• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pobjeda

01.09.2021

23:10

HOĆE LI POLICIJA SUZAVCEM NA ĐUKANOVIĆA?! Milovi mediji tvrde da je država NESPOSOBNA da obezbedi ustoličenje i pozivaju na UVOĐENJE VANREDNOG STANJA!

Balkan

HOĆE LI POLICIJA SUZAVCEM NA ĐUKANOVIĆA?! Milovi mediji tvrde da je država NESPOSOBNA da obezbedi ustoličenje i pozivaju na UVOĐENJE VANREDNOG STANJA!

Podeli vest

Uprava policije još nema strategiju ni plan kako da osigura ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju tvrdi crnogorska Pobjeda

Najveći problem, po oceni bezbednosnih stručnjaka koje je kontaktirala Pobjeda, ogleda se u činjenici da aktuelni komandni sastav Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbednost nikada do sada nije obezbeđivao skup visokog rizika. To se uočava i prema kontradiktornim komandama, nesinhronizaciji službenika policije i ANB-a, akcijama koje se najave, a potom ne realiziju.

Operativni štab kojim rukovodi načelnik Centra bezbednosti Podgorica Goran Jokić sa zaduženjem da u crnogorskoj prestonici omoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u ozbiljnom je problemu, jer još nemaju jasnu strategiju kako, pre svega, da patrijarha srpskog Porfirija, ali i Joanikija koji će ga dočekati u Podgorici, uvedu u Cetinje i Cetinjski manastir. 

Cetinjani, ali i građani iz ostalih crnogorskih gradova, najavili su proteste u prestonici 5. avgusta, kada je SPC planirala da organizuje ceremoniju ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru, uz poruku da neće dozvoliti da ova crkva na ovakav način ponizi Cetinje i Crnu Goru.

Podršku građanima najavilo je više opozicionih partija, ali i predsednik Milo Đukanović, koji je poručio da će, ako ne bude uvažen apel da se Joanikije ustoliči mimo Cetinja, on 5. septembra biti u prestonici "na mestu gde će se braniti čast i dostojanstvo zemlje“.

Foto: Beta

Milo Đukanović
Opasnost

Đukanovićeva najava izazvala je dodatne probleme policiji kako da obezbede skup kojem će prisustvovati prvi čovek države, štićena ličnost.

U takvoj situaciji, ako krenu da silom razbijaju protest, dolaze u vrlo neugodnu poziciju koja se može tumačiti i kao nasilno ugrožavanje prava na slobodu zbora i govora i većeg narušavanja javnog reda i mira - Đukanović, kao predsednik države i predsednik Saveta za odbranu i bezbednost, u takvim okolnostima može da zatraži proglašenje vanrednog stanja – u Crnoj Gori ili na delu crnogorske teritorije.

Po Ustavu, član 133, odluku o vanrednom stanju na delu teritorije donosi Skupština Crne Gore. U aktuelnom sazivu, parlamentarna većina ima samo jedan glas više.

- Ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Savet za odbranu i bezbednost i podnosi je na potvrdu Skupštini, čim ona bude u mogućnosti da se sastane - ističe se u članu 133 Ustava. 

Ta mogućnost svakako može da u značajnoj meri sputa nasilne akcije policije, u slučaju da takva komanda stigne bez razumnog povoda ili na osnovu pogrešne procene bezbednosnog rizika.

Foto: Printskrin Youtube/Hram

Mitropolit Joanikije
(NE)Sposobnost

Izvori Pobede iz bezbednosnih službi kažu da čelnici ovog sektora, od potpredsednika Vlade Dritana Abazovića koji je koordinator svih bezbednosnih službi u zemlji do šefova ANB-a i Uprave policije Dejana Vukšića i Zorana Brđanina, vode akciju "zbunjujuće, dezorentisano i konfuzno“.

- Šef operativnog štaba Goran Jokić nema autoritet ni kapacitet da adekvatno rukovodi aktivnostima u svojoj zoni odgovornosti. S druge strane, ogromno je nepoverenje u odnosu na aktivnosti agenata tajne policije koji su pod kontrolom srpske BIA preko Vukšića – tvrdi Pobjeda.

Najveći problem, po oceni bezbednosnih stručnjaka koje je kontaktirala Pobjeda, ogleda se u činjenici da aktuelni komandni sastav Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbjednost nikada do sada nije obezbeđivao skup visokog rizika. To se uočava i prema kontradiktornim komandama, nesinhronizaciji službenika policije i ANB-a, akcijama koje se najave, a potom ne realiziju.

Operativci javne i tajne policije svakog dana su na Cetinju i pokušavaju da naprave plan.

- Razmišljaju o blokadi ulaska u Cetinje, blokadi glavnih saobraćajnica prema Cetinjskom manastiru, ali je problem kako sprovesti blokadu kad će Cetinjani svakako izaći na ulice, tako da će biti teško sprovesti Porfirija i Joanikija do Manastira – navode naši sagovornici.

Kažu da je jedna od opcija bila i da ovu dvojicu na Cetinje dovedu helikopterom koji bi se spuštio na stadion, ali im je i u toj situaciji veliki problem – kako da velikodostojnike SPC sprovedu do Manastira...

Policajci, dodaju oni, nisu spremni da "uđu u obračun" sa građanima i protive se Jokićevoj ideji da se protesti, ako bude potrebno, razbiju i hemijskim sredstvima.

- Svi se nadaju da ustoličenja neće biti na Cetinju. Svi to vide kao jedini spas – ističe Pobjeda.

Foto: Privatna arhiva

Pogrešni potezi

Brojni iskusniji policajci nezadovoljni su i akcijom hapšenja građana koji su prevozili majice sa likom Svetog Petra Cetinjskog iz Podgorice na Cetinje, koje je naručila nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva.

- Smatraju da je to glupost Jokića, što je izazvalo revolt i tako policiju unapred svrstalo protiv crnogorskih građana – dodaju oni.

Nevolje za policijsko obezbeđenje pravi i SPC, jer su se, "prema nezvaničnim informacijama" crnogorskog portala, u Cetinjskom manastiru već skupile desetine muškaraca iz kriminogenih struktura kako bi ga branili.

Pobjeda je već objavila da je više lica iz Nikšića, navodno osuđivanih za više krivičnih dela, boravilo na Cetinju 22. avgusta ispred Cetinjskog manastira. Oni su se i javno pohvalili na društvenim mrežama, nazivajući sebe "nikšićkim kobrama".

Više grupa sličnih "ektremista" iz Budve, Tivta i Podgorice, prema tvrdnjama tih izvora, spremno je na poziv da dođe na Cetinje. Neki od ekstremista stacionirani su i u Podgorici, kako bi im bili podrška.

Izvori Pobjede koji su bliski organizatorima protesta, međutim, kategorični su da "nikom na pamet ne pada da ide na Manastir".

- To je naša svetinja. Jedino što tražimo je da Joanikija tu ne ustoličavaju. Niko od nas neće se primaći Manastiru – tvrde oni, ali i naglašavaju da "po svaku cenu neće dopustiti ponižavanje Cetinja". 

Samo žele mirnim protestom, kako kažu, da pošalju jasnu poruku novim crnogorskim vlastima i SPC da ne mogu da "ponižavaju Crnu Goru“, prenosi Pobjeda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NIJE DOBRO, SAMO DA NE PADNE KRV NA USTOLIČENJU JOANIKIJA! EKSTREMI NA OBE STRANE PLANIRAJU HAOS, policija ne može da garantuje mir na Cetinju!
Balkan

NIJE DOBRO, SAMO DA NE PADNE KRV NA USTOLIČENJU JOANIKIJA! EKSTREMI NA OBE STRANE PLANIRAJU HAOS, policija ne može da garantuje mir na Cetinju!

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović kazao je da ne mogu da garantuju apsolutnu sigurnost nijednom građaninu ni novinaru 5. septembra na Cetinju jer bi, u tom slučaju, morali da imaju po jednog policajca po građaninu. Sekulović je dodao kako MUP ima saznanja da postoje ekstremi sa obe strane i da planiraju radikalizaciju

01.09.2021

12:44

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija