• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.08.2021

12:58

PRLJAVA KAMPANJA PROTIV SRBA UOČI POPISA U HRVATSKOJ, JECKOV PORUČILA: Nećete nas zastrašiti, izjasnićemo se slobodno!

Informer.rs

Balkan

PRLJAVA KAMPANJA PROTIV SRBA UOČI POPISA U HRVATSKOJ, JECKOV PORUČILA: Nećete nas zastrašiti, izjasnićemo se slobodno!

Podeli vest

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov učestvovala je danas na pres konferenciji u Rijeci koju su organizovale srpske institucije iz Rijeke i Primorsko-goranske županije povodom sramnog plakata i medijske kampanje koja ima za cilj da zaplaši Srbe pred predstojeći popis

U Rijeci je osvanuo džambo plakat gde fantomsko neregistrovano Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve. Na Fejsbuk stranici ove nevladine organizacije se govori o više od 80 ovakvih plakata postavljenih širom Hrvatske. 

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je danas na konferenciji u Rijeci istakla da je sramotna ovakva vrsta kampanje protiv srpske zajednice u Hrvatskoj i da očekuje od svih demokratskih snaga u društvu da najoštrije osude ovakve profašističke poruke kojima se plaše građani u zemlji članici EU da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

 “Očekivali smo prljavu kampanju ali moram priznati da smo zatečeni pritiscima kojima su izloženi pripadnici našeg naroda u određenim sredinama. Ukoliko se ovakve stvari događaju u liberalnoj i levoj Rijeci šta onda možemo očekivati na drugim mestima” upitala se Jeckov.

Zna se da je Hrvatska pravoslavna crkva osnovana u NDH i svakome je jasno kakvu simboliku nose ove poruke sa plakata u Rijeci i kakav je cilj ove kampanje”.

“Popis stanovništva koji sledi tokom septembra i oktobra u Republici Hrvatskoj za nas je od ogromnog značaja, jer će rezultati određivati obim naših prava, uključujući i političku zastupljenost u narednih deset godina. Važno je da se svako od nas, bez straha i spoljnih uticaja, izjasni onako kako se oseća,” kazala je Dragana Jeckov.

Zamenica predsednika SNV-a i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je istakla da je sa svojim timom obišla celu Hrvatsku i razgovarala o popisu sa članovima manjinskih veća, stranačkim aktivistima, predstavnicima lokalnih vlasti i srpskih organizacije te svim zainteresovanima.

"Važno je da sve naše institucije uzmu učešće, a u pripreme za popis uključena je i naša Srpska pravoslavna crkva. Moramo svi zajedno animirati Srpkinje i Srbe da se tako i izjasne u popisu."

Podsetimo, od 13. do 26. septembra građani Hrvatske će moći sami da se popišu preko aplikacije e-građani, a od 27. septembra do 17. oktobra obaviće se klasični popis, s tim da je moguće produženje do 29. oktobra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija