• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.08.2021

12:31

VERITAS PODSEĆA ŠTA TO HRVATSKA SLAVI KAO DRŽAVNI PRAZNIK! U "Oluji" skoro 2.000 poginuliih i nestalih Srba, među žrtvama veliki broj žena, starica, crni rekord građanskog rata u ex YU!

Balkan

VERITAS PODSEĆA ŠTA TO HRVATSKA SLAVI KAO DRŽAVNI PRAZNIK! U "Oluji" skoro 2.000 poginuliih i nestalih Srba, među žrtvama veliki broj žena, starica, crni rekord građanskog rata u ex YU!

Podeli vest

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije "Oluja", koja se u Hrvatskoj 4. avgusta slavi kao državni praznik

Od tog broja je 1.228 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice "Oluje".

Među žrtvama se nalaze 553 (29%) žene, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od “crnih” rekorda građanskog rata 1990-ih godina na prostorima prethodne Jugoslavije, napominje se u saopštenju.

"Veritas" precizira da je od ukupnog broja žrtava do sada rasvetljena sudbina 1.185 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 692 (37%) lica, od čega 526 (78%) civila, među kojima 266 (51%) žena.

Oko 1.500 pripadnika Srpske vojske Krajine preživelo je zarobljavanje, oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili nisu mogli napustiti ognjišta, na silu su internirani u logore za civile, navodi se u saopštenju i podseća da je Krajina "opustošena, opljačkana, pa porušena i zapaljena", kao i da nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici.

"Iako je bilo očigledno da je hrvatska vlast preduzela ovu agresiju zbog optiranja teritorije bez srpske većine koja je na njoj živela, Savet bezbednosti UN, osim ''snažne osude hrvatske vojne ofanzive velikih razmera'' (R 1009/95), nije doneo, ni ovoga puta, bilo kakve kaznene mere protiv agresora", ukazuje "Veritas" i dodaje:

 

Foto: Tanjug

"Umesto da Hrvatska posle pomenutih sudskih postupaka odustane od slavljenja ''akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina'' kao dvostrukog državnog praznika (Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja), slavlje se iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima."

U saopštenju se navodi da su se obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data prilikom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju pre osam godina, pretvorila u svoju suprotnost - srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija, dok na sve to međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, čija je Hrvatska u međuvremnu postala članica, ćuti kao što je ćutala i pre 26 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirko

pre 2 godine

Secm se detaljno kao da se danas dogodilo. Vazno da se nezaboravi a Bog nista ne zaboravlja. Vidimo se uskoro u oslobodjenom Kninu u to sam uveren. Boze pomozi! Amin.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija