• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.09.2021

12:43

Svako ko krene na Crkvu biva poražen, jer njoj odolevaju i vrata Ada!

Tanjug

Balkan

Svako ko krene na Crkvu biva poražen, jer njoj odolevaju i vrata Ada!

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budmljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama i poručio da da svako ko krene na Crkvu biva poražen


Episkop Metodije ustoličen je pokličima "dostojan" od mnogobrojnog naroda, građana, predstavnika vlasti, poslanika i predstavnika društvenog i javnog života.


"U crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u Bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno", poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da Crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemaljsko blato.

"Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na Crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada", naveo je poglavar SPC.

Crnogorska policija ga pretukla jer je branio Crkvu! KO JE VLADIKA METODIJE, NASLEDNIK EPISKOPA JOANIKIJA? Foto

Poželevši dobrodošlicu svima u manastir Ðurđevi stupovi, kako je rekao, svetinju Nemanjićku, u "ovoj zemlji u koji su duboki koreni Vasojevića, u zemlju iz koje je iz tih korona izraslo stablo sa bogatom krošjom i plodovima stablo koje je definisano najuzvisenijim duhovnom, ali i nacionalnim dometima narod, a koji pripada SPC i srpskom pravoslavnom narodu".

U suštini, poručio je, to znači da su svesni samih sebe, koji poznaju ko su, šta su, koji znaju odakle su i koji znaju koji im je cilj.

"Ali baš zato bivaju kao narod jevanđelski i hrišćanski sposobni da mogu u istoj meri i na isti način kako poštoju sebe da prepoznaju vole i poštuju drugog...bilo da se radi o žiteljima i građanima jedne te iste države i bez obzira kojem narodu pripadaju, da li su Bošnjaci, Crnogorci ili Hrvati...", rekao je patrijarh.

Oni su, poručio je da su oni otvoreni za drugog i drugačije, čak i kada se na drugi način mole Bogu.

Ponovio je da "u Crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno".

Patrijarh je istakao da Crkva nije tu da rešava socijalne i druge, pa i političke probleme i da bi učestvovala u raspravama i nadmetanjima u tome ko je u pravu.

"Crkva je celina, Crkva je saborna sve što se ne razume međusobno, sve ono šsto se zamera jedno drugom i suprotstavlja jedno drugom, u Crkvi Hristovoj u Bogu ima šansu da se susretne i da bude jedno", naveo je poglavar SPC.

Ukazao je da naročito postoje oni koji ne razumeju šta je Crkva, koji misle da je to, kako je rekao, politička partijska organizacija.

"Oni koji misle da su Crkva kao i oni u najmnju ruku su se prevarili i prevareni su, ali imaju šansu da u Hristu pronađu sebe, a to je opet stvar njihova i njihovog odnosa sa Bogom", rekao je Porfirije.

Istakao je da Crkva nema ambicije, jer ako ima, kaže, izdaje sebe, onda nije Hristova i ona, kazao je, ne može da zameni bilo koju političku stranku.

Poručio je da je Crkva u ovom svetu zbog toga što je religijsko biće, koje ima najsuštastveniju potrebu za Bogom, svesna da ima svoj početak, ali neće imati svoj kraj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija