• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.07.2021

21:41

POMOZ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE! LJUDI, VEROVALI ILI NE - SLOŽILI SU SE, A ZA TO JE ZASLUŽAN INCKO! Ovo smo čekali vekovima i - DOČEKALI!

Balkan

POMOZ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE! LJUDI, VEROVALI ILI NE - SLOŽILI SU SE, A ZA TO JE ZASLUŽAN INCKO! Ovo smo čekali vekovima i - DOČEKALI!

Podeli vest

Ne biva često da se Srbi slože oko nečega, pogotovo ako je politika u pitanju. Međutim, Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, učinio je svojim nametanjem izmena krivičnog zakona BiH i to čudo - svi političari u Srpskoj stali su kao jedan iza stava o osudi ovog čina

Na osnovu odluke predstavnika svih parlamentarnih stranaka, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH više ne učestvuju u njihovom radu.

Ovakav stav, s obzirom da godinama u Republici Srpskoj vlada oštra podela između vlasti i opozicije, analitičare bi mogao i da začudi. Međutim, politikolog Vojislav Savić objašnjava da je on očekivan, s obzirom da se radi o strateški važnom pitanju za Srpsku.

Incko nije dao izbor osim - sloge

Tako bi uvek trebalo da bude kada je u pitanju odnos prema Srpskoj, prema njenom položaju unutar BiH i njenom međunarodnom položaju, smatra Savić. Inckovo nametanje izmena krivičnog zakona pokazuje da stranke u Srpskoj treba češće da se usaglašavaju, bez obzira na međusobne razlike koje su prirodne.

- Naše komšije iz Sarajeva nemaju meru. Zahtevi su uvek maksimalistički. Od kraja rata nikada se nije prestajalo sa napadima na ime, na ovlašćenja, na Republiku Srpsku uopšte. Tako da u tom pogledu nikada ne sme biti nikakvih odstupanja, jer onaj koji odstupi, biće ostrakizovan u javnom životu - kaže Savić.

Valentin Incko je učinio da političari u Srpskoj, bez obzira na razlike, nastupe jedinstveno, jer im svojim postupkom nije dao izbora - javnost je očekivala ovakvu reakciju, dodaje naš sagovornik.

- Političari su tu da štite interes naroda, a interes naroda je da se povuku potezi koji će zaštititi dostojanstvo i identitet Srba u BiH, samim tim i Republike Srpske. Dakle, ako imate mozga i želite da se bavite politikom, najbolji način je da slušate volju naroda, a to je upravo ono što su oni uradili - to je stvar političke logike, a da ne uzimamo u obzir što bi svi oni lično isto tako trebalo da razmišljaju, nevezano za političke razlike - ističe on.

Ako postoji visoki predstavnik - čemu institucije

U otporu prema Incku i njegovom nametanju zakona ulogu igraju i principi - protivljenje nametanju zakona kao takvom, ali i protivljenje konkretnom činu, smatra Savić i podseća da Republika Srpska, ali i BiH, ipak imaju izgrađene demokratske institucije. Ni po kojem osnovu nije dobro da neko sa strane dođe i nameće zakone, ističe on:

- Nije normalno da jedan čovek bude iznad institucija. Zašta će nam onda parlament? Valjda smo i mi, i Hrvati, i Bošnjaci dovoljno zreli kao narodi da sami izaberemo svoje političke predstavnike, da oni donose odluke i da tako funkcioniše ova država. Ako neko mora da nameće zakone, onda to govori da ta država nije funkcionalna i sposobna da opstane.

Što se konkretnog slučaja tiče, prema Savićevim rečima, nametnute izmene krivičnog zakona BiH narušavaju elementarne principe slobode govora, a uz to, posmatrano sa liberalnog stanovišta, može se osporiti na milion načina.

- On je isključivo politički usmeren na kvalifikaciju jednog događaja koji niko ne spori. Niko ne spori da se taj ratni zločin desio. Međutim, politička kvalifikacija ne može da se usvoji jer ne odgovara istini i unižava sve što se u prošlim ratovima dogodilo i služi tome da zemlje koje su u Drugom svetskom ratu bile na pogrešnoj strani, danas preko toga peru svoju savest i da izvode zaključke koji nisu u skladu sa realnošću", navodi Savić.

RUSIJA JE OSLOBODILA SVET OD NAPOLEONA I HITLERA, OSLOBODIĆE GA OPET - OD ZAPADA! Karaganov objasnio kako stoje stvari!

Jedinstven stav svih političkih činilaca u Srpskoj pokazuje da ona ima mehanizam da se odbrani, dodaje naš sagovornik - bojkot institucija znači ne samo da budžet neće moći da bude usvojen, nego da zajednički organi neće moći da funkcionišu - u njima su takođe zaposleni i Srbi.

- Mislim da će ovo pokazati da BiH kao država nema mehanizme unutrašnjeg opstanka i da je ovo samo jedan neuspeo međunarodni projekat na koji je potrošeno mnogo novca, a ništa nije dobijeno zauzvrat - zaključuje Savić.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

TREBALO JE DA VODI RAT PROTIV RUSIJE?! GLAVNI KOMANDANT ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE PODNEO OSTAVKU - Zelenski nezadovoljan!

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
caja

pre 2 godine

Kakva ku...va sloga. letuju u crnojgori. Jel to ta srpska sloga.

Borac R SRPSKE

pre 2 godine

Ta prica o jedinstvu nije trajala ni 24 sata jer je dodik najavio sastanak sa Smitom. Njemu moze vjerovati samo lud covjek i mediji u Srbiji.

Baća

pre 2 godine

To je objavio jedan bošnjački portal. Ne znam zašto si se odmah upecao na tu fejk njuz ako si uopšte neki borac iz RS.?

mihail

pre 2 godine

Nema vise gradjanske BiH tacka.Muslimani mogu da zive sa srbima i da shvate vise nikada nece imati poverenje srpskog naroda sta onda predstavlja suzivot u zajednickoj BiH. Hrvati su vekovni neprijatelji koji su otimali srpsku zemlju i kako moze da funkcionise BiH .Dodik je kukavicije jaje koje ce bioloski unistiti naciju Opljackao je sve sto je vidjeo ocima .Prodao je Jasenovacku gradju kako on moze da bude srbin.Predao je Brcko .Predao je vojsku policija je izmesana po pola a muslimana nema ni 20(%) preneo je preko 80 nadleznosti To je zlo koje ce skuplje kostati naciju od svih neprijatelja zajedno

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija