• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

16.12.2020

15:40

KAKO SU KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ NAPRASNO REŠILI DA BOJKOTUJU LAVROVA?! Znali su sve detalje posete i čekali poslednji momenat...

Balkan

KAKO SU KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ NAPRASNO REŠILI DA BOJKOTUJU LAVROVA?! Znali su sve detalje posete i čekali poslednji momenat...

Podeli vest

Sva tri člana Predsedništva BiH, uključujući Željka Komšića i Šefika Džaferovića, bila su odavno upoznata sa programom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu, u kome se nalazio i poseban sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, proizilazi iz tri note koje je MSP BiH uputilo Predsedništvu BiH, saznaje Sputnjik

U prvoj noti koje je Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poslalo Predsedništvu navodi se da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH verbalnu notu kojom je obavestila da će Lavrov boraviti u radnoj poseti BiH 27. i 28. oktobra.

U njoj se, kako saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora u BiH, navodi da je Lavrov izrazio želju da se tokom posete sastane sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem u sredu 28. oktobra od 9,30 do 10,25 sati. Takođe je, kako se navodi u noti koja je u Predsedništvo stigla 9. oktobra, u okviru privatnog programa, ministar Lavrov izrazio želju da se istog dana sastane sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu od 13 do 15 sati.

Precizno

U sledećoj noti, dostavljenoj u Predsedništvo 23. oktobra Ministarstvo obaveštava Predsedništvo da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila verbalnu notu kojom je obavestila da se sastanak Lavrova sa tri člana Predsedništva 28. oktobra pomera za 10,30 do 11,25 sati, dok se sastanak sa Dodikom u Istočnom Sarajevu pomera za 14,25.

Nakon što je oktobarska poseta Lavrova stopirana zbog epidemiološke situacije, u okviru dogovora za decembar iz Ministarstva spoljnih poslova BiH u Predsedništvo 8. decembra stiže i treća nota. U njoj se precizira da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila Ministarstvu verbalnu notu s obaveštenjem da će Lavrov boraviti u radnoj poseti BiH 14. i 15. decembra.

Kako se navodi, prema nacrtu programa dostavljenom iz Ambasade tokom posete Lavrova planirane su sledeće aktivnosti koje se tiču Predsedništva BiH: 14. decembra u 18 sati sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a 15. decembra od 9 do 9,45 sati sastanak sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

I u trećoj noti, koja je dostavljena službi za protokol stoji molba da se Ministarstvo obavesti o mogućnosti održavanja navedenih sastanaka u traženim terminima, bez ikakvih primedbi na program.

Foto: Reuters/AP

Komšić, Dodik i Džaferović
Imali vremena 

Šta se desilo u međuvremenu i kako su Džaferović i Komšić odlučili na sam dan sastanka da se na njemu ne pojave nije poznato. Čak i ako se uzme u obzir već poznato antirusko raspoloženje Džaferovića i Komšića i njihove bliske veze sa predstavnicima zapadnih ambasada koji uporno ponavljaju mantru o „malignom uticaju Rusije u BiH“ bilo je u najmanju ruku pristojno da o odluci da ne dođu na sastanak obaveste bar dan ranije. Ako im je smetao sastanak Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu, od 8. decembra kada je stigla treća nota imali su dovoljno vremena da to i javno kažu.

Sam Lavrov je, komentarišući postupke Džaferovića i Komšića, istakao da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa sa BiH uz ocenu da ta odluka nije doneta samostalno, već da je u pitanju poruka spoljnih igrača.

„Političari koji su doneli tu odluku nisu samostalno, očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese spoljnih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na realizovanje uzajamno korisne saradnje“, rekao je Lavrov u Beogradu posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija