• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

05.09.2021

12:27

SVETSKI MEDIJI O USTOLIČENJU JOANIKIJA! U SVEMU SU OPET PRONAŠLI SRBIJU I RUSIJU, slike sa Cetinja pokazuju duboke podele u CG!

TANJUG/STR/ bg

Balkan

SVETSKI MEDIJI O USTOLIČENJU JOANIKIJA! U SVEMU SU OPET PRONAŠLI SRBIJU I RUSIJU, slike sa Cetinja pokazuju duboke podele u CG!

Podeli vest

Svetske novinske agencije ocenile su da događaji oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju odslikavaju duboke podele u Crnoj Gori. Navode da je SPC igrala ključnu ulogu u demonstracijama prošle godine, koje su pomogle da se promeni dugogodišnja pro-zapadna vlada u Crnoj Gori i ustoliči nova vlada sada uključuje pro-srpske i pro-ruske stranke

Protesti oko ustoličenja mitropolita na Cetinju izraz su "dubokih podela oko veza Crne Gore i Srbije", i predstavljaju sliku napetosti koje u Crnoj Gori postoje "između onih koji se zalažu za bliže odnose sa Beogradom" i "drugih koji se protive savezništvu sa Srbijom", smatra Rojters.

"Ceremonija (ustoličenja) je razotkrila duboke podele oko veza sa Srbijom. Protesti oslikavaju tenzije u toj balkanskoj zemlji između ljudi koji zastupaju bliske veze sa Srbijom i onima koji su protiv savezništva sa Srbijom", navodi britanska agencija.

U istom tekstu se podseća da se Crna Gora rastala sa Srbijom 2006. godine, ali da njihova crkva "nije postala autonomna i ostala je pod Srpskom pravoslavnom crkvom, što za neke predstavlja simbol srpskog uticaja".

VLADIKO, SOKOLE! PODGORICA NA NOGAMA, HILJADE VERNIKA DOČEKALO PATRIJARHA I MITROPOLITA! Video

Američki AP navodi da su Crnogorci ostali "duboko podeljeni oko veza sa susednom Srbijom i SPC, koja je najdominantija verska institucija u toj zemlji".

- Oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatraju sebe Srbima - ističe AP.

Američka novinska agencija konstatuje da je ovo jasan pokazatelj "oštre političke i društvene podele u Crnoj Gori".

MILO I DPS BRANE SVOJE MILIJARDE POKRADENE OD GRAĐANA, TONE KOAKAINA I CIGARETA, A NE DRŽAVU! Abazović brutalno odgovorio!

U izveštaju se primećuje da je predsednik Milo Đukanović, "tvorac državne nezavisnosti", posetio Cetinje, dok je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koga AP naziva "pro-srpskim", bio u Podgorici.

- Otkako se Crna Gora razišla sa Srbijom, snage za nezavisnost Crne Gore su za to da se prizna crnogorska pravoslavna crkva, koja je odvojena od srpske. SPC je igrala ključnu ulogu u demonstracijama prošle godine, koje su pomogle da se promeni dugogodišnja pro-zapadna vlada u Crnoj Gori. Nova vlada sada uključuje pro-srpske i pro-ruske stranke - zaključuje AP.

POLICIJA ISTERALA MIRAŠEVE RASPOPE IZ KAFANE NA CETINJU - FAJRONT ZA KOMITE

Više o dešavanjima na Cetinju pročitajte ovde

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 2 godine

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA NITI POSTOJI NITI JE PRIZNATA. OVI ENGLEZI UVEK NEŠTO BULAZNE. CRNOGORSKA CRKVA KOJU MILO GURA JE OBIČNA SEKTA NEPRIZNATA OD IKOGA.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija