• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

11.08.2021

20:17

ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK zabeležen sa lica mesta prikazuje VELIKU KATASTROFU! Požar proždire šume Pančićeve omorike! /VIDEO/

Balkan

ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK zabeležen sa lica mesta prikazuje VELIKU KATASTROFU! Požar proždire šume Pančićeve omorike! /VIDEO/

Podeli vest

Požar koji skoro tri nedelje bukti na Stocu, u Republici Srpskoj, a veoma blizu Nacionalnog parka Tara guta šume Pančićeve omorike

Velika katastrofa je u pitanju, uništava se jedna od najvećih takvih šuma u Evropi.

Zastrašujući snimak zabeležen je sa lica mesta gde se vidi vatra koja guta četinarsku šumu.

Najgore je pod zemljom, jer se požar širi pre svega na tlu i kroz žile, zbog čega je gašenje izuzetno teško.

 


- Trenutno je, već više od 20 dana, aktivan požar na Velikom Stocu, koji je najveće stanište Pančićeve omorike, na teritoriji Republike Srpske i opštine Višegrad. Vatra je na nekih 100-150 metara od granice sa Srbijom, a gori oko 100 hektara šume. Reč je o vrlo nepristupačnom terenu, ispod najvišeg vrha na području Tare (1.673m), gde je pristup mehanizacijom praktično nemoguć. Požar se gasi peške uz pomoć takozvanih naprtnjača (vreća sa vodom) koje ljudi iznose do mesta požara i tu ih prosipaju. Obzirom da je nagib terena 50-60 stepeni potrebno je i do 2 sata da se izađe sa vodom do požara - objašnjavaju za Telegraf u Nacionalnom parku Tara.

Kada su u pitanju ovakvi požari, pomoć aviona i helikoptera nije delotvorna.

Velika opasnost postoji da se požar proširi i na Taru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija