Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.09.2021

23:52

USTOLIČENJE JE SILOVANJE PRESTONICE, BIĆE POSLEDICA! Milo sa Cetinja nastavlja sa HUŠKAČKIM PORUKAMA! /VIDEO/

Balkan

USTOLIČENJE JE SILOVANJE PRESTONICE, BIĆE POSLEDICA! Milo sa Cetinja nastavlja sa HUŠKAČKIM PORUKAMA! /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Crne Gore ponovio je na Cetinju, gde se večeras pridružio protestu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da ustoličenje ne treba da se obavi na Cetinju već na drugom mestu i poručio „da se nada da će Srpska pravoslavna crkva na kraju uraditi ono što je razumno i logično“.

- Ta crkva (SPC) ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Podgorici. Tako da na drugom mestu mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, uz ugrožavanja prava i slobode građana prestonice - rekao je Đukanović, prenosi Pobijeda.

Ocenio je da takav pristup SPC nije dobar i da može imati posledice.

- Čak i kada bi to nekom pošlo za rukom, on bi se ovde uvek morao osećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju. Ko je silovao na neki način prestonicu i njene građane. Zato mislim da je to pogrešan pristup i zato mislim da će to ipak doći do svesti onih kojima smo poslali tolika upozorenja ovih dana i da će na kraju uraditi ono što je razumno i logično - poručio je Đukanović, prenosi Tanjug.

Podgorički list piše i da će Đukanović prenoćiti na Cetinju, gde je za sutra ujutru planirano ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Mitropolit Joanikije
"Ne verujem da će se ustoličenje desiti"

Đukanović je za RTCG kazao da ne veruje da će se sutra na Cetinju desiti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Kako je rekao, prvo treba doći do rešenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i pokušaju da kao zreli i odgovorni društveni činioci dođemo do rešenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Mislim da postoje rešenja ali da je potrebno da razgovaramo kao ravnopravni partneri a ne da se nastavi sa odnosom vređanja, nipodaštavanja, omalovažavanja, nepriznavanja jer tada nema dijaloga i nema rešenja - kazao je Đukanović.

Komentarišući današnja dešavanja na Cetinju, Đukanović je kazao da se danas na Cetinju dogodilo sve što se očekivalo.

- Pre svega stanovnici prestonice, a onda i jedan značajan broj ljudi koji su se osetili odgovornim da pokažu odlučnost da zaštite vitalne nacionalne interese Crne Gore su tokom dana prvo demonstrirali odlučnost a sa druge i visok nivo građanske odgovornosti. Na Cetinju je bio veliki broj ljudi, ali bez obzira na sitne sporadične incidente nije bilo ničeg što je na trenutak dovelo u pitanje stabilnost Crne Gore i život i bezbednost bilo kog pojedinca - ocenio je Đukanović.

Na pitanje, na koji način će doprineti smirivanju tenzija, Đukanović je kazao da svojim boravkom na Cetinju pokušava da doprinese smirivanju tenzija. On je dodao da nije tu kao neko ko staje na bilo koju stranu.

Đukanović je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest u crnogorskoj prestonici, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od najavljenog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Tada je kazao i kako se nada da će biti uvažen njegov zahtev da se ustoličenje održi u nekom drugom gradu i da neće biti potrebe da tog dana bude na Cetinju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Covek hoce da resi status pravoslavne crkve. Zaboravio da kaze svom narodu od koga su stigla ta naredjenja. Prodana dusa za ostajanje na vlasti ne bira sredstva. Racuna da ce ga oni koji ga placaju zadrzati na vlasti ali ce se pokazati da je narod jaci. Uplasen si od glave do pete pred celim svetom zbog ovog verskog"rata" naravno sem pred onima koji zele kraj PRAVOSLAVLJA.

Milan

pre 2 godine

Време је да знојави види Спуж!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija