti koje je pre nekoliko dana promovisao mandatar.

* Kako ocenjujete činjenicu da će ministarska mesta umesto političara sada zauzeti eksperti?

- Ne znam koliko je dobro, ali znam da je taj eksperiment nama kao vlastiti uslov za formiranje kabineta predložio mandatar Krivokapić. U srednjem veku je volja vladara bila izvor prava, a sada se volja mandatara u javnom mnjenju Crne Gore predstavlja kao nešto prirodno i prikladno u 21. veku. I po svemu sudeći, kao što su nekada postojali oktroisani (podareni) ustavi, tako ćemo ovde dobiti oktroisanu vladu. Mi smo ranije saopštili da ćemo podržati svaku vladu bez DPS i očigledno su sa tom činjenicom računali svi oni drugi koji su ideju tzv. ekspertske vlade ugradili u svoje izborne programe. Dakle, naš program koji smo ponudili građanima nije nudio nikakve ekspertske vlade već su to bile ideje drugih.

* Najpre je vašoj stranci ponuđen MUP, sada je taj resor pripao partiji Dritana Abazovića. Može li se on obračunati sa kriminalom i očistiti fantome iz biračkog spiska?

- U Novoj srpskoj demokratiji postoji više ljudi koji su mogli svojim znanjem, hrabrošću i drugim kvalitetima da konkurišu za taj resor, preuzmu ga i povedu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Prvi neophodan korak bio bi onaj kojim bi se iz bezbednosnog sektora udaljili oni pojedinci koji su povezani sa šefovima kriminalnih bandi. Verujem da i mandatar razmišlja na sličan način, pa očekujem da će izabrani "ekspert" veoma brzo razrešiti neke zločine, pogotovo teška ubistva, koja dugi niz godina opterećuju odnose u našem društvu.

Foto: Tanjug

* Koliko će nova vlada biti narodna?

- Vladu će činiti osobe koje neće imati nikakvu posebnu odgovornost prema biračima, nego samo prema mandataru koji je takav zahtev ispostavio političkim strankama u vidu svojevrsnog ultimatuma. Ako nema uvažavanja narodne volje na početku izbora nove vlade, svakako će je biti na kraju. Narod će u konačnom, na prvim slobodnim izborima, sve to oceniti. Mislim da su ovakve odluke i ultimatumi veoma opasni, pogotovo za Crnu Goru koja je dugo bila zarobljena od autokratskog režima. Oni koji su ovo nametali, kažu da će to biti izuzetak koji neće postati pravilo i da, u stvari, oni hoće da ne poštujući danas narodnu volju stvore uslove kako bi se ona nešto kasnije obavezno poštovala. Znam da to čudno i nelogično zvuči, ali to je presek sadašnjih političkih prilika.

* Kako tumačite izjave američke ambasadorke u Crnoj Gori o kadrovima u bezbednosnom sektoru?

- To strano mešanje, koje je nedozvoljeno u drugim državama, u Crnoj Gori je izgleda za pojedine učesnike političkog i javnog života dozvoljeno, čak i poželjno. Narod je na izborima podržao promene i u tom pravcu napravio jasan izbor. Ta narodna volja bi morala da bude svetinja za sve one koji su se kandidovali i učestvovali na izborima. Nažalost, u praksi i onome što sam prethodnih dana slušao na raznim sastancima, to nije tako. Nekima je mnogo važnije šta se priča, misli i govori u nekim ambasadama nego što žele i traže građani Crne Gore.

* Koliko je Crna Gora danas suverena?

- Gotovo nimalo. Kada su crnogorski suverenisti predvođeni Milom Đukanovićem odvajali Crnu Goru od Srbije, govorili su da se nikakve odluke, vezane za Crnu Goru, neće donositi izvan Crne Gore. Danas, prema svemu onome što sam doživeo i video, mogu da kažem da se najvažnije odluke donose u ambasadama nekoliko zapadnih država. Ako se nešto ne promeni, možda bi trebalo razmisliti da ne trošimo sredstva na izbore i opterećujemo narod našim kampanjama. Značajna sredstva bi uštedeli, a "nezavisnost" ove zemlje upodobili sa realnim stanjem i žalosnim položajem u koji je dopala današnja Crna Gora.

Foto: printscreen

* Upokojio se mitropolit Amfilohije. Na sahranu su došli Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Kako ocenjujete taj čin?

- Kao retko koja istaknuta ličnost, mitropolit je i na svojoj sahrani okupio srpskog patrijarha, predsednika Srbije, političkog lidera Republike Srpske, sve relevantne srpske političare iz Crne Gore, najvećeg živog srpskog pesnika... Ta sabornost postaje simbol jedinstva koji pokazuje da smo zajedno mnogo jači. Srbi treba da sačuvaju u svojim glavama tu sliku koju nam je podario mitropolit Amfilohije i da znaju da kada naši neprijatelji imaju tu sliku pred svojim očima, neće se lako usuditi da pokušaju da nam naude. Za svoga života vladika je vodio mnoge bitke ali mu je posebno teško padala borba protiv protivnika SPC u Crnoj Gori. Cilj svih njih je bio da pokušaju da izazovu raskol u našoj Crkvi i nanesu štetu srpskom narodu. I od tog cilja oni sigurno neće odustati i u vremenu koje je pred nama.

* Šta je počivši mitropolit ostavio u amanet?

- Posebna ja naša obaveza i dužnost da dosledno poštujemo kosovski zavet koji nam je u amanet ostavio mitropolit Amfilohije. To znači da treba da prestanemo da samo kritikujemo one koji se bore za Kosovo. Najlakše je ali ne i najpoštenije proglašavati nekoga drugoga, koji nije izdao, za izdajnika, a da recimo, kao nova vlast ne uradimo ništa kako bismo mi promenili odnos Crne Gore prema južnoj srpskoj pokrajini i tako pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 3 godine

Srbi u Crnoj Gori su obične kukavice. Ako hoćete vlast, onako kako je narod glasao...borite se i ne kukajte više.

zoran

pre 3 godine

Malo si preterao...okreni se oko sebe u Srbiji pa ako i dalje tako misliš, aferim brate,

Bata

pre 3 godine

Sa ovom izjavom je ne samo'uprskao" stvar nego dao stranim ambasadama pun dokaz da se nasa Srbija mesa u unutrasnje stvari Crne Gore.....Pa nismo u Crnoj Gori mi, Srbi jedini narod, ima onih koji se osecaju Crnogorci, Albanci, Muslimani...g. Mandic sa ovim samo stvalja sebi trn u zdravu nogu, i ne bi me cudilo da ga uskoro proglase "srpskim nacionalistom" a Predsedniku Vucicu da se opet "mesa" u unutarasnje poslove CG

GEDŽA

pre 3 godine

Andrija brate! "Oni" su odlučili da je 30 godina na vlasti previše ali da na vlast ne mogu "Ovi",.... koje je narod birao.... "Oni" su kroz prvobitnu akumulaciju kapitala prošli pre 300 godina a "Ovi" su neprihvatljivi jer nemaju kapital stečen zelenašenjem pre 300 godina,... tj....neprihvatljivi su svi koji kapital nemaju ili su kapital stekli u poslednjih 30 godina (svaka slučajnost sa bivšim bratom Milom, je slučajna). Legitimno zar ne.....pa zar da dozvole one nalik Trampu,..... bez obzira što se radi o državi veličine Novog Beograda.... A gosn. Krivokapić,.... on je samo uloga u par epizoda, serije koja traje vekovima.....kao i gosn. Dritan.... Čuvajmo ono što su nam ponosni preci u amanet ostavili, a tipovi poput Krivokapića i Dritana mogu samo pokušati da NAM ga iskrive..... kao što su nam ga kroz istoriju ovakvi likovi krivili ali dao BOG, nisu iskrivili ,... (iako je sa mnogo rana zadobijenih u borbi za .....)!!!! Sve najbolje ponosnom SRPSKOM življu, ma gde živelo ili preživljavalo!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija