• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RTS

04.09.2021

10:03

RAKOVIĆ OTKRIO, već u toku dana prve barikade na putevima ka Cetinju!

Printskrin RTS

Balkan

RAKOVIĆ OTKRIO, već u toku dana prve barikade na putevima ka Cetinju!

Podeli vest

Sutra će se na Cetinju održati ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a danas će u Podgorici biti dočekan patrijarh srpski Porfirije

Događaje u Crnoj Gori je analizirao Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije. U Podgorici svi sa nestrpljenjem i radošću očekuju dolazak patrijarha Porfirija. Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije navodi da su bezbednosne procene za sutrašnje ustoličenje mitropolita Joanikija veoma loše.

- Nisu slučajne ove najave Đukanovićevih pristalica, koje su zapravo ekstremističke grupe, da će sprečiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Oni to ne mogu da spreče mirnim putem, mogu da pokušaju neke incidente, ali verujemo da će Crna Gora, država, pošto i najslabija država može biti jača od ekstremističkih grupa, nadamo se da će Crna Gora sprečiti da dođe do nemilih scena i da će se ustoličenje mitropolita Joanikija odvijati ipak u miru - kazao je Aleksandar Raković.

Raković je ocenio da nema prećutnog dogovora između vlasti i takozvanih "komita", kada je reč o održavanju protesta, već da bi svaki potez države mogao da bude tumačen kao namera da se spreči skup protivnika ustoličenja.

- Onda je tako nađeno neko rešenje da im se ne zabrani okupljanje unapred, nego da se vidi šta će se događati tog dana, jer država, pretpostavljamo, ima aparate da spreči bilo kakve nemile događaje. Ovi ekstremisti nisu prijavili skup jer znaju da ne bi dobili dozvolu, kako bi neko mogao da dobije dozvolu ako u svojim saopštenjima poziva na nasilan čin i na juriš na Cetinjski manastir - naveo je Raković.

Dodao je da je situacija pred sutrašnji događaj na Cetinju prilično otvorena i da ima saznanja da će se već u toku dana postaviti prve barikade na putevima ka Cetinju kako bi bio onemogućen odlazak građanima i episkopatu Srpske pravoslavne crkve u taj grad.

Govoreći o činu ustoličenja, Raković je objasnio da će se ustoličenje odvijati u okviru jutarnje liturgije i da će tokom služenja svečano u tron mitropolita crnogorsko-primorskog biti uveden mitropolit Joanikije.

- Mitropolit Joanikije je već ustoličen u Cetinjskom manastiru pre 20 godina kada je postao vikarni episkop mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. To je što se tiče ulaska u episkopsku katedru najsvečaniji čin, kada jedan kaluđer postaje episkop - istakao je Raković i dodao da je za mitropolita Joanikija svečaniji čin bio pre 20 godina.

Foto: printskrin Youtube/IN4S

Mitropolit Joanikije već ustoličen na Cetinju kao vikarni episkop mitropolita Joanikija

Raković je naglasio da protivnici ustoličenja taj čin doživljavaju kao čin agresije na njihovu sredinu, što je ocenio "sasvim besmislenim".

- Cetinje kao istorijska prestonica Crne Gore, u vreme kada je Crna Gora bila nacionalna država srpskog naroda, a to je bilo u vreme Petrovića, Cetinje i Cetinjski manastir su funkcionisali u simfoniji. Dakle, prestonica i katedralna crkva, saborna crkva Mitropolije crnogorske funkcionisali su u potpunom skladu. Problem kreće kada Srpska pravoslavna crkva zadržava svoj svetosavski karakter, a lokalno stanovništvo menja i konvertuje nacionalni identitet iz srpskog u ovaj koji je sušta suprotnost srpskom identitetu - objasnio je Raković.

Dodao je da ne bi bilo pogrešno i da se ustoličenje održi u Podgorici, s obzirom na to da je saborni hram Mitropolije crnogorsko-primorske Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici gde će danas biti dočekan patrijarh Porfirije, ali da je mitropolit Joanikije imao želju da bude ustoličen na istom mestu na kojem su ustoličeni svi njegovi prethodnici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

Opet se Raković petlja tamo gde mu nije mesto. Svoje znanje i patriotizam je pokazao zalaganjem da Krivokapić bude nosilac liste DF-a umesto Andrije Mandića.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija