• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2021

15:46

SRAMOTNI FILM CRNOGORSKIH NOVINARKI O MITROPOLITU AMFILOHIJU ĆE BITI UKLONJEN, sud odlučio da se skandalozni sadržaj obriše sa jutjuba

Balkan

SRAMOTNI FILM CRNOGORSKIH NOVINARKI O MITROPOLITU AMFILOHIJU ĆE BITI UKLONJEN, sud odlučio da se skandalozni sadržaj obriše sa jutjuba

Podeli vest

Novinarke RTCG, Tanja Šuković i Snežana Rakonjac moraće da sa Jutjuba uklone svoj skandalozni film "Svedok Božje ljubavi

To je u presudi od 14. oktobra naložio Privredni sud, na osnovu tužbe Toma Babovića, koji je tužio autorke dokumentarca da su se u njemu nelegalno koristili njegovom kompozicijom iz filma „Lavirint 2002“.

Film, u produkciji Televizije Crne Gore, u kojem se na najprizemniji način govori o blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, emitovan je 18. februara 2020. na prvom programu RTCG.

Ironičnog naziva "Svedok Božje ljubavi", za cilj je imao satanizaciju mitropolita Amfilohija, kroz snimke sa početka devedesetih i raznih skupova po Crnoj Gori i Cetinju, uz govor Željka Ražnatovića Arkana, kada su rodonačelnici današnjih "komita" i "patriota" prekidali skup Crnogorske akademije nauka i umetnosti povicima "Nije ovo Srbija" i "Risto sotono", želeći da prikažu da "svako zlo" u Crnoj Gori dolazi od Srba i iz Srbije. A kao glavnog krivca vide u blaženopočivšem arhiepiskopu cetinjskom Amfilohiju.

U tužbi koju je podnio punomoćnik Babovića, advokat Vladan Bojić, predloženo je da se Snežana Rakonjac i Tatjana Šuković izjasne da li su preuzele kompoziciju Babovića iz filma „Lavirint 2002“ i umetnule je u dokumentarac „Svedok Božije ljubavi“ i da se, ukoliko to ospore, sprovede veštačenje. Zatraženo je i da se presuda objavi na svim postojećim elektronskim medijima u Crnoj Gori i Srbiji, prenosi Žurnal.me.

- Takođe se smatra da bi u tom slučaju RTCG bila izložena velikim finansijskim troškovima. Država neograničeno solidarno odgovara za obaveze javnog emitera. Tu istu normu ponovio je i zakon iz avgusta 2020 - navodi se u tužbi.

Navodi se i da Bojović „u pogledu ugovora koji su mu uručrni na današnjem ročištu ceni da su isti za tužioca bespredmetni“.

- Ovo zbog toga što tužilac nema pravo i pravnu moć da učestvuje i da ima obavezu da zna ko je u određenom ovde dokumentu imao ulogu ko da komponuje, ko da "sastavlja" muziku, već je za tužioca jedino relevantno kako su tuženi, tj. Javni servis i njegovi zaposleni, objavili ko je urednik Prvog programa na kojem je prikazn ovaj dokumentarac, i ko su urednici ove misije. To je spoljna legitimacija kojom se predstavljaju tuženi i za tužioca je jedino, kao i za svako treće lice, ona relevantna, a tako je i sa stanovništa zakona. Kako je Javni servis RTCG uređivao radne odnose i uloge u bilo kojim sferama radnog angažovanja, to se zaista nikako ne može ticati tužioca.

Tužilac, dodaje se, "jedino zna da je povređeno njegovo autorsko pravo i to u dokumentarcu, koji traje 26 minuta, oko 10 minuta, da se ta radnja povređivanje autorskog prava mogla izvršiti samo sa umišljajem i ciljano".

- Autorsko pravo stvoreno je onog momenta kad se konstruiše i prvi put objavi, a što je učinjeno 2002. godine u filmu "Lavirint" - navodi se.

Bojović je podsetio da se Babović obratio SOKOJ-u 24. marta 2021. i dobio odgovor 30. marta, „koji je do te mere eksplicitan da isključuje svaku razumnu sumnju u suprotno“.

- SOKOJ čak citira "da nije primio, ni odobrio zahtev za korišćenje tužiočevih dela i navedenoj produkciji, a u zahtevu samog tužioca se navodi da to delo, dokumentarac "Svjedok Božje ljubavi-Amfilohije Radović", ukazuje na to da navodi punomoćnika tužioca da su uklonili predmetni dokumentarac sa oficijalnog sajta i tuženog sa Jutjub kanala, a da im je poznato da postoji takav snimak, postavljen na Jutjubu od patriotsko-komitskog saveza, ali da tuženi sa tim nemaju veze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija