• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

17.04.2021

10:49

Sa hrvatskih rafova nestalo skoro milion srpskih čokolada! Sve je počelo sa Kolindom i "ČOKO SKANDALOM" pre 5 godina!

Balkan

Sa hrvatskih rafova nestalo skoro milion srpskih čokolada! Sve je počelo sa Kolindom i "ČOKO SKANDALOM" pre 5 godina!

Podeli vest

Pamti se kao da je juče bilo, a pet godina je prošlo od "čoko skandala" tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koji je nastao jer je dubrovačkoj deci podelila srpske čokoladice

Slatkiši su tada dobili nacionalni predznak i podigli gotovu celu Hrvatsku na noge, jer su jednostavno bili iz Srbije. Skandal je potom doveo do drastičnog pada izvoza srpskih čokolada u Hrvatsku, a razlog zbog koga se i danas bavimo ovom pričom je to što se epilog nastavlja.

Zvanični podaci pokazuju da su Hrvati od skandala iz 2016. iz godine u godinu kontinuirano smanjivali uvoz čokolada iz Srbije. Najveći pad beležen je, očekivano, prvih godina, čak i do 30 odsto, ali ni novi podaci nikako nisu za zanemariti.

Ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije, od 2016. do 2021. godine smanjen je sa oko 1,9 na 1,1 miliona evra, dakle za punih 800.000 evra. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u proseku košta jedan evro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za oko 800.000 komada.

Hrvatska danas zauzima 10. mesto na spisku zemalja gde izvozimo čokoladu, a jedanaesto mesto za izvoz čokoladnih proizvoda. Ispred su i BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, ali i Bugarska, Nemačka i Turska, potvrdili su nam u PKS.

Prema podacima PKS, prošle godine je u Hrvatsku izvezeno 147 tona čokolade. Vrednosno je zabeležen pad od 10 odsto u odnosu na 2019. Zajedno sa proizvodima od čokolade u Hrvatsku smo izvezli oko 400 tona, što je vrednosno milion evra.

Posmatrajući 2019 na 2018. godinu u Hrvatsku smo izvezli 25 odsto manje čokolada i čokoladnih proizvoda, a još veći pad bio je prethodnih godina.

Foto: AP Photo/Facebook

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda: "To se više neće dogoditi"

Podsetimo, Kolinda Grabar Kitarović se prilikom posete Dubrovniku, povodom Dana dubrovačkih veterana 2016. godine, između ostalog, srela s decom iz dubrovačkog vrtića. Nedugo potom jedan ogorčeni roditelj izjavio je Dubrovačkom dnevniku da je njegovo dete u vrtiću od predsednice dobilo na poklon čokoladu proizvedenu u Srbiji.

Vrlo brzo stigao je odgovor i iz kancelarije hrvatske predsednice gde su rekli da oni ne nabavljaju pakete i da je ovaj dubrovački pakovan u Vukovaru: "Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je košara puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo da se među tristotinak proizvoda našlo i nekoliko spornih".

"Hrvatska predsednica mora da propagira hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputićemo roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinjenje i poslaćemo im hrvatske proizvode", kazala je tada Grabar Kitarović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 3 godine

Stvarno ne znam što ih milujemo, kada nas hrvati šutiraju gde god stignu. Najbolji lek je RECIPROCITET, Ništa od hrvata ne treba uzimati, ništa im ne treba dati i priča je završena. Mi ćemo izgubiti tržište od 3 miliona a oni gube tržište od 7 miliona. Tačka i kraj.

Pavla

pre 3 godine

Živim u Sloveniji vec 35 godina i jos nikad nisam kupila bilo kakav hrvatski proizvod. Ne bih ga kupila kad bio dzabe. Zato mi nije jasno kako neko u Srbiji kupuje njihove proizvode pored svojih kalitetnih. Zato uvek pomislite na hrvatsku kolindu prije nego uzmete bilo šta njihovo.

Ana

pre 3 godine

A zasto mi ne smanjimo uvoz hrvatskih proizvoda... oni kod nas lepo prolaze...a I mnoge fabrike smo im prodali...

Knin Krajina

pre 3 godine

A mi srbi glupani kupujeno hrvatske cokolade sto je izdaja ekonomska ja licno nikad nista hrvatsko NIKAD!!!

Milutin

pre 3 godine

Rešenje je prosto.smanjiti uvoz robe iz hr na minimum.

Ivan

pre 3 godine

Ja ne kupujem ni Frikom proizvode a ne samo izvorno hrvatske firme. Sve što ima veze za krvatima je out.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija