• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Avaz.ba

09.03.2021

09:49

U SRBIJI TRAMPOV LEK, KOD NAS PARACETAMOL! U BiH krive nesposobnu vlast: Srbija svoje leči skupim lekovima, kod nas ni vakcina, ni lekova!

Balkan

U SRBIJI TRAMPOV LEK, KOD NAS PARACETAMOL! U BiH krive nesposobnu vlast: Srbija svoje leči skupim lekovima, kod nas ni vakcina, ni lekova!

Podeli vest

Nove pošiljke vakcina na beogradski aerodrom stižu gotovo svakodnevno, građani Srbije su u prilici da biraju koju od njih žele da prime, a naš istočni sused je u samom svetskom vrhu u procesu imunizacije stanovništva, piše sarajevski Avaz, naglašavajući, da u Srbiji, za razliku od BiH, istovremeno traje i nabavka skupih lekova protiv korone

- Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da su već uplaćena sredstva za kupovinu dva skupa leka proizvedena u SAD - “bamlanivimab” i “regeneron”. “Bamlanivimab” je inovativni lek, baziran na antitelima COVID-19. Predsednik SAD Donald Tramp primio je i “remdesivir”, kao i terapiju kortikosteroidima, kao i krvnu plazmu. Zato je za tri dana čovek sa 74 godine, koji je bio kritičan zbog godina, gojaznosti i stresa, izašao iz bolnice - pojašnjava prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog i farmakolog.

Za to vreme, građani BiH i zdravstveni radnici prepušteni su neravnopravnoj borbi bez vakcina i lekova koji bi omogućili efikasniji tretman pacijenata. Dok naši susedi obolele leče skupim svetskim lijekovima, mi smo, prosto rečeno, osuđeni na „paracetamole“, jer ništa nam više od njih do sada nije “osigurala” naša vlast.

Nijedan nivo vlasti nije se odlučio za uvoz dugo spominjanih “remdesivira” i “favire”. “Remdesivir” su nabavljale pojedine apoteke, a samo građani s dubljim džepom mogli su da ga priušte, jer terapija košta nekoliko hiljada maraka.

- Pre nekoliko dana Agencija za lekove, u kojoj sede ljudi koji uzimaju velike honorare, zabranila je maloprodaju “remdesivira”. Taj lek nije na bolničkoj listi i mi sad imamo desetak bolesnika koji ga koriste, pokazao se odličnim kod nas, a više može da se kupi - kaže za Avaz prim. dr Ednan Drljević, član Kriznog štaba KS.

Prof. dr. Karamehić pojašnjava da je “remdesivir” registrovan u SAD kao zvaničan lek u borbi protiv COVID-19, a preuzela ga je i Evropska agencija za lekove.

Foto: AP Photo

- Dokazano je da skraćuje hospitalizaciju kod teških kliničkih slika s 15 na 11 dana, što je značajno. Zato mi nije jasno zbog čega je Vlada FBiH prvo rekla da će nabaviti taj lek, jer je veoma skup, a zatim odustala. Kako da ga kupi jedan prosečan stanovnik BiH!? Trebalo je Vlada FBiH ili država da izvršiinterventan uvoz i ustupi ga klinikama za lečenje teže obolelih - mišljenja je dr Karamehić. 

Ističe da je kod koronavirusa dobro jedino to što je pokazao da imamo potpuno nesposobnu vlast.

- Iako smo to znali i ranije, sad to imamo crno na belo – nigde vakcina, nigde lekova, totalna dezorganizacija - kaže prof. dr Jasenko Karamehić. 

Dr Karamehić, istaknuti stručnjak čije savete ovih dana traže pacijenti, kolege iz sveta, pa i daleke Kine, ali ne i bh. vlasti, objašnjava da je i “favira” veoma efikasan antivirusni lek, proizveden u Japanu 2014. godine.

- Turska ga je posle uzela, sad ga oni proizvode i Turci imaju jako dobre rezultate. Činjenica je da je taj lek u eksperimentalnoj fazi, ali kad nemate ništa, daje se i to. Na kraju, jesmo li mi to razvijeniji od Japana i Turske - ističe Karamehić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija