• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

24.09.2021

12:51

5 KLJUČNIH PITANJA U NESTANKU MISTERIOZNE ŽENE S KRKA! Gde su joj torba i mobilni, kako je u subotu je znala ko je, a u nedelju ne?!

HGSS via AP

Balkan

5 KLJUČNIH PITANJA U NESTANKU MISTERIOZNE ŽENE S KRKA! Gde su joj torba i mobilni, kako je u subotu je znala ko je, a u nedelju ne?!

Podeli vest

Istražni organi su rešili slučaj i utvrdili identitet Slovakinje sa amnezijom, koja je pronađena na Krku. Ona je Dana Adamcova (57), ali delovi slagalice i dalje se ne poklapaju. Neke Danine lične stvari nisu pronađene, a nakon svega sestra ne želi da čuje za nju

Tajanstvena žena koja je izgubila pamćenje i koja je 12. septembra pronađena bez dokumenata u uvali Klimno na Krku, Slovakinja je iz Trenčina. Ima 57 godina i zove se Dana Adamcova.

Međutim, svedočenje mladića s Krka, koji je za 24sata.hr rekao da je žena došla u lokalni kafić i ponudila 100 kuna da je odveze brodom do teško dostupnog zaliva, otkriva da u subotu, 11. septembra, Slovakinja nije imala amneziju i očigledno je znala ko je.

1. Gde su torba i mobilni telefon? 

Prema rečima Stiva, konobara iz kafića u koji je Slovakinja ušla i pitala da li poznaje nekoga ko bi je povezao brodom, ona je imala ranac sa sobom i on je pronađen sa praznim novčanikom, bez dokumenata. Ali mladić se takođe seća da je imala još jednu platnenu torbu i mobilni telefon, koji uopšte nisu pronađeni. Rekla im je svoje ime, ali se kasnije nije mogao setiti.

- Siguran sam da je imala mobilni telefon i da je radio. Držala ga je u ruci u kafiću i nešto kucala. Ali tada nije bila u odeći u kojoj je pronađena - rekao je konobar Stiv.

Članovi Udruženja ribara iz obližnjeg grada Čižići tada su bili u "ribarskoj kući" koju je navela kao mesto dogovorenog sastanka.

- Prošla je pored nas, vratila se i pitala kako da dođe na drugu stranu ostrva. Pokazali smo joj put kroz šumu, ali upozorio sam je na zmije. Mislila je da se šalim. Zatim me je pitala koje je najbliže veće mesto. Rekao sam joj da je to Omišalj, ali udaljen je 10 kilometara i ne može hodati.

Prošla je kroz dvorišna vrata i otišla - priča Mladen, koji je razgovarao sa Danom: - Još smo se pitali gde će otići, ali ljudi ponekad dođu ovde da se okupaju. Dok su je momci sa brodom dovozili, mislili smo da će se vratiti po nju kad se okupa, nismo ih prepoznali pa smo mislili da su sa njom...

Foto: Croatian Police via AP

Dana Adamcova
2. Zašto je lagala?

Sumnja se da je Dana slagala dve stvari - da živi u Velikoj Britaniji i da ima dogovor za koji se ispostavilo da ne postoji. Razgovarala je na engleskom, rekla je da je iz Birmingema i da ima zakazan sastanak u zalivu Klimno sa prijateljima.

Očigledno nije govorila istinu jer, koliko je poznato, Dana nije živela u Birmingemu i nije imala dogovor sa prijateljima. Bila je sama, rekli su članovi ribarskog društva koji su je kasnije upoznali. Osim toga, češkim turistima je 9. septembra u Drveniku kod Makarske rekla da nema mobilni telefon, a konobar je video da ga ima sa sobom.

3. Kako je znala ko je u subotu, a ne u nedelju? Mentalna bolest, udarac u glavu, moždani udar ...

Sve su to teorijske mogućnosti zbog kojih je Dana Adamcova mogla da zaboravi ko je, pa čak i njen maternji jezik, slovački. Ali još uvek nije poznato koji je od gore navedenih, ili neki možda četvrti razlog, izazvao amneziju.

Dana je još bila hospitalizovana u riječkoj bolnici na Sušaku. Čini se da joj se sećanje još nije vratilo.

- Ova žena govori, tečno govori engleski i zna reči, pa je zaista čudno što se ne seća ni svog imena ni odakle potiče. Zašto žena govori engleski, a ona je Slovakinja? Jezici koji nam nisu maternji i kasnije ih učimo pohranjeni su u tjemenom režnju mozga i prvo se aktivira ako je netaknut i neoštećen - rekao je za 24sata prof. Dr Hrvoje Hećimović.

Foto: HGSS via AP

Dana Adamcova pronađena na Krku
4. Zašto porodica ne želi da komunicira sa njom?

Sestra Ana i nećaci nisu u dobrim odnosima sa Danom, razvela se od muža i to bi mogao biti odgovor na pitanje zašto je trebalo čak devet dana da se identifikuje ko je žena sa amnezijom - loši porodični odnosi.

- Ne želim da pričam o njoj i ne želim da pričam s njom - rekla je njena sestra Ana.

5. Gde je bila nakon Makarske? Da li je otišla u Liku?

U rekonstrukciji Daninog kretanja nedostaje nekoliko "deonica" puta. Poznato je da je došla vozom, regiodžetom koji prolazi kroz Bratislavu. Ne zna se tačan datum. Poznato je da su je češki turisti sreli 9. septembra na autobuskom stajalištu u Drveniku kod Makarske, koja je trajektna luka, te da im je rekla da je pre toga bila na Korčuli i na Hvaru i da ide na sever.

Ali kako je moguće da niko sa Korčule, Hvara ili Drvenika nije prijavio da je video tu ženu ili da je tu boravila, iako je njena fotografija danima bila svuda?

Da li je Dana otišla u Liku, kako je rekla češkim turistima da namerava? Kako je iz Rijeke, autobusom, stigla do Krka? Kako je onda niko iz autobusa nije video i kasnije prepoznao kada je istraga počela ostaje velika misterija?!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija