• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.07.2021

18:39

ZLOTVOR U ULOZI ŽRTVE! MILU SRBIJA KRIVA JER ŽELI DA ZAŠTITI SRBE! Optužuje našu zemlju za nestabilnost, SPC za fašizam, a Rusiju da sve to PODRŽAVA!

In4s

Balkan

ZLOTVOR U ULOZI ŽRTVE! MILU SRBIJA KRIVA JER ŽELI DA ZAŠTITI SRBE! Optužuje našu zemlju za nestabilnost, SPC za fašizam, a Rusiju da sve to PODRŽAVA!

Podeli vest

Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, te gleda našu državu kao deo srpskog sveta, rekao je crnogorski predsednik Milo Đukanović

On je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu za klerikalni fašizam, Srbiju da izaziva nestabilnost, a Rusiju da je u tome podržava.

Đukanović je to kazao na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti“ u Slovačkoj.

Crnogorski predsednik kaže da je važno analizirati odnos Srbije prema Crnoj Gori, kao i prema zemljama u regionu.

- To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz 19. veka - ističe Đukanović.

Predsednik Crne Gore kaže da je „uloga Srbije u regionu potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih“.

- Srbija je tu da sačuva interes Srba gde god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo što se desilo u Bosni i Hercegovini - istakao je Đukanović, prenosi RTCG.

Dodaje da „ne može mešanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj“.

- Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve - istakao je Đukanović.

Foto: Beta

Milo Đukanović



Crna Gora je devedesetih bila jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u ratovima, a pored toga je primila i više od 120.000 izbeglica na svoju teritoriju, kaže Đukanović i dodaje da su ponosni na činjenicu što je Crna Gora stekla svoju državnost bez rata.

Crnogorski predsednik optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je „manipulisala pitanjem Zakona o slobodi veroispovesti“.

- Otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti učinjeno je u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, i SPC je uložila sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je želela i upotrebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela - tvrdi Đukanović.

Kako kaže, taj „fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju“.

- Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom - prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu - ocenio je Đukanović.

Srpska crkva je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

- Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva - zaključio je Đukanović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan ILIĆ

pre 2 godine

Ovaj je lud!? On zaboravio da rata nije bilo ni u S. Makedoniji, a i ono u Sloveniji se ne može baš nazvati ratom. Zamislite da amerikanci kažu da ih ne interesuju sunarodnici u bilo kojoj državi na svetu. NEMOGUĆE

Dragi

pre 2 godine

Amfilohije bi rekao: Milo je veliki državnik i veoma vješt političar. Neka me neko ispravi ako griješim, ali Amfilohije je bio jedan od velikodostojnika Srpske Pravoslavne Crkve. Šta želim reći? Milo i SPC su zajedno radili na razbijanju jedinstva srpskog i crnogorskog naroda. To je istina.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Bilo bi sasvim ljudski kada bi ovakve objave iz Crne Gore objavljivali bez ovog kriminalca i njegovih jataka . Mislim da bi to citaocima mnogo vise prijalo.

Kosovojesrpsko

pre 2 godine

Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom - prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu - ocenio je Đukanović. - Sta je tebi pojelo mozak covece pa si pobrkao lonce i poklopce. Ti ratovao a crkva krva, ti donosis rezolucije o nepostojecem i ne dokazanom genocidu pa onda ti Srbija i SPC krivi, pa ti si covece puko ko zvecka. Jadan je narod koji ima takvog predsednika, a kazu ; ,,kakav narod takava vlast,,.

petar

pre 2 godine

Ovaj bi i rodjenu decu prodao samo da ostane na vlasti. Toliko su izlizane i providne njegove optužbe da više ni sam ne veruje u njih. Ali vlast je slatka i nema nazad. Odvratan čoek.

ostoja

pre 2 godine

Ma nije on to reko iz svoje glave, nema on kapacitet za to, to mu je neko naredio da kaze i napiso mu da nauci napamet....

Miki

pre 2 godine

Ne vredi ga ni komentarisati, jedan nemoralan i loš čovek.

milan lala

pre 2 godine

To u sta se on sam preobratio da bi sacuvao vlast i nelegalno steceno bogastvo je njegov problem . Njega ceka kad tad Spuz i dugogodisnja robija zbog zloupotrebe polozaja , krsenja ustava , kriminala. Napadima na Srbiju SPC Rusiju jesu samo shizofreni pokusaji da se dodvori mentorima nebili se spasio prdekane i ocuvao bogastvo. Gotov si izrodu jos malo pa ces niz vodu, istrosen si nece te mentor dzabe lajes na Srbiju , SPC i Rusiju .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Cvijanović: Dejtonski sporazum ruši Šmit, a ne Republika Srpska (VIDEO)
Politika

Cvijanović: Dejtonski sporazum ruši Šmit, a ne Republika Srpska (VIDEO)

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je Republika Srpska opedeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i da to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije već godinama delovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.

28.03.2024

12:43

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija