• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

23.08.2021

13:13

MERKEL NIJE USPELA DA PRIDOBIJE PUTINA ZA BOSNU, OGLASILA SE RUSKA AMBASADA U SARAJEVU - ako nekome ni posle ovoga nije jasno šta Moskva misli o Inckovom nasledniku...

AP/Photo

Balkan

MERKEL NIJE USPELA DA PRIDOBIJE PUTINA ZA BOSNU, OGLASILA SE RUSKA AMBASADA U SARAJEVU - ako nekome ni posle ovoga nije jasno šta Moskva misli o Inckovom nasledniku...

Podeli vest

Ambasada Ruske Federacije u BiH ponovila je danas da ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer pri predlaganju njegove kandidature nije ispoštovan princip konsenzusa i nije dobijeno odobrenje Saveta bezbednosti UN-a

Ambasada je na svom fejsbuk profilu objavila komentar u vezi sa notom Ambasade Rusije u BiH o nepriznavanju legitimiteta Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i navodi da su zbog toga optuženi da takvim stavom pokušavaju da destabilizuju BiH.

"Ali upravo najnoviji primer svojevoljne izmene u krivičnom zakonodavstvu jasno pokazuje ko destabilizuje situaciju, pritom ne samo u BiH, već i daleko izvan njenih granica", navodi se u komentaru.

Zapravo, ističu, destabilizacijom se bavi taj ko grubo krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - direktno ili posredno.

 

 


"Mi nismo protiv gospodina Kristijana Šmita. Cenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja ''na balkanskom smeru''. Ali prema Kristijanu Šmitu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Saveta bezbednosti UN-a. "Zato je za nas nelegitiman kao visoki predstavnik", navodi se, između ostalog, u komentaru Ambasade Rusije u Sarajevu.

I ovaj put istakli su da su se visoki predstavnik i njegova kancelarija odvojili od dejtonske agende, da se Dejton koristi kao "paravan" za sprovođenje sebične geopolitičke agende koja ne odražava težnje čitavog bh. društva.

 

Foto: Reuters

Moskva jasna, Kristijan Šmit nema ligitimitet u BiH

"Zato se OHR pretvorio u ''robota'' koji je odavno izgubio dejtonsku ulogu strpljivog posrednika u procesu stabilizacije", poručeno je iz ruske Ambasade.

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel susrela se krajem prošle nedelje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dojče vele, nemački servis za inostranstvo koji se finansira iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Nemačke istakao je da će Merkelova u Moskvi tražiti ili podršku Putina za mandat novog visokog predstavnika Nemca Kristijana Šmita, ili makar da mu ne smeta u njegovom poslu. 

Današnje saopštenje ruske ambasade u Sarajevu samo po sebi je dalo odgovor na pitanje da li je Putin izašao u susret Mekeovoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 2 godine

Jos uvek mi nije jasno zasto zapadu odgovara da cela BiH bude islamska drzava.

nekonebitan

pre 2 godine

Germani su jos uvek okupaori na balkanu, okupirali su juznu srpsku pokrajinu i BiH. Oni jos uvek zive u vremenu 1941-45. Zasto bi inace Berlin postavljao visoke predstavnike po svojoj meri u BiH i naoruzavao albance u juznoj pokrajini. Dobro je pokojni Lazanski rekao, Hitler je pobedio, danas njegovi potomci vedre oblace u evropi.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija