• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/borba.me/dan

21.09.2021

15:05

OPOZIV MILA ĐUKANOVIĆA! Ustavni odbor o predlogu za razrešenje

Beta

Balkan

OPOZIV MILA ĐUKANOVIĆA! Ustavni odbor o predlogu za razrešenje

Podeli vest

Ustavni odbor sutra će održati osmu sednicu u 12 časova, a glavna tema je razmatranje predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav

Inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije, a podržali su je predstavnici parlamentarne većine. SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

– Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države - rekao je ranije Đukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

- Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava - naveli su ranije iz te partije.

Ocenjuje se da se Đukanović direktno umešao u poslove jedne verske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti verkih zajednica od države - kaže se u obrazloženju.

Inicijativa Kluba poslanika SNP nema potrebnu većinu od 41 poslanika, jer je nisu potpisali poslanici političkog saveza “Crno na bijelo”, koji predvodi Građanski pokret URA, čiji je lider Dritan Abazović.

Iz GP URA su nedavno Vijestima nezvanično kazali da inicijativu nisu potpisali iz tehničkih razloga, ali da podržavaju predlog SNP-a, kao što su i više puta javno izjavili. Demokrate su optužile tu partiju da nije htela da podrži inicijativu za opoziv Đukanovića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka

pre 2 godine

Nemojte tako odlučno,pa tek se vratio sa izuzetno važne državničke posete najznačajnijoj državi na Balkanu ,Hrvatske velikog prijatelja Crne Gore,poznate po logoru Lora.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija