• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

11.08.2021

12:27

HRVATI OPTUŽUJU SRBIJU DA KRIJE GENERALA SAVČIĆA!

Printskrin Youtube/ATV

Balkan

HRVATI OPTUŽUJU SRBIJU DA KRIJE GENERALA SAVČIĆA!

Podeli vest

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodnu poternicu za Milomirom Savčićem, penzionisanim generalom Vojske Republike Srpske koji je nestao neposredno nakon što mu je ranije ove nedelje određena mera pritvora. Njegovo ime od srede je i na Interpolovom popisu traženih osoba, a sada su pojedini mediji iz Hrvatske optužili Srbiju da krije Savčića

Aktuelni predsednik boračke organizacije RS (BORS), Savčić (62) optužen je za ratne zločine uključujući učestovanje u "genocidu" nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine, a po toj mu se optužnici sudi od 2020. godine. Tokom rata u BiH bio je zapovednik pri glavnom štabu vojske bosanskih Srba, piše hrvatski Jutarnji list.

Do ponedeljka mu je bilo dopušteno da bude na slobodi do okončanja sudskog postupka, ali, na zahtjv tužilaštva BiH tada mu je sudsko veće odredilo pritvor jer je u proteklim mesecima u najmanje četiri navrata kršio izrečene mere ograničenja koje su se odnosile i na zabranu javnog komentarisanja činjenica vezanih za postupak koji se vodi.

Kako je Savčić javno negirao da je u Srebrenici počinjen genocid, sud je prihvatio ocenu tužilaštva da on na taj način pokušava da utiče na svedoke i time na ishod suđenja, pa mu je odredio pritvor.

Takvu odluku sudsko veće donelo je u ponedeljak u popodnevnim satima, ali Savčića nije bilo na adresi u Bijeljini, a supruga advokat su tvrdili da ne znaju gde je. Odmah se pojavila pretpostavka da je pobegao u Srbiju čiji je državljanin, tvrdi Jutarnji.

Savčiću je Sud BiH ranije oduzeo pasoš i zabranio mu prelazak granice, a iz Granične policije BiH su saopštili da nema informacija da se on u protekla dva dana pojavio na nekom graničnom prelazu. Odluku da se Savčiću odredi pritvor srpski član Predsedništva Milorad Dodik opisao je političkom uz tvrdnju kako državno pravosuđe time pokušava zastrašiti Srbe.

"Generali poput (Atifa) Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru", kazao je Dodik.

Ukoliko se potvrdi da je Savčić našao utočište u Srbiji koja ne izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine, Sudu BiH ostaje jedino da procesuiranje prepuste pravosudnim telima te zemlje, zaključuje Jutarnji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žex

pre 2 godine

Prepustite slobodno pravosuđu Srbije.Dobiće veću kaznu nego kod vas. Dok se naši uvuku svakom u dupe neće biti boraca.

Mitrofan Fustić Morija iz Kara

pre 2 godine

За крст часни и слободу златну.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija