• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS

15.04.2021

18:26

BOŠNJACI NE MOGU IMATI SRBE ZA DOBRE KOMŠIJE, SA KOJIMA BI SE U NEVOLJI POMAGALI! Da li je bivši reis Mustafa Cerić dobar musliman? ŠTA REĆI ZA OVAKVO LUDILO...

Balkan

BOŠNJACI NE MOGU IMATI SRBE ZA DOBRE KOMŠIJE, SA KOJIMA BI SE U NEVOLJI POMAGALI! Da li je bivši reis Mustafa Cerić dobar musliman? ŠTA REĆI ZA OVAKVO LUDILO...

Podeli vest

Mnoge će sigurno iznenaditi upitni naslov ovog kratkog osvrta povodom skorašnjeg otvorenog pisma bivšeg reisa-ul-uleme Mustafe Cerića Bakiru Izetbegoviću, u kome on lidera SDA žučno prekoreva zbog toga što je dozvolio da se građani BiH protiv epidemije virusa COVID-19 vakcinišu u mrskoj Srbiji

I zaista, nije baš primereno da jedan ćafir, od nekih štaviše proglašen i zakletim islamofobom, kao što je to potpisnik ovih redova, javno dovodi u pitanje islamsku ispravnost i ćudorednost nikog drugog do bivšeg poglavara Islamske zajednice, svršenika Al-Azhara i nosioca čikaškog doktorata iz oblasti istorije islamske teologije.

Preuzimajući na sebe rizik i strele svih mogućih kritika i optužbi zbog ove drskosti, uključujući i one najteže, a neosnovane, kojima je Mustafa Cerić osvedočeno sklon, kao neko ko je izučavanju islama posvetio više decenija i među muslimanima ima mnoštvo dobrih znanaca, pa i prijatelja (ma koliko to Ceriću i njegovim istomišljenicima izgledalo neverovatno), ipak odlučih da postavim pitanje kojim je ovaj tekst naslovljen.

Kome je ono postavljeno? Pre svega muslimanima, ali ne samo njima, već svima kod kojih je Cerić uspeo da izgradi predstavu o sebi kao o vrhunskom muslimanskom verskom i moralnom autoritetu, pa onda sa te (sumnjive) visine na razne adrese upućuje otvorena pisma i prekore.

Sramota veka

Bakir Izetbegović mu je jedan od omiljenijih adresata.

Sarajevskoj čaršiji još uvek je u svežem sećanju reisov zgađeni zahtev sinu Alijinom da prekine nedostojnu prepirku „dveju mladomuslimanskih porodica", kako se izrazio, a što se odnosilo na sukob između ambiciozne i samovlasne Izetbegovićeve supruge Sebije, direktorke sarajevskog Univerzitetskog kliničkog centra, i uglednog ortopeda Ismeta Gavrankapetanovića, sina Alijinog mladomuslimanskog saborca i sapatnika Munira.

Sa tom svojom intervencijom Cerić u javnosti nije baš slavno prošao, a zamerano mu je, pored ostalog, što jedan stručni, etički i pravni spor smešta u kontekst pripadnosti glavnih aktera mladomuslimanskom ideološko-političkom krugu, udaljavajući ga time od domena Hipokratove zakletve, kojoj je on ishodištem pripadao, i (ne)poštovanja pravne države, na koji se prelio.

Očekujući presecanje afere odozgo, sa Visoke Porte, Cerić je pokazao kakva mu je demokratska praksa bliska. Inače, jedan od naslova iz tadašnjih medija bio je znakovit: „Nesposobna sultanija protiv legende. Znate li vi ko je doktor Ismet Gavrankapetanović?"…

ĐUKANOVIĆ OPTUŽIO SPC ZA "ĆERANJE" DPS-a, HULIGANI NAPALI ZGRADU CETINJSKE BOGOSLOVIJE! Lomili, palili i psovali đake na verskoj i nacionalnoj osnovi!

Novim pismom Izetbegoviću, Cerić pokazuje da je nesavladiva njegova sklonost ovakvom konfliktnom načinu opštenja sa onima na muslimanskom političkom i intelektualnom vrhu ili, pak, sa pojedinim inovernim adresatima koji, po njegovom sudu, zaslužuju džehenemski oganj. U ovom ličnom obraćanju sporna je već i sama ideja da Izetbegović „dozvoljava" građanima BiH da odlaze put Srbije radi imunizacije.

Kakve on za to ima ingerencije i sredstva uticaja?

Sadržina pisma je, najblaže rečeno, zapanjujuća (mada možda i ne bi morala biti, s obzirom na Cerićeve ranije uradke sličnog tipa). Bivši reis vakcinisanje državljana BiH u Srbiji ocenjuje kao „sramotu veka" i pita Izetbegovića kako iko u bosanskoj vlasti može mirno da spava dok gleda redove bosanskih građana kako hrle u Srbiju, koja im je toliko „zla nanela na telu i duši, koja negira genocid, koja nema empatiju za njihov bol i patnju, ali, eto, ima sažaljenje za njihov strah od korone da ih vakciniše".

Pominje, zatim i vrlu ministarku „koja ovih dana hoda po Khalidžu u crnoj arapskoj abaji od Rijada do Omana" (Khalidž je, biva, Halidž, odnosno Arapski/Persijski zaliv, a ostalo fotorobot Bisere Turković) i ne čini ništa korisno, umesto da samo telefonira prijateljima širom sveta, a posebno arapskim zemljama, koji imaju viška vakcina i koji bi ih rado dali Bošnjacima samo da „ne idu u Srbiju da kupuju zdravlje po cenu svoje časti i svog ponosa".

Izgleda da te telefonske brojeve, avaj, u svom imeniku ima neko drugi u susedstvu, ali to su već život i politika, dok reis ostaje u predelima gorkog moralizma nadahnutog mržnjom i u ozračju istočnjačkih bajki. A u tim pričama mora se naći i dobri halifa ili plemeniti padišah. Trebalo se više osloniti, vvzi Cerić, na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kojem je Alija Izetbegović i onako u amanet ostavio Bosnu i Bošnjake.

- Zar nije ovo pravi istorijski, vjekovni trenutak, za padišaha Erdogana da se pobrine za Bošnjake/Bosance, jer samo su oni ovdje u pitanju. Naše komšije Hrvati imaju Hrvatsku, a naše komšije Srbi imaju Srbiju - zaključuje bivši reis.

Po Ceriću, Bošnjaci/Bosanci (zar je to sinonim?) ne mogu imati Hrvatsku i Srbiju, i Hrvate i Srbe, kao dobre komšije, sa kojima bi se u nevolji uzajamno pomagali. Očigledno je takav komšiluk za njega isključen. Šta li dobri reis misli o jednoj širokoj inicijativi za međureligijski dijalog, koja mu je sigurno poznata, čiji su pokretači upravo 138 savremenih muslimanskih prvaka, a koja se zasniva i na „zajedničkoj reči između nas i vas", u Bibliji i Kuranu, bližnji (arapski: džvr), čije je osnovno značenje „sused", odnosno „komšija"?

CRNA GORA JE BANKROTIRALA! Kneževič: Đukanović da saopšti koliko je fabrika, škola i bolnica otvorio za tri decenije vladavine!

Ali, to valjda nisu dobri muslimani ili su, u najboljem slučaju, zabludeli. Jer, jedan učeni alim i bivši reis jamačno jeste dobar musliman. Ipak, ne mogu se oteti crvu sumnje i pitanju kojim je naslovljen ovaj komentar.

Civilizacijski ćorsokak

Cerićeva radikalna odbojnost prema sklapanju prijateljstava sa inovernima nalazi svoja uporišta u pojedinim kuranskim, dobro poznatim i često navođenim ajetima. Ali, takva fanatična religijska ksenofobija objektivno nije jedini način društvenog ozbiljavanja islama kroz istoriju, a pogotovo nije bila dominantna u Bosni.

Na debatnoj tribini poznatoj kao Tabački mesdžid, gde su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka radikalni zagovornici „islamskog preporoda" i „islamizacije muslimana" iznosili teze o nemogućnosti suživota i ostvarivanja porodičnih veza sa nemuslimanima - teze sa kojima se tadašnje vođstvo Islamske zajednice nije slagalo - nailazili su na podeljena mišljenja studenata i rezervisanost onih kojima je bila bliža vizija tzv. islamskog reformizma i modernizma.

Svojim zastupanjem nepomirljivih i ekskluzivističkih antisrpskih stavova, posle svega što se izdogađalo od zabrane i zatvaranja Tabačkog mesdžida do danas, Mustafa Cerić i dalje poziva muslimane/Bošnjake na put koji se sve uverljivije potvrđuje kao civilizacijski ćorsokak. Pandemija očito ne haje za prepreke koje podiže dogmatska i ideološka mržnja.

Nije li paradigma te istine nedavna razmena poruka između američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog Vladimira Putina? Na uvredljivu tvrdnju da je ubica, Putin je Bajdenu odgovorio željom za dobro zdravlje i pozvao ga na dijalog. Državni sekratar Blinken pokušao je da Bajdenov ispad eufemistički definiše kao „politički pragmatizam". Iz pretežnog reagovanja u svetu na ovo međupredsedničko varničenje stiče se snažan utisak da su politički pragmatizam i slepa ideološka netrpeljivost loši saveznici.

Upravo stiže vest da su Rusija i Nemačka postigle preliminarni dogovor o uvozu ruske vakcine… A i od samog Entonija Blinkena u Sarajevo je, kako se saznaje, stiglo jedno zaista pragmatično, uravnoteženo i realistično pismo. Mustafa Cerić je, međutim, i dalje veran, reklo bi se čak sve neumerenije, ali i nervoznije odan svom putu ideološke mržnje koja ga odvodi do zdravom razumu nepojamnih sumnji u ispravnost vakcine što je njegovi zemljaci dobijaju u Srbiji.

PLJUŠTE TEŠKE OPTUŽBE! Slovenija tvrdi da je Hrvatska poslala predlog Briselu o RAZBIJANJU BiH!

O islamu mnogi nemuslimani nemaju dobro mišljenje. Smatraju ga religijom isključivosti, mržnje i verskog nasilja. Za to ima poprilično istorijskih i savremenih razloga i objašnjenja. Bez obzira na to da li su ovakvi jednostrani i jednobojni sudovi opravdani, a svakako u svemu nisu, jer kompleksni fenomeni ne trpe takva pojednostavljivanja i redukcionistička apsolutizovanja, muslimanima koji su na udaru onoga što se obično naziva islamofobija (što baš nije najsrećniji termin) nikako nije lako. Oni objektivno trpe i to, po pravilu, ponajviše najnedužniji, koji bi samo da žive mirno, životom dostojnim čoveka, u skladu sa duhom savremenog doba.

Doprinose li ekstremistički istupi bivšeg reisa Mustafe Cerića njihovom boljitku?

Može li se neko ko, bez obzira na deklarisane motive i namere, realno i uporno doprinosi rastu opšte islamofobije i produbljivanju jaza među geoistorijski i životno zadatih komšija smatrati dobrim muslimanom?

Ne očekujem, naravno, odgovor, već samo smerno pozivam na razmišljanje.

Za opšte dobro.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čiča

pre 2 godine

Siguran sam da se velika većina Bošnjaka ne slaže sa ovom konstatacijom. Zar je ovo vernik?

kosovojesrpsko

pre 2 godine

Ceric je najveci srbomrzac i politikant. Ni jedno duhovno lice koje se bavi religijom ne sme da siri mrznju, istinska vera u Boga je ljubav do Boga, zivota i bliznjih. Po Hristu, bliznji nije ko te rodio vec ko te cuva i ko se stara o tebi, ko te zednog napoji i gladnog nahrani. Ceric je sejao otrov od kad se ustolicio a otrov ce i vecerati u zatonu ovog vremena. Njemu religija sluzi za razdor i mrznju sto znaci da on vere u Boga, zivot i ljubav nema. Ko je njega upoznao, ni pakao mu ne pada tesko. Nema goris Srba od poturcenih i pokatolicenih Srba.

Vrana

pre 2 godine

Nadam se da ce ovaj taliban pojesti jedan veliki tanjir taloga. On bi rado zeleo da poturice ratuju protiv cestitih Srba.

Bara

pre 2 godine

Dodajem da Bosnjaci su toliko zla,ponizenja,ubijanja i zaustavljanja u razvoju Srbije i Srba ucestvovali da smo ucinili 10 genocida ucinili nad njima ne bi noglo samo da opravda ubijanje Srba i pokrstavanje za vreme Drugog Svetskog Rata.

Millle

pre 2 godine

Zbog ovakvih likova RS i želi da se odvoji. Nemoguće je živeti u zajednici sa ovakvim ljudima, bez obzira koliko su u manjini.

Maki

pre 2 godine

Ako misli da ih ovi sa zapada podnose, neka ode da vidi kako ih gledaju, isto kao i nas. Ma neka pogleda samo neki holivudski film. Mi i Muslimani stotinama godinama u istom s.anju, red je da se opametimo da ne idemo jedni protiv drugih vise, kada cemo se vise opametiti. On bi kao skolovan covek trebalo to da je uvideo vec, da od sukoba nema nista, samo cemo svi biti jos siromasniji, a sve pare cemo davati zapadu da nas miri. Daj da radimo i saradjujemo i svoje pare na sebe da trosimo, da napredujemo, daj da radimo, a drugi da se biju i svadjaju.

Mapko

pre 2 godine

Sta ocekivati od Bosnjake, bivsi Srbi koji su se prodali, koji su vekovima saradjivali sa turskim, austro-ugarskim i nacistickim okupatorima, pogotovo kada su Bosnjaci masovno pripadali SS-Handzar dizivizije, njih preko 75 000, kada su masovno pripadali ustaskim snagama u BIH i kada su masovno i tesno saradjivali sa istim ustaskim rezimom i sirom NDH ucestovali sa "hrvatskim ustasama" u genocid nad milion Srba, Jevreja i Roma, taj isti ustaski rezim poznat po tome sto je prvi rezim u istoriju covecanstvo otvorio "konc logore smrti specijalno za decu". Jel takav narod, Bosnjacki, nama da soli pamet ? Oni koji su saradjivali sa nemcima i ustasama jednom zauvek da se stide, ali kao svoja braca hrvati, oni, Bosnjaci nemaju stida, i nemaju stidnju zbog svoj ulog u ustaski genocid nad Srbima, jedini genocid ikad vidjen na Balkanu. Neka se oni ugledaju u ogledalo, pa da malo manje pricaju nebulozne price. Da li moram da podsetim, tokom drugog svetskog rata preko 1 700 000 Jugoslovena ubijeni, a od te cifre preko 1 500 000 Srba, sve je receno ko je sa kim saradjivao i ko su prave zrtve "Nacisticke Nemacke i Fasisticke Italije i NDH", to sigurno nisu Bosnjaci, Hrvati ili Albanci.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija