• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2021

18:24

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BiH: Onima koji fantaziraju o promeni granica - GOTOVO JE!

Balkan

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BiH: Onima koji fantaziraju o promeni granica - GOTOVO JE!

Podeli vest

Novoimenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit učestvovao je na 14. Dubrovnik forumu na panelu "Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin", a u svom govoru poručio je da je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama

Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji treba da ostane na političkoj agendi, koja je izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vreme da to pitanje vratimo u politički fokus kako bi u narednim godinama uočili rezultate, rekao je Šmit, preneo je portal Klix.ba.

- Kada pogledamo BiH, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda, te ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi delovi mogli sročiti drugačije, no danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo - kazao je Šmit.

On je naglasio da je Evropskoj uniji ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu i među njima sprovesti delimične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do tzv. velikog Šengena.

Postoji komparativna prednost kada ste član evropskih integracija, što se može videti na primeru na programu COVAX-a, kazao je on.

- Sjedinjene Američke Države su u prošlosti u kritičnim trenucima napravile puno za Zapadni Balkan, nekada više nego Evropljani, kojima je trebalo više vremena da shvate šta treba napraviti - dodao je Šmit.

Posebno je upozorio na važnost ulaganja u mlađe generacije kroz obrazovanje, jer oni imaju potencijal da ubrzaju procese pomirenja, kako u BiH tako u čitavom regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

A ko ovog išta pita!? Ko je njega ovlastio da on iznosi ovakvo mišljenje!?

Mapko

pre 2 godine

"Onima koji fantaziraju o promeni granica - GOTOVO JE!" Kako se ja secam bivsi nacisti nikome nisu pitali kada su krsili medjunarodno prava kada su priznali promenu granice Srbije te 2008 godine, a po ustavu iste Srbije Kosmet je sastavni deo drzave, a takodje znaju da pricaju o teritorijalni integritet BiH pozivaju se na ustavu te iste zemlje, ali ustav Srbije se moze krstiti ? Pazite koje su to gadosti od zapadne retorike. Da nama Nemacki genocidan narod soli pamet i prica o ne-promeni granicama a taj isti genocidan narod sebi dao za pravo da se ujedini i da ispostavi kontrolu nad istocni deo Nemacke te 1990 a Srbima zabranjuje ujedinjenje, pa koja degutantna politika, zar takav narod da nama soli pamet i sta li su to fantazije oko medjunarodne granice. Vas niko nece pitati; vi ste nebitni, davno je vase vreme proslo, davne su 90 godine iza nas, vas niko ne kalkulise, a to vas boli. To me podseca na Britanske gadosti oko Srebrenicke rezolucije u UN kada su zeleli da Srbe proglase za genocidan narod, pazite drzava ( naroda )koja je prvi put u istoriju covecanstvo stvorila konc logore tokom rata protiv Holandjanima (Boers) u Juznoj Africi izmedju 1889-1902, gde su strpali preko 300 000 Holandjane i crnaca i gde su ginuli preko 27 000 zene, dece i starce, takvi nama da pricaju i prodaju price bez stida, pa to vam je tipicna apadska septicka jama.

Penzioner

pre 2 godine

To naravno važi i za Kosovo! Bilo i ostaće u sastavu Srbije!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija