• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/N. Kecmanović

16.03.2021

07:00

SNUŽDILI SE KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ, SAKRILI SE IZA VUČIĆA I DODIKA... Ovaj put nisu mogli da pobegnu, kao onomad od Lavrova! Slika  govori sve!

Balkan

SNUŽDILI SE KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ, SAKRILI SE IZA VUČIĆA I DODIKA... Ovaj put nisu mogli da pobegnu, kao onomad od Lavrova! Slika govori sve!

Podeli vest

Nije trebalo propustiti TV prenos dočeka predsednika Vučića s vakcinama iz Srbije na pisti sarajevskog aerodroma Butmir. U tih nekoliko kadrova, rečju i slikom, sažeto je kazano mnogo toga o današnjoj političkoj Bosni i odnosu Bošnjaka prema Srbima u Srbiji i Srpskoj

Snuždili se Komšić i Džaferović, stisli zube kao da im je pritužilo. Navukli maske i sakrili se iza mnogo krupnijih figura Vučića i Dodika u prvom planu.       

Dobijao se utisak da bi najradije pobegli, kao onomad kada je trebalo da čuju od Lavrova da Rusija ostaje pri izvornom Dejtonu. Ali, ipak nisu mogli da dopuste da Dodik preuzme vakcine namenjene Bošnjacima i Hrvatima u Federaciji.

A onda, kada su već morali da iskorače pred kamere i nešto kažu, umesto srdačnih izraza zahvalnosti darodavcu i ponosa što su za svoje sunarodnike u FBiH dobili na poklon spasonosnu vakcinu, oni kao da se nekom pravdaju i izvinjavaju. 
       
Komšić: "Znam da će biti različitih komentara, ali ako će biti spašen i jedan život - vredeo je"

Neupućeni bi se u čudu zapitao, a ko bi mogao da mu prigovori što je primio narodu preko potreban lek, a on računa da ipak vredi da istrpi opravdane zamerke.
       
Džaferović: "Srbija nam je ponudila i mi smo prihvatili, kao što su u prvoj fazi pandemije i bošnjački lekari pomogli Srbiji u Sandžaku".

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Biva, nismo mi iz Federacije tražili, a pogotovo molili za vakcine, nego, eto, kada je Srbija već toliko navalila. Reciprocitet ipak ne postoji, jer pomoć iz Sarajeva nije bila upućena bilo kom žarištu zaraze u Srbiji, nego nacionalno svojima u Sandžaku, dok je poklon Srbije namenjen baš drugima u bošnjačko-hrvatskom entitetu.

Kako objasniti neprikladne reakcije dva člana Predsedništva BiH?

U globalom kontekstu Bošnjaci sebe vide kao balkanske Jevreje, žrtve genocida, stradalnike kojima je kriv i dužan sav civilizovani, čitaj evro-američki, svet. Dosledno tome, očekivali su da će se EU, a pogotovo SAD pobrinuti za njihovu imunizaciju, pa su komotno kasnili sa pretplatom za program Kovaks. No, ispostaviće, da je Kovaks svima uzeo pare, a onda nekima saopštio da nema dovoljno robe, jer u EU postoje prioriteti koji ne stanuju na zapadnom Balkanu.

Čak i zapostavljene članice EU, Mađarska, Hrvatska, Slovačka digle su ruke od Kovaksa te traže kineske i ruske vakcine, iako ih nije odobrio Brisel.

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! ARAPSKA LIGA SE DIŽE PROTIV LAŽNE DRŽAVE! Prištinu čeka žestoko šamaranje, na žulj su stali i Hamasu, a to se plaća i...

Samo "Bosna ponosna", preciznije FBiH spram mrtve glave od pandemije uporno veruje u EU, NATO, SAD, SZO, Kovaks.

Badava što im je iz Brisela hladno saopšteno da je aranžman sa Kovaksom izigran. Džaba što je voljeni Džo Bajden izjavio da nikome neće prodati vakcine dok ne pelcuje sve građane SAD.
       
Ne vredi ni što je Boris Džonson isto ćutke učinio, pa su Britanci najvakcinisaniji u Evropi. Štaviše, to što su za vakcine izvisili odakle su se, kao gorljivi Evropljani i natovci, "tvrdoglavi Bosanci" najmanje nadali, doživeli su kao priliku da se pokažu kao veći poklonici Brisela i Vašingtona nego mnoge članice EU i NATO-a.
       
Radije će svi pomreti od korone nego što će vakcine potražiti u "malignoj Rusiji" i "opasnoj Kini". Međutim, kako se pandemija u Federaciji rasplamsavala, tako su i kod "običnog tvrdoglavog Bošnje" razočarenje i strah nadvladali ljubav i lojalnost prema zapadnim pokroviteljima i okrenuli su se protiv lidera Bakira i doktorice Sebije, koji čine spoj političkog i medicinskog dela kriznog štaba.

Važniji deo objašjenja za nepristojan aerodromski doček Vučića sa vakcinama iz Srbije za Bošnjačko-hrvatsku federaciju (FBiH) vezan je za regionalno-lokalni kontekst.

DOČEKASMO, MILO SE POJAVIO POSLE PORAZA U NIKŠIĆU! IMAO JE I ŠTA DA KAŽE POBEDICIMA, ubeđen je da su on i DPS i dalje glavni u Crnoj Gori!

Još u prvoj fazi pandemije, ponudu Srbije da preko Banjaluke u Sarajevo pošalje pomoć u medicinskom materijalu (respiratori, maske, rukavice, dezinfekciona sredstva) Komšić i Džaferović su odbili kao cinizam. Biće zato što je trebalo da stigne preko "genocidne RS" i mrskog Dodika. Sada je, eto, stigla iz Beograda direktno u Sarajevo, ali opet iz Srbije, koja je "propustila da spriječi genocid u Srebrenici".

Foto: printscreen RTV Pink

I, kad hoće belaj, Dodik se našao na čelu Predsedništva BiH, pa je predvodio doček Vučića na butmirskoj pisti i time je frustracija uvećana.

Pruženu ruka iz Beograda Bošnjaci uvek doživljavaju kao pokušaj Srbije da jeftino kupi oproštajnicu za neoprostiv greh podrške sunarodnicima RS tokom građanskog rata u BiH i maštaju o obnovi već dva puta bezuspešno pokretane tužbe protiv Srbije "za agresiju i genocid".

Zamišljene basnoslovne ratne reparacije koja bi Srbija morala da plati neuporedivo su veće nego sve što Srbija može da ponudi. Ali, narod traži vakcinu, otkuda god to bilo.

Pokazalo se da je Komšić osnovano brinuo zbog  "različitih komentara". Već sutradan su se na njega i Šefika obrušili "blagonakloni" ino-mediji.

Popularni političar Elmedin Konaković na TV N1: "Naši lideri nemaju časti i ponosa, ponižavaju naše građane. Vučić ih je pojeftino postrojio na aerodromu".

AMERIČKI ATLANTSKI SAVET DAO ZADATKE RUSKOJ VLADI NAKON SVRGAVANJA PUTINA! Predati nuklearno oružje, raspustiti FSB, Uništiti Vojsku i RPC... DA LI SU OVI NORMALNI?!

      
Ugledni psiholog Esad Bajtal na Radio DW: "To nije solidarnost nego pseudosolidarnost. Vučić je prvo dao vakcine Srpskoj i tako opet deli Bosnu".
       
Kao biber po pilavu, oglasila se i ministarka Bisera Turković, koja inače kao navijena prosipa mudrosti. "Nije problem nabaviti vakcinu AstraZeneca iz Indije, a i ruski Sputnjik je relativno lako nabaviti. Vakcinu koju je Srbija donirala BiH koriste siromašne zemlje i treba biti oprezan".
       
Punačka mudrica je tom izjavom izazvala i narod ostavljen bez ikakve vakcine, i elitu koja je pred tom činjenicom nevoljko prihvatila pomoć iz Srbije.
       
Nema sumnje da je Vučić sa vakcinama Sarajevu poentirao kao najevropljanin, iako van EU. Utoliko više što je omekšala srca Šefika i Željka iskoristio da im zakaže "Veliki samit Srbija - BiH" u Beogradu.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Nažalost, bio je to samo trenutak njihove slabosti koji neće promeniti generalnu zlovolju Bošnjaka prema Srpskoj i Srbiji.
       
Čim se razaberu, odgodiće samit, čekajući da Bajden utera u suru Dodika i Vučića. Tražiće da Srbija prizna genocid. Neće hteti da mu idu "na noge" u Beograd. Možda će usloviti da se sa Dodikom ne sastaje bez prisustva druga dva kopredsednika BiH itd., itd.

Prvi test biće saglasnost Sarajeva za regionalnu saradnju Srbije i RS u izgradnji elektrana na Drini, što EU, inače, snažno podržava. Pa hajde da vidimo!


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 3 godine

Puna podrska nasem narodu gde god da se nalazi, kao i predsedniku koji odrzava nase odnose u regionu, idealnim.

Dragan

pre 3 godine

Odolecemo svim pritiscima, kao sto smo i do sada.

Dragan

pre 3 godine

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

DraganKg

pre 3 godine

pa i da se nisu pojavili nikakva steta, moze Republika i hercegovina i bez njih dvojice, dok vec bez Dodika i Vucica ne moze!

petaktrinesti

pre 3 godine

pa sta ce, mozda su uvideli da su prosli put pogresili, i da je vreme da pocnu da se ponasaju kao da su normalni

23

pre 3 godine

Srbija zeli sa svima da ima dobre odnose naravno i sa BIH

STEVA

pre 3 godine

Bitno je da su Dodik i Vucic izdominiralu u BIH

Nikola

pre 3 godine

Hahaha pa slika govori sve. Snuždili se ne znaju gde se nalaze. Sve u svemu, mi njima pomažemo i čista nam je savest. Mudro od predsednika Vučića.

Pera Savic

pre 3 godine

Slika nekad govori i vise od hiljadu reci,sve u svemu Vucic zeli da pomogne sve u regionu.

Una

pre 3 godine

Pa naravno da su se sakrili iza lidera, oni da su mogli nabavili bi iste.

Sara

pre 3 godine

Funkcionerima koji se osile i treba pokazati gde im je mesto.

Ruta

pre 3 godine

Slika je uvek govorila vise od reci. Dokaz ko je velicina a ko ne.

Mitar

pre 3 godine

Hteli da priznaju ili ne, Srbija je napredovala do te mere da je stub stabilnosti regiona.

Petra

pre 3 godine

Ma sta mislili Komsic i Sefik, jedno je sigurno, Vučić je pokazao da je veliki čovek i da je spreman da pomogne, a ostalima na cast.

Tijana

pre 3 godine

Čovek je velik onoliko koliko je spreman da pomogne nekome u nevolji. Mi smo svoju velicinu pokazali, a oni ni ispod maski nisu mogli da sakriju sujetu.

Miloš

pre 3 godine

Vučić u Bahreinu, Kini, Rusiji, Americi Komšić nije dalje od Sarajeva otišao

Darko

pre 3 godine

Komšić i Dzaferović nikada neće moći da samostalno dostignu političku uspeh kakvu Predsednik Vučić ima

Danica

pre 3 godine

Odrzavamo odnose sa svima,lideri smo u regionu

Ivana

pre 3 godine

Aleksandar Vučić samo želi saradnju sa svim političarima u regionu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija