• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

05.10.2021

11:10

(VIDEO) OVIM LUDACIMA SE MORA STATI NA PUT, PONOVO BI DA OŽIVE USTAŠKU HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU! Šta čeka Evropa, zašto ćuti?

Printskrin video

Balkan

(VIDEO) OVIM LUDACIMA SE MORA STATI NA PUT, PONOVO BI DA OŽIVE USTAŠKU HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU! Šta čeka Evropa, zašto ćuti?

Podeli vest

Kalem anticrkvene kampanje koju su, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, poveli novocrnogorski nacionalisti i opoziciona DPS Mila Đukanovića uspešno se prima u krugovima ekstremne desnice u Hrvatskoj

Njen ishod je novi talas zahteva za uspostavljanjem takozvane Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), koja je postojala jedino u vreme Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske.

Radikalna hrvatska desnica, poput crnogorske, već nekoliko puta tokom poslednje dve decenije pokušala je da reafirmiše tzv. HPC, kao versku organzaciju koja bi okupila "pravoslavne Hrvate" i napravila otklon prema Srbima i kanonskom pravoslavlju.

Kao i u montenegrinskoj Crnoj Gori, i u delu hrvatske javnosti se čuje da je SPC "Crkva Srbije" - nacionalistička organizacija koja svojim delovanjem "sprovodi velikosrpske ideje", zagovara program "srpskog sveta" i ugrožava bezbednost regiona. Na toj platformi zagovara se čak i zabrana rada SPC, a briga o pravoslavnim vernicima upućuje na buduću HPC.

Iako se ovi stavovi čuju isključivo u grupama ekstremista, a zvanični Zagreb odbija da HPC upiše u registar crkava, oni ipak imaju poseban prizvuk, jer dolaze u jeku popisa stanovništva i latentnog pritiska na Srbe da se izjasne kao "pravoslavni Hrvati".

TRESE SE CRNA GORA! ĐUKANOVIĆI MORAJU KOD TUŽIOCA! PANDORINI PAPIRI UZBURKALI REGION! Ima li iko u Podgorici petlje da udari na Mila?!

Sastavni deo ove kampanje su i bilbordi koji su se uoči popisa pojavili uoči popisa sa pozivom Srbima da se izjasne kao Hrvati, pravoslavne vere i pripadnici HPC, sa grbom ove kvaziverske organizacije sa trolisnim pravoslavnim krstom preko šahovnice.

- Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije - rekla je poslanica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov.

- Ideja da svi Srbi budu Hrvati, pravoslavne vere, nije originalna i nova jer je postojala i za vreme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino delovala.

Nema dileme da je između pristalica novocrnogorskog nacionalizma i ekstremnih hrvatskih desničara napravljen "most razumevanja". Otud se na skupovima tzv. crnogorskih komita pevaju Tompsonovi hitovi i vijori šahovnica, a Miraš Dedeić svoj model ustupa i Hrvatima za stvaranje HPC, kao oružja protiv jedine kanonske crkve - SPC.

U TOKU JE FRONTALNI NAPAD NA SRPSKI NAROD, SRPSKA MORA DA VRATI VOJSKU! Dodik o otkazivanju vojne vežbe sa Srbijom na Manjači!

Renesansa zloglasne Hrvatske pravoslavne crkve počela je pre više od deceniju, najviše zahvaljujući angažmanu poznatog hrvatskog proustaše Iva Matanovića ili današnjeg propagatora novinara Marka Juriča. Čelnik ove kvazi verske zajednice i jedini "sveštenik" jeste Bugarin Aleksandar Radoev Ivanov, koji je sam sebi dodelio čin arhiepiskopa. Poznati su po tezi da je "Pavelićeva HPC imala mirotvornu ulogu", službama za pokoj duše hrvatskih branitelja pravoslavne vere ili otkrivanju istine da su viđeni Srbi iz Hrvatske bili Hrvati pravoslavci.

Popisuju se kao pravoslavci

Da je reč o ekstremnom i ideološkom pokretu zaogrnutom pod veo crkve objašnjava i Savo Štrbac iz "Veritasa":
- Ovaj koncept objedinjuje tri međusobno posvađane grupacije u Hrvatskoj koje se sve izjašnjavaju kao HPC. NJihov motiv nije novac. Osnivač sve ove tri grupacije je Ante Pavelić 1942. godine i svi oni se pozivaju da su nastavljači njegovog dela - navodi Štrbac i ukazuje da se njihove pristalice organizovano popisuju kao Hrvati pravoslavne vere, kako bi naduvavali brojno stanje.

Anketa

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vera

pre 2 godine

Pa u čemu je problem? Pa, to je vizantijsko i satanističko pravoslavlje, koje se deli i cepa i aurokefiše i huška i truje narod i dalje pokreće ratove i mržnju... Pavelić je imao dobru nameru da Srbima u NDH da njijovu autokefalnu crkvu i da žive u miru, e kamo sreće da su ga poslušali. A šta bi vi da se EU buni, a nije se bunila za autokefaciju Ukrajinske crkve i nema tu šta da se meša. Inače niko nema pravo da cepa Isusovu crkvu jer to deljenje i autokefisanje se u Bibliji zove Harlot - odvojena crkva, kurva, bludnica. Zato katolici imaju jednu jedinu crkvu za ceo svet, koji vodi Papa i.

Autokefa

pre 2 godine

Problem je u tome šta ovo ne rade Ustaše, iako je,i Paveloć bio u pravu još 40ih, nego to rade sami Srbi, koji su branili Hrvatsku od četnika 90ih, sa raspopom. Ako su mogli Ukrajimci da se aurokefišu od Rusa, što me bi mogli i Hrvati od Srba?

Biblija

pre 2 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje koju pretvoriše u Tursku. A napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta.

Mili

pre 2 godine

Nacionalizacija crkvene imovine u svim državma na Balkanu i potpuna autokefalnost u svim državama Balkana i proglašenje personama non grata svih iz SPC, je jedino rešenje za mir na Balkanu.

Baća

pre 2 godine

Sad zamislite da neko u Srbiji zatraži da se Hrvati koji žive na njenoj teritoriji izjasne kao "katolički" Srbi. Moželi to, dečki, prosim lijepo?

Harlot

pre 2 godine

Problem je u tome šta ovo ne rade Ustaše, iako je,i Paveloć bio u pravu još 40ih, nego to rade sami Srbi, koji su branili Hrvatsku od četnika 90ih, sa raspopom. Ako su mogli Ukrajimci da se aurokefišu od Rusa, što me bi mogli i Hrvati od Srba? Nacionalizacija crkvene imovine u svim državma na Balkanu i potpuna autokefalnost u svim državama Balkana i proglašenje personama non grata svih iz SPC, je jedino rešenje za mir na Balkanu. Pa, to je vizantijsko i satanističko pravoslavlje, koje se deli i cepa i aurokefiše i huška i truje narod i dalje pokreće ratove i mržnju... Pavelić je imao dobru nameru da Srbima u NDH da njijovu autokefalnu crkvu i da žive u miru, e kamo sreće da su ga poslušali. A šta bi vi da se EU buni, a nije se bunila za autokefaciju Ukrajinske crkve i nema tu šta da se meša. Inače niko nema pravo da cepa Isusovu crkvu jer to deljenje i autokefisanje se u Bibliji zove Harlot - odvojena crkva, kurva, bludnica. Zato katolici imaju jednu jedinu crkvu za ceo svet, koji vodi Papa i.

Mate

pre 2 godine

Nitko ne traži da se Srbi izjasne kao Hrvati pravoslavne vjere. Pravo pitanje bi bilo, mogu li ljudi u Srbiji, (pa i Hrvati)da naprave Srpsku katoličku crkvu, jer žele biti katolici, a ne automatski i Hrvati? O tome se radi. Osim toga, ovo pitanje, kao i ove "bilboarde", sve to radi Goran Macura, pravoslavac, srpske nacionalnosti, branitelj. On očito Srbin ne želi biti, ali želi ostati pravoslavac. Pošto je kroz rat 90-tih kroz HV prošlo više od 10.000 građana srpske nacionalnosti, on očito misli da nije jedini, koji želi biti Hrvat, i pravoslavac. Dakle, ovaj problem stvaraju Srbi. Neki Srbi žele HPC, neki ne žele, a sve lupate po leđima Hrvata. Hrvatska kao država može samo dati dozvolu za djelovanje raznih religija, a osnivanje istih, i priznanje, ko će biti vjernik a ko ne, na to država ne može utjecati. Može samo registrirati ili ne. A hoće li biti kanonska ili ne, mi to nemamo pojma ni što znači. Ako niste znali, postoji i Evropska pravoslavna crkva. HPC su priznali npr Rumunji, Bugari 1941.. A Vatikan naprimjer, NIKAD nije priznao NDH, ni HPC.

Marija

pre 2 godine

Ma sta se cudimo ljudi?!? Dok je bila EEZ moglo je to da prodje jer je ekonomija bila u pitanju.Cim je postala EU znalo se da je to Hitlerova ideja i po svemu posle se moze prepoznati fasizam u toj tvorevini koji i danas traje u jos jacem prisustvu.Nista od njih dobro nece doci, pogledajte Rumune i Bugare, sta mislite sta nas ceka? Nego da mi sve uzmemo u svoje ruke, hvala Bogu pa je Vucic to shvatio i samo napred! nema vise ponizavanja ni ucena.Dosta je bilo! Ako mene pitate kao gradjanina i intelektualca sa naucnim zvanjem, ja ne zelim u EU ni po koju cenu!

Ceca

pre 2 godine

E svaka ti čast! Ni ja ne želim! Šta se mi tu izmotavamo kad velika većina nas ne može biti toliko licemerna kao oni, a oni hoće da nas prevaspitaju!!!

Biblija

pre 2 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje koju pretvoriše u Tursku. A napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija