• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2021

17:37

MESIĆ POVILENEO ZBOG SAMITA U BEOGRADU: Uprkos članstvu u EU i NATO, Hrvatska bi morala da ima AKTIVNIJU ULOGU!

Balkan

MESIĆ POVILENEO ZBOG SAMITA U BEOGRADU: Uprkos članstvu u EU i NATO, Hrvatska bi morala da ima AKTIVNIJU ULOGU!

Podeli vest

Nekadašnji predsednik Hrvatske i poslednji predsedavajući Predsedništva SFRJ uoči raspada bivše države Stjepan Mesić izneo je najpre niz kritika na račun Samita nesvrstanih u Beogradu, a potom konstatovao da je "Hrvatska morala imati aktivniju ulogu u Pokretu nesvrstanih, uprkos članstvu u NATO i EU" i jasnoj integraciji u zemlje sa zapadnim sistemima vrednosti

- Žao mi je što Hrvatska na planu saradnje s Pokretom nesvrstanih nije učinila gotovo pa ništa, kao da uvek postoji strah aktualne vlasti da bi se taj potez protumačio kao želja za povratkom Jugoslavije - kaže Mesić i dodaje da je ta država mrtva i više ne može da postoji.

U izjavi za hrvatski t-portal, Mesić ističe činjenicu da je Josip Broz Tito kao glavni organizator i osnivač Pokreta nešvrstanih time izgradio snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svetskih državnika i tvrdi da ime nekada doživotnog predsednika SFRJ nije, kako kaže, nijednom spomenuto upravo na 60-godišnjicu prvog sastanka, što je, smatra, "čist istorijski falsifikat".

Napominje da je u medijima zabeležen deo Vučićevog govora u kojemu današnju Srbiju predstavlja kao "pravnog naslednika Jugoslavije", što je, navodi, apsolutno pogrešsno.

- Osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su naslednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više - kaže Mesić.

Navodi da bi Pokret nesvrstanih mogao ponovno da odigra pozitivnu ulogu i doprinese smirivanju tenzija ukoliko bi zemlje bile koordinirane.

Puno, kaže, zavisi od države koja preuzima štafetnu palicu - Azerbajdžanu.

- Poruke sa sastanka u Beogradu svakako ne idu u tom smeru, zapravo, ukoliko su već zanemarili Titovu ulogu, tamo nismo čuli nijednu poruku vrednu pažnje - smatra Mesić, koji kaže da ga je neprijatno iznenadilo to da na beogradski samit nije pozvan bivši jugoslavenski ministar spoljnih poslova Budimir Lončar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hrvatski indijanci

pre 2 godine

DNA ANALIZA Američki znanstvenici tvrde: Croatan indijanci i hrvatskog su podrijetla!

milankukic

pre 2 godine

zao mi je sto nema pokojnog (minimaksa)on bi adekvatno odgovorio gos.samiju na te njegove izjave

Argamedon

pre 2 godine

Stipe Mesic je govno nacisticko hrvatsko i covek koji je izdao jugoslavenski narod i drzavu i treba da odgovara za svoje hrvatske nacisticke zlocine i bude kaznjen i obesen pred narodom i sudom Jugoslavije . Hrvati izgaraju od zavisti , muke , ljubomore i danas vide kako su nebitni i nesposoban narod . Jucer su klali porodicu Nikole Tesle pa sad bi zeleli profitirati na teslinim delima i svojataju Nikolu Teslu , sadasnja nacisticka Hrvatska je dva puta klala Jugoslaviju da umre pa im je sada krivo sto Jugoslavija jos nije umrla u ocima sveta nego ce Jugoslavija ovaj put da ozivi sa medjunarodnim partnerima i to sve bez hrvata i bez hrvatske , Jugoslavije ce sa medjunarodnim partnerima ovaj put da unisti nacisticku hrvatsku za sva vremena , od hrvata i sadasnje nacisticke hrvatske nece ostati nista , nego se se hrvatska more i emlja pripojiti teritoriji Srbije i srpskog naroda koji je stub ideje Nesvrstanih Naroda , a hrvati su oduvek bili deo rimskoimperijalnog nacistickog robovlasnickog arijevskog carstva i kao takvi su bili oduvek izdajniuci i placene sluge imperijalistima i svrstani protiv nesvrstanih naroda .Hrvatima bas nista ne pripada jer su zlocinci i sve sto imaju je pokradenu , hrvati misle da Jugoton pripada hrvatskoj i da pesme Dzoni Stulica pripadaju hrvatskoj , mesiceva nacisticka hrvatska ce uskoro postati zemlja treceg sveta a bankrotirana amerika ce ocerupati hrvatsku , nasi prijatelji Kinezi ce biti vlasnici jadrana . Psihologija nacisticke hrvatske je uvek ista, oni bi sada opet da se integrisu u nesvrstane pa da razaraju drustvo opet iznutra , mi Srbi i celi svet moramo razumeti da je nacisticka hrvatska isprogramirano psihopatsko drustva koristeno kao instrument za operacije rimskoimperijalnog robovlasnickog carstva . Tito je odavno napustio katolicku nacisticku hrvatsku i pokrstio u pravoslavnoj crkvi se da bude Srbin pravoslavac jer je bio zaljubljen u srpkinju i srpski narod koji ga je ljudski prihvatio kao svoga . A Stipe Mesic moze samo da popusi kurac srpskom narodu .,

Amater

pre 2 godine

SMRADU LJUBOMORNI SRBIJA JE ZA VAS INSTITUCIJA U SVETU....TITO JE POMENUT TOKOM SAMITA MNOGO PUTA ALI TI SI SENILNI MAJMUN PA NE CUJES.

Solo

pre 2 godine

Mesicu unistivacu bivse YU mozete samo u guzu da nam gledate od sada i da nas ogovarate kao sto vec radite na vasim medijima...A to sto cete da privucete nesvrstane zemlje kod vas za to morate da promenite prvo ustasku politiku i pravo da ti kazem cisto sumnjam da cete ikad da se oslobodite te ustaske pandemije koja vas slepo nosi ka novim neuspesima i uzdasima jer smo bolji od vas i u DNA i u svemu sto vi niste i zato pucate od zavisti i ljubomore..

nekonebitan

pre 2 godine

Napominje da je u medijima zabeležen deo Vučićevog govora u kojemu današnju Srbiju predstavlja kao "pravnog naslednika Jugoslavije", što je, navodi, apsolutno pogrešsno. - Osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su naslednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više - kaže Mesić. - Mesica treba neko da podseti da su Srbi stvorili SHS i amnestirali saradnike austrougara u ratu pritiv Srbije a SHS je bio temelj za Jugoslaviju. Kralj koji ih je amnestirao ubijen je od njihove ruke pa sta on misli, da mi imamo paciju pamet. Hrvatska bi u svakoj prilici da drzi dirigentsku palcicu sto su hrvatski i slovenacki politicari uspesno radili u Jugoslaviji koju su oni srusili. Ne mozes biti naslednik necega sto ti nije valjalo i odakle ste otisli i to na vrlo agresivan i necivilizovan nacin.

Dak

pre 2 godine

Kao što si sam rekao, Hrvatska je član EU i NATO i samim tim je SVRSTANA!! Šta se vas smatra šta rade drugi, gledajte svoja posla, ništa od Nesvrstanih nije protiv Hrvatske, tako da ........

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija