• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

12.10.2021

13:38

Džaferović "obavestio" muslimanske zemlje! Bošnjački član predsedništva totalno pukao zbog Dodikovog govora na Samitu nesvrstanih!

AP/Photo

Balkan

Džaferović "obavestio" muslimanske zemlje! Bošnjački član predsedništva totalno pukao zbog Dodikovog govora na Samitu nesvrstanih!

Podeli vest

Bošnjački član Predsedništva BiH, koji bez odluke tog najvišeg državnog tela sa predsedavajućim Željkom Komšićem boravi u Malmeu, kritikovao je srpskog kolegu Milorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu

"Milorad Dodik nije mogao da predstavlja entitet Republike Srpske, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi", rekao je Džaferović.

On je u izjavi za Fenu iz Malmea rekao da sam Dodik ne može da predstavlja BiH, jer, kako kaže nije predsedavajući Predsedništva i njegova retorika, tvrdi, izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije spoljne politike.

"Dodik, dakle, ne predstavlja entitet Republiku Srpsku, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gde god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvek osetno kada se on pojavi", kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je navodni suverenizam srpskkog člana Predsedništva - lažan i da, kako je naveo, predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

"Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlašćenjima postojala je u Nemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas", rekao je Džaferović.
 

Foto: Zoran Sinko

Milorad Dodik

Kazao je da države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH. Rekao je i da Dodik neće promeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog sveta.

"Dobro smo se potrudili da ih obavestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na kraju, verujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vređa svoju državu", naveo je Džaferović komentarišući govor srpskog člana Predsedništva na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

Inače, Džaferović i Komšić su, bez odluke Predsedništva BiH, otputovali u Malme, gde će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom forumu posvećenom čuvanju sećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma.

Odluke Predsedništva BiH se donose jednoglasno, a Dodik im ne prisustvuje poštujući odluku NSRS o neučešću funkcionera iz Republike Srpske u institucijama BiH, zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika o kažnjavanju negiranja navodnog genocida u Srebrenici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duca

pre 2 godine

Dzaferovicu, da li ti citas po nekad "Avaz" novine federacije, sto znaci vecina Bosnjaci, kako se sprdaju sa tobom, Komsicem a najvise sa Bakirom Izeetbegovicem. Prema tome ne talasaj.

nekonebitan

pre 2 godine

"Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlašćenjima postojala je u Nemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas", rekao je Džaferović. - U Nemackoj i Japanu je medjunarodna supervizija bila uspesna posto su to naconalne drzave za razliku od visenacionalne BiH gde jedna nacija (muslimani) osporava autohtonost i pravo na ravnovpravan tretman drugim nacijama. - Pa po kom zakonu i sistemu Dzeferovic i Komsic borave u Malmeu kad su na prostoru Federacije Srbi skori istrebljeni i kad su oba ta naroda koje oni predstavljaju bili saradnici Treceg Rajha i zajedno sa nacistima pocinili genocid na prostoru Balkana tokom nad Srbima, Romima i Jevrejima, tokom drugog svetskog rata?

Milan

pre 2 godine

Смешан је овај Џаферовић. Додику оспорава оно што себи дозвољава.

adro

pre 2 godine

Džaferoviću .. pazi na taj prst .. kako ga dizes .. amerikanci su od 9.11 postali alergicni na to ..

"PREDSEDNIŠTVO BiH VIŠE NE POSTOJI!"
Balkan

"PREDSEDNIŠTVO BiH VIŠE NE POSTOJI!"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Predsedništvo BiH više i ne postoji, a da su tome najviše doprineli predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji razbijaju BiH svojim direktnim aktima

07.10.2021

08:10

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija